Reklama

Reklama

Fantom ráje

  • USA Phantom of the Paradise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rockový muzikál Briana De Palmy se v určitých okruzích stal kultovním filmem. Jedná se o nejnečekanější verzi Fantoma Opery, v němž uvidíte démonického hudebního producenta Swana, který ukradne práci naivního skladatele Winslowa Leache a donutí jej tak stát se Fantomem. (AXN)

Recenze (35)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Glamrocková variace na FANTÓMA OPERY je o chloupek ošklivějším bráškou ROCKY HORROR PICTURE SHOW. Přestože v kontextu De Palmovy filmografie představovala slepou kolej, stojí určitě za skouknutí díky (a) opravdu dobré hudbě, (b) slaďoučké Jessice Harper (SUSPIRIA), a (c) Mistrově - ještě surovým - hrátkám s budováním napětí. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma opustil vody Hitchcockovských variací a krvavých mortyátů, aby si odzkoušel vody muzikálu. Pravda, s klasickým Fantomem opery z pera Gastona Lerouxe toho má tato filmová verze společného pramálo, ale o to více je typicky depalmovsky ulétlá, s přehršlí bizarních režijních nápadů, přehrávajících herců a příšerného popu 70 let, které však v konečném efektu tvoří naprosto neopakovatelný divácký zážitek, který režisér ždíme hlavně ze strhujících hudebních čísel, několika podařených mordů a jednoho trefně černohumorného odkazu na slavnou vraždu ve sprše z Psycha, která mě srazila do kolen. Bravo Briane, zajímalo by mě, kolik jsi toho musel během tohoto sladkého období nafetovat! ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Zatímco Rocky Horror Picture Show považuju za sice dekadentní, ujetý a v určitém smyslu pochopitelně kontroverzní snímek, který nicméně má atmosféru, energii, zajímavé herecké obsazení a pár chytlavých melodií, tady jsem nic podobného nenašel. Samozřejmě fanda hudby 70. let tam může najít "ducha doby" a písničky, které ve své době něco znamenaly, ale na mě tohle dojem neudělá a stejně tak na mě neudělá dojem ani známý a vážený režisér. Fantoma ráje považuju spíš natvrdo řečeno za blábol a úlet. Celkový dojem: 5 % za kostýmy. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Film, který inspiroval Daft Punk k vytvoření jejich robotí persony. A navíc je to sranda (a skvělá je i muzika). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zatím (a dost možná to tak zůstane) nejvtipnější film Briana De Palmy. Když člověk sleduje tuhle bizarní a ujetou muzikálovou hříčku, kombinaci Fantoma opery, Fausta, glam rocku let sedmdesátých a napínavých hitchcockovských vražd, v níž platí jen málo pravidel, řekne si: Páni, ten De Palma ale musel být pořádně sjetý, když to vymýšlel a točil. Tři a půl hvězdy zaokrouhluji nahoru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

De Palma nakrútil látku, ktorá k nemu akosi nesedí, ale nejakým zvláštnym spôsobom sa mu ten všetok zmätok podarilo ukočírovať. Skombinoval Fausta a Fantóma opery a do dvoch hlavných úloh obsadil hercov, ktorí sú úplne mimo môjho chápania. Ale aj to patrí k trashovému kúzlu tohto filmu. Bohužiaľ takmer až neznášam Rocky Horror Picture Show a glam rock je pre mňa utrpením, takže výsledné hodnotenie je v skutočnosti skôr veľkou poctou De Palmovým schopnostiam. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Jednou rozhodně stačí... De Palma se zabydlel v podivných filmech od počátku dráhy, to nepřekvapí, jinak by to ani nebyl on. Jenže tady si mnohdy hraje nejen s trpělivostí, ale i s žaludkem. Krásně ironická ujetost začátku, kde režisér svrhává do žumpy všechny náležitosti hudebního byznysu, je solidní nástřel, krásně se vysmívá Gottově snaze ze stejného roku. Jenže pak si asi vypůjčí pár neprozkoušených kapslí amfetamínu a jede. Sprasení několika různých dějů dohromady bych mu ještě vzal, nekouká se dopředu. Brutální parodii na všechny okolo a hrátky se znetvořením bych mu dokonce schvaloval, skvělé téma, které navíc koncem potopí všechny. Ale proč mi musí De Palma podávat tuhle zvrácenost s tak odporným hrdinou asi nepochopím. Jeho kreace byly k nevydržení. Jestli někdo bude tleskat ve stoje za hudbu či první místo v odkazovosti je to v pořádku. Ale já příště vezmu něco konvenčnějšího. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

De Palmove tvorcovské (najmä techniké) trademarky, pretavené do extatického pastišu a priehľadného podobenstva o hudobnom priemysle. Zhustený prehľad dejín klasického hororu, úsmevné metafory, priliehavá obdoba "glam" alebo "shock" rocku. a Gýč a "camp" v najlepšom zmysle slova. Heslovitá encyklopédia atrakcií, ktorá funguje ako divoko pôžitkársky film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tak asi vieme, kam sa podel rozpočet. Psychedelický, éčkový, ( česky ) ujetý. Doba si ale vypýtala svoje a film je aj napriek dnešnej TV distribúcií značne nedivácky a pochopiteľne nepochopiteľný. Hoďte mi sem nejaký ten... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Ujetost na entou, která se ještě vynásobila dvojitou dávkou perverze, která se objeví hlavně v konci filmu. Jednou si tak brouzdám televizí a na PRIMA COOL se objevilo tohle. Přepínal jsem to radši mezi všemi kanály a ty kousky co jsem viděl mě rozhodně udivilo co to De Palma v začátku za hovadiny točil. Písně mě nechytly a co více hlavní hrdina je hnusný a odporný jak Paroubek v bikinách. Radši si shánějte thrillerovské a mafiánské Palmovky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že jsem film sledoval přímo s otevřenou pusou a bradou na hrudi, ale přesto jsem se divil tomu, že takto poměrně bizarní dílo nemá obecně mezi filmy kultovnější status, protože by si to rozhodně zasloužilo. Brian De Palma opět dokázal, jaký má cit pro režii a pro jednotlivé scény a daří se mu diváka zaujmout vypiplanými libůstkami, ale hlavně naprosto skvělými hudebními kousky. Ano, ta nejsou nijak moc vizuálně přehnaná, ale tentokrát hudba mluví za sebe. Jen škoda, toho hororu je v tom opravdu málo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Senzační odhalení, jak to chodí v pop music. 1) Pro všeobecné poučení uvádím znění oné "transportační klauzule": The party of the first part gives the party of the second part and his associates full power to do with him, at their pleasure, to rule, to send, fetch, or carry him or his, be it either body, soul, flesh, blood or goods. 2) Protože znalost právnické angličtiny nepatří ke všeobecnému vzdělání, doplním i český překlad: Strana prvního účastníka dává straně toho druhého a společníkům plnou moc nakládat se sebou podle libosti, a to ovládat, zasílat, přivolat či přemístit vcelku či po částech, ať jde o trup, duši, tělo, krev či práva. 3) A ještě chci dodat: The Juicy Fruits rulleezzzz!!! ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Oblíbená bizarnost režisérů jako Guillermo del Toro a Edgar Wright. Směs Faustova příběhu s Obrazem Doriana Graye, Fantomem opery a Ziggy Stardustem téměř o rok předběhla vydání svého kultovního klasického bratrance The Rocky Horror Picture Show. Silně satirický úvod navnadil a pobavil, nicméně druhá, víceméně muzikální polovina postrádá úvodní humornou složku a utápí se v tragikomické přehlídce přehrávajících herců, kteří jsou jeden odpornější než druhý. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi podivinsky film od rezisera De Palmu /Zjizvena Tvar, Neuplatni/. Kulisy su maximalne na urovni, hudba je vyborna a prvky hororu potesia : 84 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle mě nebavilo, nebýt dobré hudby, možná bych to viděl i na odpad. Skladateli seberou skladbu a ještě ho zavřou on si strčí hlavu do lisu a je z něho zrůda a může konat odplatu. Opravdu kravina a muzikály nesnáším. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Parádní mišmaš. Osciluje si to někde mezi prostoduchým komiksem, muzikálem, psychedelií a geniálním úletem. A to tak, že snad vůbec nestíhám mrkat - natož vnímat, kde je sever. Trvalo mi dlouho, než jsem se ujistila, že to neměla být jenom bujará hudební kulisa a nese si to v sobě dokonce i jakési obecnější sdělení (byť podávané poněkud symbolicky). Počítám, že ve své době to ale musel být dost zajímavý a originální hudební film. Pozitivní je, že si ho s ničím průměrným určitě nikdo nesplete ani teď. Ale že jsem se ještě nevzpamatovala a moje hodnocení se taky užasle a neuroticky chvěje někde mezi odpadem a čtyřhvězdičkovým uznáním, v rámci zachování stability a znovunalézání pevného bodu ve vesmíru dávám zatím... za dvě.... Nebo tři?? Kolik hvězdiček by tomu estetizovanému čemusi asi udělil Salvator Dalí? ()

Reklama

Reklama