Reklama

Reklama

Původně čtyřdílná televizní minisérie natočená podle scénáře Petere Birrose a Lukase Moodyssona „Nová země“ byla později sestříhána do dvouhodinového filmu. Výsledkem je silný příběh o přátelství a lásce.Vyprávění o 15 letém somálském chlapci Alim, který se setká se 40 letým Íráncem Massoudem, začíná v uprchlickém táboře ve Skåne. Poté, co jsou svědky brutálního vyhoštění, rozhodnou se, že z uprchlického tábora odejdou. Z útěku se stane fantastické putování letním Švédskem. Na cestě se setkají s Louise, bývalou Miss Švédska, která také ztratila půdu pod nohama. Sledujeme pak dobrodružnou jízdu ve staré zrezivělé mazdě, při které tito tři lidé poznávají Švédsko, Švédy, přistěhovalce, jeden druhého a nakonec i sebe sama v úplně nové perspektivě. (lenuse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Já sice vím, že to k žánru road movie tak nějak patří, ale stejně mi tyhle filmy, ve kterých hlavní hrdinové během pár dní potkají několik různě extrémních lidí a nikoho ani vzdáleně normálního, připadají podivně vykonstruované. A díky tomu už na mě tolik nepůsobí ani závěrečné klišé. Navíc mám dojem, že Íránec i somálský kluk měli lépe napsané role, ta třetí byla prostě jen prsatá Švédka. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Niečo ako Svěrákova Jízda, ale živočíšnejšie, hektickejšie, úprimnejšie, otvorenejšie a emocionálnejšie. S krásne precítenými a oddanými hereckými výkonmi. Už dávno som nevidel kameru a strih tak silne a tak presne napojenú na pocity postáv (množstvo detailov tvárí). Veľmi príjemné prekvapenie, ktoré sa nepotrebuje hrať na “artovku” a k divákovi prehovára univerzálnym jazykom. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Imigrační roadmovie. Dobrodružství dvou ilegálů na cestě Švédskem. Nemají kam jít, kde spát a nesmí se nechat chytit. Potkávají spoustu lidí v dobrém i zlém, ale hlavním setkáním je bývalá modelka Louise, která tomu dá šťávu a jiný rozměr. Nečekejte ale žádnou velkou srandu, pořád je to především příběh lidí, kteří nemají domov. I když je štěstí pomálu, občas se usměje a je třeba si toho vážit. A nejvíc na světě je prostě přátelství. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o zivote uprchlikov v cudzom state, tentokrat vo Svedsku - ne zeby sa Svedsko rutilo do zahuby, to ne, ale to multi kulti dlho fungovat nebude - a hlavne ne bezproblemovo : 70 % ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství a životě uprchlíků v cizí zemi. Mladý Somálec Ali a Íránec Massoud se při pohledu na opakované deportace rozhodnou utéct z uprchlického tábora ve staré kraksně a právě zde začíná jejich cesta napříč Švédskem plná dobrodružství a zážitků. Oba mají jiné cíle a nově zaslíbená země pro každého představuje něco jiného. Na své pouti poznají švédskou společnost jako takovou i její rozdílné společenské vrstvy. Trochu netradiční road movie se zajímavou kamerou, charaktery jsou dobře zahrané, najdete zde zábavu, ale i dojemné okamžiky, ke kterým patří právě výborný konec tohoto snímku. (8/10) ()

Galerie (2)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama