Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 594)

tron 

všechny recenze uživatele

„Prestaň plakať. Musíme ísť.“ Neviem, či mi to proste len v to pochmúrne zimné ráno sadlo, alebo je to dobrý film. Asi oboje. Pritom má Cesta dve hodiny, deje sa v nej relatívne málo vecí (takže o to viac sa do popredia vynára robustná stopáž) a tie, čo sa dejú, sú až nepríjemné (nervytrhajúce strety s ľuďmi, nechutná, ale logická hororová pasáž so „zombies“). K tomu depresívna výprava „večnej jesene“, kde so strašidelným praskotom samé od seba padajú stromy a kde sa potulujú skupinky kanibalov, ale je to už iba ich posledný výkrik do tmy, o pár rokov sa raz v noci požerú navzájom a zostane len ticho a meluzína v komínoch rozpadnutých domov. A do toho múdry, ale možno až príliš bojazlivý (ale čo by ste na jeho mieste robili vy?) Viggo Mortensen. Chudý a vystresovaný Aragorn to drží (napriek kašľu) pevne v rukách. Myslím, že ak by sa to na pláži skončilo inak, nepáčilo by sa mi to. Takto mi to pripadalo fér. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

hodne depresivni film ukazujici sedivy svet bez zelene po nejake blize neurcene katastrofe.. a taky ruzne druhy lidi, ve vetsine pripadu ty spatne, coz zase jednou dokazuje smutnou skutecnost, jakou maji lidé pod slupkou inteligence a chytrosti stale sklony sezrat se navzajem (doslova) . zel mohlo to byt opravdu i o 30 minut kratší, mnoho scén zbytecne natahovaných (vim, ze se scenar presne drzel knihy, ale citim , ze i pres to, ze se jim cast atmosfery podarila dostat na platno, kniha bude stejne lepsi... holt ne vsechny psane projevy se maji filmovat - z tohoto pohledu mi to prislo takove zbytecne.), film se pomalu vlece k ocekavanemu klisovitemu a divnemu konci (ktery dokazuje o cem vlastne film byl... o nicem), rozhodne bych uvital trochu vic flashbacků do minulosti.. takhle je to opravdu jen nudna cesta, po ktere hlavni akteri putuji a potkavaji ruzne typy ruzne zkazenych lidi, pricemz vsichni vzhlizi k budoucnosti bez nadeje.. Ano, co se tyce nejbrutalnejsiho a nejtemnejsiho postapokalyptaku, asi by to vyhral tenhle film.. Ale vsechno ostatni bych nasel nekde jinde a v lepe stravitelne forme.. Stale je to nekde na rozmezi 3 a 4, ale zato, ze se mi parkrat skoro zavirali oci, musim dat 3.. Ted se citim jako nejakej filmovej analfabet, aleproste to mohlo byt mnohem lepsi a to dite melo byt rozhodne neme... Mortensen jinak v pohode a Theron v nekterych scenach vypada uplne uzasne :-) ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

75% Intenzivní atmosféra knihy se na plátno převést nepovedlo, ale to snad ani není možný. Jinak se Hilcoat drží předlohy velmi věrně, což oceňuju. Mortensen jen standardně výbornej. Kdo nečetl McCartyho knihu, toho čeká asi celkem šok i když jedna z nejbrutálnějších pasáží knihy se tam nedostala. Nukleární zima. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Prakticky dost presna a aj verna adaptacia. Tak ako v knihe aj tu sa ciele menia, pretoze jedinym cielom je cesta a ist. Zastavenie totiz znamena rezignovat, rezignacia vedie k zmeraveniu a to napokon k smrti. Mnohi sa jej poddali, hrstka ma vsak volu nevzdat sa - podobne ako ohen, ktory bojuje do poslednej iskry a tlejuceho drievka. Atmosfera nicoty, ponurosti, sklucenosti a stagnacie presvedcivo navodena, herecky dobre zvladnute (ten maly chalan fakt ako keby Charlize z oka vypadol). Jeden z mala filmov kedy nemam takmer ziadne vyhrady a predsa nieco malinko neidentifikovatelne chyba - mozno prave vdaka tomu, ako "verne" sa to drzi predlohy. Ovsem v ramci postapo zanru v poslednom obdobi jedno z najlepsieho, co som videl [kino]. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zobrazenými událostmi se film od knihy příliš neodchyluje, odlišný je ovšem emocionální dojem. Kniha je opravdu neustálá nepřerušovaná deprese, film příliš zjemňují jímavé tóny a časté flashbacky, díky tomu působí po značnou část stopáže spíš melancholicky. Co se povedlo dokonale je ztvárnění prostředí a výprava. Dobrý film, ale ke knize by sedl dle mého mnohem syrovější přístup. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (24)

  • Letecký záběr na postapokalyptickou krajinu, viděný i v traileru, vznikl digitálním upravením záběrů škod po hurikánu Katrina v Lousianě, v oblasti Plaquemines Parish. (-bad-mad-wolf-)
  • John Hillcoat natočil scénu s nápojovým výdejním automatem několikrát, pokaždé s jinou značku nápoje. Obával se, že vedení Coca-Coly nebude chtít svolit k použití jejich výrobku ve filmu. Viggo Mortensen (Muž) zavolal prezidentovi Coca-Coly, aby obstaral povolení pro užití plechovky s touto značkou, jelikož chtěl zajistit soulad s knižní předlohou. (c.tucker)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama