Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 594)

Heroine 

všechny recenze uživatele

Nevěděla jsem o co se jedná, když jsem si film pouštěla, a přiznám se že jsem byla unesená. Film má jedinečnou atmosféru. Post-apokalyptické prostředí s úplně novým, zcela odlišným příběhem než jaký má většina takových filmů o "konci světa". Jediné co můžu vytknout, a co odebralo z plného hodnocení pěti hvězdiček, je mírná zdlouhavost některých pasáží, až skoro hraničící s nudou. ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

No tak teď opravdu nevím co si myslet. Vigo prostě jde, nezastavuje se a jde... Někdy jde po cestě, ale většinou se drží mimo cesty, ale pořád jde. A nejde sám, doprovází ho jeho syn, který taky jde. No prostě film docela o ničem, ale přece mě něčím zaujal. I když přemýšlím, tak mě nenapadá čím, ale je to docela jedno. Postapo, které by si mě takhle získalo jsem dlouho neviděl. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Pomalá, depresívní cesta, která končí určitou nadějí... naštěstí mě film nevtáhl natolik, abych podobné depresi propadla také, ale pod kůži se určitým způsobem dostal a člověku se pak vybavují úryvky v tu nejnepravděpodobnější dobu... Opravdu zajímavá hudba, ale co jiného čekat od Nicka Cava, že? K filmu se dokonale hodí. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Pěkná depka. Nezatížen knihou, kterou ale mám po filmu určitě v hledáčku, příjemně překvapen. Prostředí mrtvé planety je ztvárněno špinavě, že i podobná The Book Of Eli vypadá vedle toho jako vzor čistoty. Viggo podává opět skvělý výkon a hudba Nicka Cavea příjemně film podbarvuje, ale výrazně na samotný poslech až tak není. Jediné co lze vytknout je malá dějovost a velká epizodičnost jednotlivých scén. Typický neduh literární adaptace. Kde kniha tohle dokáže skrýt, ve filmu vyniká. Není zde přítomen žádný dějový oblouk a na závěr deus ex machina je v mírném kontrastu s dosavadním dějem. Hillcoat je talent. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Šedé, ponuré, bezútešné, no na mňa to tak nepôsobilo. Naviac sa film začal ťahať a neustále poučovania syna mi išli na nervy. Inak nemám čo vytknúť. 60% ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Depresívny, temný a pohlcujúci .....A hlavne silne emotívny. Filmová dráma, úžasný herecký výkon Viggo Mortensen palec hore, klaniam sa- vynikajúci herec. Ani raz som sa nenudila, doslova som si hrýzla nechty nedočkavosťou čo bude daľej nasledovať, či prežijú, či sa im niečo nestane. Smutný a krásny film. Odporúčam, pre mňa veľmi pekný emotívny príbeh. ()

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Film bez pointy. Osobně jsem čekal, kdy se konečně dozvím, co se to vlastně se světem stalo, když si dali tak parádně záležet na vizuálu zdevastovaného tehdejšího světa. Na druhou stranu i bez pořádného příběhu to umělo posadit do židle, hlavně díky dobrému výběru hlavní role. Toho malýho kluka(holku?) bych nejradši viděl ve scénáři jako němého. Napětí fungovalo ve chvílích, kdy mělo takže alespoň něco. Další ukázka toho, jak může film zaujmout sice bez příběhu,ale se sympatickym hlavním hrdinou,poutavým vizuálem a občasnými dobře natočenými akcemi. ()

boul 

všechny recenze uživatele

skvěle vymyšlený a smutně udělaný postapokaliptický film, ale s hrozně unavujícím a pomalým příběhem.. Mnohem víc se mi líbila akce ve filmu The book of eli, kde akce bylo plno, jen už to zase bylo moc překombinovaný.. nechápu to malé hodnocení oproti filmu Cesta.. zvažoval jsem jestli 3 nebo 4*, za scény ve sklepě a v domu nakonec 4*.. 70% ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Maximálně depresivní audiovizuální kompozice v hlavní roli s bezchybně autentickým Viggo Mortensenem o pouti za přežitím otce a syna v postapokalyptickém světě bez pravidel. Jedna z nejlépe barevně i stylisticky vytvořených umělých realit, které jsem kdy viděl mnohokrát umocněná hudbou Nicka Cavea. Ve filmu The Road nejde o barvitý scénář, což by se mohlo jevit jako handicap, ale emoce, které jdou doslova hmotně vidět i slyšet, dostatečně nahrazují všechny nedostatky. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek, zejména scéna ve sklepě... Po vizuální stránce se jedná rovněž o velmi dobrý počin. Na poli apokalypticky laděných filmů pro mě stále zůstává jedničkou snímek Vlákna, nicméně Cesta se mi také líbila (byť je točena zase zcela úplně jinak). ()

Ukubumbahoo 

všechny recenze uživatele

Poměrně líbivý post-apo svět je pro mě zabedněn, občas naprosto divným chováním postav, několika nedovysvětlenými věcmi a poněkud nezajímavým koncem... No ale i Mňága zpívá "I cesta může být cíl" a zřejmě právě tímto se autor snímku řídil. ()

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, dokonale vytvořený svět a perfektní hudba. Tento snímek má obrovského ducha, tajemno a běhá z toho mráz po zádech. Mortensen zahrál geniálně a vztah mezi synem a otcem byl smutně krásný. Tento film na mě hluboce zapůsobil a byl jsem opravdu pohlcen atmosférou, nicméně chtělo to trošku více zapůsobit na city, více rozvést emoce či aspoň oživit pomalu skomírající tempo v druhé polovině. První polovina mě tak posadila, že jsem byl rozhodnut dát plný počet, však postupem se děj vytrácí a ztrácí své zamyšlení, deprese a kouzlo.... 75% ()

Toka 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek postapo mě tenhle film ale vůbec nepřesvědčil. Zprácování světa se mi prsotě nelíbilo, sice chápu, že jde o depresivní duch, ale drama má vyvolat nějaké pocity. Tenhle film ve mě vyvolal akorát nudu. Co se povedlo, je depresivní prostředí, ovšem problém je s vžitím do postav. Pouto mezi synem a otcem mě taky nepřesvědčilo. Dlouhá stopáž, film trvá skoro dvě hodiny a vlastně vůbec nic se v něm nestalo. A když už se něco stalo, nebyla v tom žádná akční hloubka, trvalo to okamžik a nezanechalo to žádný hlubší dopad. Největší plus tohoho filmu je určitě hudba a Viggo Mortensen. Nečetl sem knížní předlohu. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Všudypřítomná zkáza a zmar. Úzkost, která vás pohltí, když si uvědomíte, že i tato vize může jednou nabýt reálných kontur. Tohle není film, který vás má pobavit, neskuhrejte proto nad vlekoucím se dějem, nad nedostatkem akčních scén. Od toho tu přeci máme Šíleného Maxe! Tahle CESTA je pouze bezútěšným obrazem té nejhorší noční můry, kde není radosti, jen zoufalství, smutek a bolest. A přeci se tam někde v dáli to světýlko na konci tunelu objeví. Buďme za něj rádi, protože kde není naděje, není nic... ()

michellerih 

všechny recenze uživatele

Donutí to přemýšlet..........................Občas se vám chce křičet, občas zvracet. Tak jako tak, nastíněné prostředí a situace jsou dosti reálné, takže výborná práce... ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Nakonec mě Hillcoat svou skálopevností a precizním zpracováním postapokalyptické vize převálcoval. Nijak vysvětlená devastace planety udržuje neustálé napětí, zda se nedozvíme byť jen střípek událostí, který naznačí, k čemu tady došlo. Epicentrem úderností The Road je ovšem mistrovsky budované a od počátku nerozdělitelné pouto mezi otcem a synem (fantastický Viggo i mladík Kodi), kteří putují defacto najisto vstříc smrti, ale Mortensenova postava stále dodává zejména synovi potřebnou sílu a naději, kterou by on sám při svém selhání definitivně ztratil. Skutečně těžké téma bez jakýchkoliv nadějných vyhlídek (všechna setkání v zemské pustině rezonují smrtící nevyzpytatelností) neprosvětlí ani flashbacky, které ještě více prohlubují psychologickou depresi Viggovy postavy. Depresivní atmosféru dotváří k dokonalosti duo Cave/Ellis a Hillcoat definuje naplno své možnosti. 100% ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Syrový kopanec do ksichtu, s náručí plnou šedi, špíny a smrti. To vždycky potěší. Zároveň se ale jedná o dílo svým způsobem poetické a milé. Milci post-apo žánru si vzdychnou nad skvostnou atmosférou, které si mohou užít plnými doušky v podstatě na celé ploše snímku. A já právě, jako jeden z mnoha milovníků podobně laděných snímků, musím za pět. Hudba od Nicka Cavea úžasná. ()

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama