Reklama

Reklama

Temný jelen

(festivalový název)
Lotyšsko / Rakousko, 2006, 85 min

Obsahy(1)

Na venkovskou usedlost dorazí zájezd německy mluvících turistů, kteří si objednali lov na jelena. Sedmnáctiletá Ria se nemůže smířit s tím, že její otec Alf si vydělává právě tímto způsobem, a snaží se celé akci zabránit. Členem výpravy je i Augusts, který před lety z Lotyšska odešel a usadil se v zahraničí, kde žije v bezdětném manželství. S jeho příjezdem se otevírá tíživá rodinná minulost (autohavárie a následné psychické onemocnění matky), s níž se citlivá Ria vyrovnává poněkud razantním způsobem, mladicky přesvědčená o správnosti svého jednání. Temný jelen vznikl podle stejnojmenného dramatu uznávané autorky Ingy Ābeleové, jejíž hry jsou přirovnávány k dramatům Tennesseeho Williamse. Režisér Viesturs Kairišs zdařile převedl dramatický text do filmové podoby, v níž využil zvláštního půvabu jelení farmy i výrazného hereckého potenciálu všech protagonistů. (MFF Karlovy Vary 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Rodinná minulost se mi nezdála zdaleka tak tíživá jako současnost. Film je opravdu velmi, velmi temný - bláznivá má být matka, ale ve filmu se tak spíš chová její dcera a také současná milenka otce. Autonehodu bez následků a milenecký trojúhelník asi zažil nejeden z nás, přesto jsem se nesetkala s tím, že by to kdokoli takto dramaticky řešil celý život... Mnohem přínosnější mi ve filmu přišlo srovnání mezi bohatými rakouskými turisty, kteří zaplatili za lov na farmě pro pouhou radost, a poměrně chudší lotyšskou rodinou, jejíž členové nemohou brát ohledy na city Riy, aby nepřišli o peníze za lov. ()

Janyr 

všechny recenze uživatele

Doslovná neformálnost filmu sice jakž takž drží stavidla bezbřehého schematismu, který by filmu zcela nepochybně odťal i to málo, co je na něm zajímavé, nicméně nelze nevidět, že výpovědní hodnota není zrovna z nejzajímavějších, nevede k žádaným hodnotám ani nerozvíjí lyrické sekvence autosémantickým směrem. Z celého díla trčí zvláštní anonymita. Strnulost lyrické nálady obrazu, jakkoliv kultivovaná, si nerozumí jak s tvarem tak především se zvoleným výrazivem - v experimentálnějších rovinách nenachází jakoukoliv oporu ve faktu naprosté rezignace na formální hodnoty, v rámci konvenční linie se pro změnu vše zadrhává na bezbřehé omšelosti zvoleného jazyka. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen podle divadelní hry současné lotyšské spisovatelky Ingy Ábele. (Ezis)
  • Původní lotyšský název Tumšie brieži lze přeložit jako "Temní jeleni" či "Tmaví jeleni". Jednotné číslo v českém názvu mohlo vzniknout překladem názvu anglického, ze kterého nelze poznat, zda jde o jednotné či množné číslo. (Ezis)

Reklama

Reklama