Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 594)

Milan-K 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se film s divákem vůbec nemaže. Z tohoto důvodu se také nemohl stát diváckým hitem. Depresivní atmosféra vyčuhuje za každým rohem a je navíc umocněná unylým dějem. Také to množství náznaků, které si divák neumí domyslet (např. důvod katastrofy, odchod manželky do tmy, pěstírna lidí ve sklepě atp.). ()

Santyzul 

všechny recenze uživatele

Ukázka "lidství" ve své nejhorší podobě, deprese, zoufalství, beznaděj - těžké téma které není pro jemnější nátury ale i tyto podoby lidské "sounáležitosti" existují a není příliš chytré před ni zavírat oči (toto ovšem je spíše hodnocení tématu). provedení je prostě dokonalé, čaroděj Vigo je opravdu kouzelný. herecké projevy nejsou žádné klasicky hollywoodsky exaltované. prostředí - těžká depka - prostě krása. ()

Yhitte 

všechny recenze uživatele

Za celou dobu jsem nebyl schopnej navázat pouto ani s jednou z hlavních postav. Mozná je to tím, že nemám děti, nebo jsem prostě bezcitnej psychopat :D Celá pochmurná atmosféra, absence děje a otravné monology s flashbacky mi dohromady prostě nesedly. ()

melursus 

všechny recenze uživatele

Super postapokalyptický svět, bohužel film mne už tak neoslovil. Lépe řečeno mi ho pokazila postava syna. Který se cca v 10-12 letech chova jako kdyby mu bylo pouhých 5 let. Na to, že se v tom světě narodil a vyrůstal o něm neví nic a chová se jak naproastá najivka. A pokud mu mělo být méně, tak to tam není nikde řečeno. Takže celou dobu jsem ho bral jako 10ti letého kluka. A za další nechápu jakto že ješte v některých místech fungovala energie. Bohužel to mi zkazilo celý dojem z filmu, proto jen 3* ()

ceerdan 

všechny recenze uživatele

Klasická festivalová záležitost, která nikdy neměla páchnout do multikin. Přestože má film hodně krátkou stopáž, tak k tomu, aby vás zaujal, je potřeba bohužel víc, než jenom myšlenka apokalyptické budoucnosti a Cormac McCarthy jako předloha. Určitě je v tomhle tématu potenciál na mnohem víc, než jen sledování dvou neznámých postav tlačících nákupní vozík. Některé knihy by prostě měly zůstat knihou. ()

Halik2 

všechny recenze uživatele

V beznádeji sa skrýva nádej, v to môže veriť hlavný hrdina tohto filmu. Dej je trochu monotónny ale nenudí, strašlivé scény sa miestami vyskytnú, dychtivo som očakával epický koniec no skončilo to miernym klišé avšak I LOVE HAPPY ENDING. ()

Pollini 

všechny recenze uživatele

Postapokaliptický snímek dokáže vykreslit situaci velmi reálně a též se dobře identifikujeme s hlavními hrdiny. Klasický příběh ve velmi neotřelém podání s vynikajícím hercem Viggem Mortensenem. Nicméně trochu vadí neustálé fňukání jeho syna, které se zdá poněkud přehnané. Jinak se toho moc vytknout nedá. ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Atmosféra fajn, deprese z toho kane hutně. Herecky na výši, ale jinak nic moc navíc, Trochu moc dlouhé, ilustrace knihy, která je poměrně doslovná, lehce se liší jen v samotném závěru. 65%. ()

radimhasalik 

všechny recenze uživatele

Cesta mi nejvíce připomíná počítačovou hru Fallout. Skoro bych řekl, že se tvůrci hry u některých míst inspirovali. Jediná zápletka děje se točí kolem cesty k moři. Zásadní dějové zvraty nečekejte. Přesto je film jedinečný. Ukazuje totiž velmi pravděpodobný scénář, který může reálně nastat při živelné pohromě většího rozsahu. ()

speedy002 

všechny recenze uživatele

Som síce fanúšikom post-apokalyptických filmov, ale tento bol dosť slabý. Nevieme čo sa vlastne stalo, že svet zostal zničený a prežívanie hlavných postáv, často prerušované retrospektívou, nebolo nijak obzvlášť zaujímavé. Cesta má určite aj svoje pozitíva, napríklad pekné spracovanie zničeného sveta a veľkú dávku napätia, ale môj celkový dojem z filmu to už nezmenilo. ()

Hezoun Marw 

všechny recenze uživatele

No já nevím, hodnocení v červeném, ale pro mne to bylo docela utrpení a nuda. V podstatě se tam nic neděje, jen se otec se synem blemcají po zdevastované zemi. Otec není muž, ale jen přecitlivělá ženská. Film jsem nedokoukal, nevydržel jsem, takže vlastně ani nevím proč je stav země post-apokalyptický, jestli je to vůbec vysvětleno a to nemám rád. Děj docela o ničem. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nedá říct, že by film hýřil barvami. Vše je zahaleno do ponuré šedé a ještě víc to umocňuje zoufalství, čišící z každého záběru. Cesta otce a syna, cesta mezi životem a smrtí. Nesmírně působivé, depresivní, emotivní. Nechal jsem se vtáhnout a celou tu strastiplnou pouť jsem prožíval s nimi. ()

hotentot 

všechny recenze uživatele

Silná atmosféra. Vo vzduchu je na každom mieste cítiť nebezpečenstvo a boj o to posledné, čo na Zemi ešte ostalo. Prostredie bolo prepracované a vyvolávalo vo mne pocit.."tak tam by som určite nechcel prežívať". V takom prostredí aj keď stretnete druhého človeka, tak úsmev ide bokom. Ide o to, kto koho okradne, zabije a získa nejaký ten deň trápenia naviac. Otec a syn na ceste, kam ? .... ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tohle.. To není film, to je natočená nekonečná deprese a noční můra. Putování umírajícího táty a malého kluka zničeným světem. Přežívání v zimě,bez jídla, téměř bez jakékoli radosti. Každý, koho potkáte Vás může chtít zabít, může Vás chtít jako potravu. Vše je temné, šedivé, zamlžené. V téhle situaci není místo pro lidskost, i když trochu jí tam režisér propašoval. Happyend sice jemný, ale s přihlédnutím k vykreslené realitě pouze prodloužením agónie. Neskutečně výborný výkon Vigga Mortensena,ale v podstatě všech těch několika herců. Postapokalyptický svět je stvořen tak moc bezútěšný, že líp už to asi nešlo. Dlouhá stopáž, ve které se toho zas tak moc neděje, ale o to víc mi při sledování zbylo času nad přemýšlením o sobě a o tom, jak bych v takové situaci obstál. A na rovinu, netuším. Temný film, který Vám vysaje poslední kapky štěstí z žil, aby Vám aspoň malinko naděje svojí závěrečnou scénou zase vrátil. Ale fakt jen malinko. 95% ()

PavkaHu 

všechny recenze uživatele

Další z nezfilmovatelných knih C. McCarthyho, resp. film nemůže nikdy dosáhnout kvalit knihy. Takže jediný klad vidím v tom, že třeba pak někdo sáhne i po knize. To je jiná káva! ()

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama