Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy Holt, Henryho velice dobrý přítel a zároveň i ilustrátor jeho knihy pro děti o bobrovi Martym, zemře. Henry je zdrcen jeho smrtí a nemůže se postavit na vlastní nohy, jeho zesnulý kamarád mu velice chybí a on ví, že nikdo jiný nebude tak dobrý jako on. Sympatická Lucy se stane jeho novou ilustrátorkou, jenže Henrymu se tato dívka vůbec nezamlouvá, a tak ji jen uráží a ponižuje. Lucy se snaží jeho podivínské chování přehlížet a spolupracovat s ním, i když to jde velice těžce, ale pod vidinou tučné odměny tohle vše hodlá přetrpět. Henry s ní odmítá pracovat, ale postupem času přeci jen svolí. No a jak to tak bývá, Henry je přeci jen muž a Lucy je žena, takže je jasné, že to mezi nimi brzy zajiskří... (Ssimca)

(více)

Recenze (84)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nic výrazného s prostým příběhem na papíře, s ne už tak prostým zpracováním, doufajíc, že z dvou lidí, kteří se v lásce nemají dokáží udělat pár a ejhle. Zakombinováno do vcelku zajímavého prostředí, jen s trochu průměrným a nudnějším průběhem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dedication je americký nezávislý film...a ještě navíc stoupenec dosti osobité linie american romantic freak comedy, tedy hodně zvláštního pohledu na žánr romantiky, jdoucím proti mainstreamovému hollywoodskému proudu romantických komedií vystavěných na sladkobolných klišé. Stejně jako Michael Gondry ve Věčném svitu neposkvrněné mysli a Nauce o snech či Marc Forster v Horší už to nebude i Justin Theroux zkouší oslovit náročného diváka, tam kde Gondry oslňuje svou surreálnou fantazií a Forster naplňuje kritéria postulátů postmoderního filmového vidění, tam Theroux ctí zákony žánru a filmového cítění, předkládá však před diváka téměř antitezi romantického filmu svou záměrnou snahou zobrazit vztah bizarní, navíc vztah psychicky narušeného člověka (i když vyvarovat se úplně předpokládaných klišé se mu zvláště ke konci filmu úplně nepodařilo). Svět umělecky orientovaných jedinců navíc skýtá možnost satirického přesahu směrem k fungování amerického systému vydavatelských domů a nadstandardního života ,,umělců". Snímek sice není ničím novátorský a pouze volně rozvíjí již dříve objevené, ale dělá to způsobem nanejvýš sympatickým a s jistou obtížně definovatelnou grácií a šarmem - tak jako jsou svým způsobem bizarně krásné písně Joanny Newsom (jejíž skladby ve filmu zazní), tak je bizarně krásný i tenhle zvláštně romantický film... A právě práce s hudební složkou a její volné zakomponování do příběhu je asi největším příslibem tohoto atypického snímku. Justin Theroux se právem ze své původní profese herecké odhodlal vstoupit do ranku režisérského. Velmi silný debut. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Dedication nezdobí novátorské postupy ani hluboké vrstvení, ale tenhle hudebně vyprecizovaný snímek s prostým klubkem příběhu a šílenými, ale zvláštně blízkými postavami uplete velmi příjemný nezávislý svetr. Je sice škoda, že charakter Billyho Crudupa není vytěžen ze všech zdrojů, protože rozvinutí autorského bloku je plodné téma, ale motiv hledání (se) pomocí někoho jiného funguje ve všech slupkách, které postupně padají. I otřelá klišé jsou přemalována tak zběsilými barvami, že jejich nepůvodnost neruší. Tom Wilkinson je jako obvykle nepominutelná ozdoba přístřeší a Mandy Moore překročila hranice snesitelnosti a míří k sympatiím. Rozjímavých 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„I když podle všeho jsi fajn osoba, je mi hluboce odporné s tebou pracovat.“ Nemají se rádi a každému je jasné, že se rádi mít budou. Já bych jim to snad i přál, ale nebaví mě dívat se na zamindrákované idioty a hodným holkám vždy přeji raději solidního chlapa, než trosku zaskládávající se knihami. Raději tedy zapomenu na bezchemickou romanci a vychválím skvělé mentorství Toma Wilkinsona, vyrovnaný klid Boba Balabana a to nepopsatelné něco, co vyzařovalo z Mandy Moore. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

S lehkostí, ale pevnou rukou (Theroux je režisérský talent!) natočená komedie může připomenout třeba Lepší už to nebude (hlavní hrdina je fakt dost magor), ale jinak jde o osobitou a zatraceně vtipnou záležitost s lahůdkovým obsazením a skvostným soundtrackem. FEBIOFEST 2008 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

V podstatě dost typickej příběh, respektive zvraty pro romantický drama, ale přesto natolik výborně natočený, kdy se doplnily chybějící maličkosti a zahraný, že je z toho hned něco víc a díky Billymu Crudupovi to má i celkem vysokou hereckou hodnotu ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Dedication se opravdu úmorně snaží nenacpat do kolonky "klišé", ale nakonec se mu to bohužel povede. Celý příběh působí vcelku unikátně, atmosféra je taková zvláštní a depresivní, mezi Lucy a Henrym od první chvíle srší blesky, takže by jeden čekal, že to neskončí tak, že za ní poběží, jen aby ji včas získal.. Bohužel. A tolik bych proti happy endu neměla, ale mezi aktéry naprosto nefungovala chemie. Takto nesourodý pár jsem neviděla ani nepamatuji. Jednoduše se v jednu minutu nesnášeli a najednou se líbali? Co to bylo? Kdy tam vznikla ta ohromná láska? Usnula jsem snad během filmu? Kdepak. Jakoby někdo z děje vytrhl velice důležitou část - ono sblížení. Co se týče postavy Crudupa, ten trpěl jakýmsi Sheldonovským komplexem (nebo Asperegrem?), byl jako nevtipná a dvěstěnásobně nepříjemná část Sheldona. Takovou hodnou holku, jako byla Lucy, bych mu v životě nepřála. Mimochodem Mandy Moore to tu nejenom sluší, ale ona i HRAJE! Velice potěšující zjištění. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tak na ďalší film Justina Therouxa si posvietim aj keby to mala byť animovaná rozprávka, pretože to akým spôsobom podal tento romantický kúsok je exkluzívne a ten posledný záber ako vystrelila kamera do nebeských výšin skoro vystrelil aj moje hodnotenie k absolútnemu, pretože jeho vízia tohto filmu, jeho jasné a pevné uchopenie, vyplnená rovnako kúzelnými pesničkami dáva tušiť že z v podstate priemerného námetu dokáže vytvoriť výnimočný film na hony vzdialený akýmkoľvek podobne ladeným počinom. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Dedication je takovým tím filmem, kdy musíte protrpět hodinu průměrného dramatu trpce čpícího nudou, přičemž ke konci se konečně hlásí o slovo bravurní půlhodina. Hodnocení tak stoupá od "sračky" k "to je hustý". Tvůrci asi nemají moc nakoukáno, když škatulkují tenhle psychologický blábol jako romantický film. Navíc chemie mezi ústředním párem veškerá žádná... Nevím, nevím - když přimhouřím oko a vzpomenu na ten konec, je to těsný průměr. Písničkový sondtrack není k zahození. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Říká se, že člověk potřebuje jen 1 minutu, aby zjistil, že se mu nějaký film líbí! No tak jo, vlastně jsem si tuhle větu předělal (původně se to týkalo zamilování se), ale tenhle film to přesně vystihuje! První sekunda- dva muži v pornokině se inspirovávají na dětskou knihu. Jeden z nich bez zábran sleduje dění, druhý sedí s kapucou přes hlavu a zrovna v téhle situaci by nejraději chodil kanálama. A právě tento chlápek kapucář se už od prvního mrknutí pro mě stává neskutečně sympatickým (dokonce i ve chvílích, kdy by si zasloužil "vodprásknout" z kecek). I přes své záporné vlastnosti mi připomíná v některých situacích mě. Tož, nesedím v autě s ochranou helmou, ale někdo prostě uznává větu "Bezpečnost především."...... Je to romantický film, takže člověk by měl očekávat tu a tam nějaké to klišé, ale režisér je maskuje tak dokonale, že ani nebudete vědět, čí jste. Justin Theroux k tomu všemu vybral hudbu lahodící mému sluchovému zázemí, takže i kdyby film byl kentel, já bych to přežil. Ostříhaný Billy Crudup už pro mě není neznámým pojmem, ale je pro mužem, který když chce, tak do postavy zatne drápy a vymačká z ní, co se dá. Filmu zvyšuje kredit i fakt, že tam není hluchého místa a navíc Mandy Moore je neskutečně krásná ženská....Tenhle film jsem si dokonce pustil i druhý den, nestává se to u mě často, ale tohle mě zkrátka dostalo. Jářku-tohle je něco! ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Amerika jak ji mam rad. Lide s dobrym srdcem pod maskou svych bolesti a nejistot. Skvele obsazeni. Billy Crudop v hlavni roli proste exhibuje. Mandy Moore prijemne prekvapi a Tom Wilkinson s Bobem Balabanem predvadeji proste vykon s takovou kvalitou jakou jsme u nich zvykli. Pribeh je to ten nejprostsi, ale Theroux se s nim vyporadava ( za pomoci silneho idie-folk a rockoveho soudtracku ) ne bez chyb, ale o to s vetsim nasazenim. Emocionalne nevybiravy snimek, ktery si me jednoduse ziskal. Az si rikam jestli novopeceneho rezisera neceka podobny osud jako Petera Bogdanoviche jez si ve filmu strihne ne nesymbolicke cameo. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Henry bol od samého začiatku jeden protivný knobhead! Vôbec si ju nezaslúžil! Ale kým som ja, aby som tu súdil, že? A muzika v tomto filme je úplne vypeckovaná! Wááááw ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pôjdem proti múru a to aj napriek tomu, že americká nezávislá tvorba je moja srdcovka. Tvorcovia Dedication sú však až natoľko nezávislí, že dialógy ich postáv sú maximálne neprirodzené, neboja sa použiť tie najvačšie klišé romantických filmov, až som nevedel, či si robia srandu, alebo chcú byť silou mocou melancholickí. Ako v skoro každom americkom nezávislom filme tu máme v menších úlohách známe hviezdy z Hollywoodu, ktorí si tak doplňujú portfóliá o "artovejšie" kúsky. Sekvenciu s hľadaním kameňa som považoval za nejaký zlý vtip, ale ako som sa obával, bola kľúčovou pre záverečné "šokujúce" rozuzlenie. Pokiaľ by Theroux nabral skutočnú odvahu a film by nechal minimálne otvorený, keď by už nepoužil záver priamo opačný, mohol by jeho film mať na mňa aspoň nejaký emocionálny dopad. Ale keďže na vačšinu, mal, tak je možno moje dnešné hodnotenie obzvlášť subjektívne. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Soustředil jsem se. Opravdu. Kávu jsem si uvařil předem a na záchodě jsem byl v průběhu filmu asi jen dvakrát a titulky jsem četl velice pozorně. Přesto tam ta trojka pořád byla a nechtěla se pohnout ani o kousíček. Až asi po hodině se ta potvora líná konečně hnula doprava a tam už zůstala. Může za to samozřejmě scéna na pláži a poté asi po čtvrt hodině vyznání lásky, které bylo hodně netradiční a v podání Billyho naprosto kouzelné, ostatně jako celý jeho herecký výkon. Když k tomu připočtu tradičně Toma, sympatickou Mandy a velmi pěknou hudbu, tak je z toho jedna poctivá, čtverkovatá čtverka. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Z tohto filmu mám veľmi zmiešané pocity. V popredí je u mňa hlavne hudba, je nejako divne prepojená z filmom, niekedy sa zdá akoby sa do deja nehodila, ale keď sa zapozeráte a započúvate pomaly to dáva zmysel(aj keď úprimne netuším, či dáva zmysel niečo z toho, čo tu píšem). čo sa týka hercov celkovo veľmi slušné.Tom Wilkinson je ako vždy hrdinom filmu, ten človek dodáva každému filmu akoby špecifickú farbu, také niečo, čo pocítite po dopozeraní. Billy Culdrup vytvoril chaotickú postavu akú som ešte nikde nevidela. Takže vo svojej podstate to bol naozaj dobrý výkon. Mandy Moore nám vyrástla, nie je to síce dokonalé, ale zahrala to veľmi dobre. Scenár veľmi dobrý a práca s kamerou je vynikajúca. No, ale napriek tomu mám podivný pocit tak asi preto hviezda dole. 80% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Prečo plný počet? Takže postupne: lahodný hudobný motív (do scén v ktorých znie sedí doslova ako riť na "šerbeľ"), otcovsky dojímavý Wilkinson, excelentne hrajúci Billy Crudup (taký švihnutý výkon až nadobúdam pocit, že to nehral), maznavá Mandy Moore (ktorá opäť raz pozoruje hviezdy, ale tentoraz sa teší o moc lepšiemu zdraviu), debutantská réžia Justina Therouxa (ak bude pokračovať v nastolenom trende máme sa ozaj na čo tešiť), debutanský scenáristický počin Davida Bromberga (jeho prácu by som rozhodne bez mihnutia oka posadil na čelo rebríčka tohto rozplývania) atď.. Určite sa nájde kvantum ľudí, ktorí sa s mojimi laickými názormi nestotožnia. Z môjho pohľadu sa aj tak jedná o moc zaujímavý počin (taký skrytý, dobre stavaný hríb medzi muchotrávkami). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nezávislý film o prapodivné a nerealistické lásce přitáhne pozornost jen občasnými rychlými flashemi, jakoby vypadlými z přestříhaného starého dokumentu. Jinak, popravdě, historka o sbližování začínající kreslířky s obsedantně vyšinutým magorem více nudí, než že by předkládala zajímavé možnosti netradičního vztahu. Ke všemu je prokvetlá řadou klišé, které by se dobře vyjímaly i v prvoplánovém romantickém snímku. /29. 10. 13./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Do filmu jsem šel s tím, že mě čeká taková ta milá žánrovka, fajn herci, do toho tklivý soundtrack, no prostě pohoda hadr. Nedočkal jsem se :-) Dedication, i díky tomu, že se tu fuckuje v intervalu jedno fuck za dvě minuty, je filmem spíše nesmlouvavým, jako kdyby vám do obličeje plivla nějaká hezká holka- lepší než plivanec od nějakýho mamrda, ale pořád je to plivanec... Pár slov o hereckém obsazení (protože to je... trefné): Tom Wilkinson jako vždy precizní, Mandy Moore jako vždy otravná, Martin Freeman měl dostat víc prostoru, ale (i díky dobře napsané postavě, ve které jsem se tak trochu viděl) největší kus koláče si tu pro sebe uzmul Billy Crudup a žvejká mu to víc než dobře. Na první dobrou zaujal ještě soundtrack, který je vážně vážně vážně excelentní (Deerhoof rules). ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Příslib americkýho indie s britskou příměsí mě bohužel přivedl do stavu totálního neuspokojení a hraničního vyčerpání z toho, jak vehementně jsem tu prapodivnou kárku tlačil do cíle. --- Dedication je mimořádně WTF snímek. Má ohromně WTF rozjezd (v konečnym součtu, kupodivu, hlavně díky Tomu Wilkinsonovi to jediný plus); zlomový okamžiky se zpravidla dějou v nejvíc WTF momentech; a ty pak nejlíp následuje něco (pro jistotu) zcela ultimátně WTF jako třeba samotný vyvrcholení. Což je "vtipný", protože i přes tuhle WTF masku je film natřískanej klišé až k prasknutí. --- S hloupym vrstvenim příběhu souvisej i postavy - kapitola sama pro sebe. 1) Henry jednoduše neni z těch neoficiálních autistů, ke kterym bych si chtěl vytvořit vztah; natožpak vztah pozitivní. 2) Stejně tak Mandy Moore mi nedala moc důvodů věřit v její herectví; ne-li v její postavu. 3) A konečně Martin Freeman; toho tvůrci vyloženě zneuctili. Takovou lacinou roli jim tam mohl odehrát libovolnej céčkovej herec. --- Therouxe je mi docela líto. Jako debutant se vytasil se zajímavym rukopisem a prokázal úžasnej cit pro kompozici. Ale jinak sorry. I když teda ... brečel jsem u toho, ale to jen proto, že mám fakt brutální rýmičku. Přísahám. :)) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pláž posiata kameňmi, uprostred toho hlavný hrdina, ktorý hľadá jeden správny. Nájde ho a dostane dievča. Síce sa musí emocionálne otvoriť, čo mu robí značný problém, ale dakedy to nie je na škodu a dakedy je za tým šťastný koniec. Občas stačí naozaj málo, aby príbeh, ktorý sledujete bol v mnohých aspektoch čarovný. Nepotrebujete k tomu ani vtipy, ani rozhovory pred stovkami ľudí. Nepotrebujete aby sa hrdinovia ktorých si počas sledovania obľúbite zmenili. Stačí len keď sa uvedomia a rozhodnú sa, čo vlastne chcú. Stačí len prestať byť zmätený. Ak nie vo všetkých, tak aspoň v niektorých veciach. A potom to bude fungovať. Theroux je herec, ktorý mal možnosť stvárniť rôznorodé postavy. Na režisérskom poli je to tvorca s veľmi špecifickým rukopisom. Dedication rozpráva sa o spisovateľskom bloku, smrti, láske a živote. Takže mi dáte za pravdu, že je to typický kotlík na romantickú komédiu. Lenže po uvarený a ochutnaní, je to iná romantická komédia na akú sme zvyknutý. Je to viacej pri zemi. Viacej minimalistické. Viacej uveriteľné a viacej úprimné. A kupodivu chutí lepšie ako tie komédie pred tým. Možno je to film o ktorom sa nebude veľmi hovoriť, ale keď ho náhodou niekto vo vašom okolí spomenie, môžete do diskusie prihodiť niekoľko vlastných pocitov a dobrých slov. A v rámci toho, si nemôžete priať nič lepšie. ()

Reklama

Reklama