Reklama

Reklama

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

(seriál)
  • Velká Británie Garth Marenghi's Darkplace (více)

Epizody(6)

Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu. Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017). (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Milovníci všeho špatného do pozoru!!! Většina parodií paroduje známé a divácky úspěšné filmy, ale tohle je milník a zároveň „klenot“ mezi svými, protože tohle prostě paroduje špatné filmy a ještě k tomu takovým způsobem, že buď to po chvíli vypnete, nebo se do toho „zamilujete“. Garth Marenghi ukázal, že on je tím pravým „Kingem“ mezi spisovateli hororových povídek a jen škoda, že mu všichni tak křivdili a skoro nikdo ho nezná. Jak Matthew Holness, tak Richard Ayoade patří mezi známé britské šprýmaře (alespoň tedy na ostrovech určitě). Já jsem zprvu nechápal, jestli si ze mě dělají prdel, nebo jejich dílo mám poslat rovnou do odpadu, ale pochvíli jsem tomu přišel na chuť. Oni si vlastně dělali prdel úplně ze všeho, jak z akčního žánru, tak hororového, romantického, scifi – no prostě ze všech. Takže nějaké ty talířky na provázkách, létající žehlička či jednoočko mě už rozhodit nemohli. Každopádně, tohle není pro každého a hlavně ne pro ty, co nemají rádi britský humor…70% ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Heh, inu od úvodní sekvence vám musí být jasné, že máte před sebou něco pozoruhodného. Sebejistota mistra hororu nezná mizí, takže zároveň hraje hlavní postavu svého oposu, který se dočkal jen 6 dílů, což není nic zvláštního, jelikož o něj vlastně ani nikdo nestál.:) V reálu se vám tímto nabízí možnost shlédnout ÚMYSLNĚ špatně natočený seriál, parodii na seriály 80. let (ač ruku na srdce, tohle je o dost zábavnější než nějaká Ordinace), okořeněný úžasnými hlody nezapomenutelného producenta (Moss z IT Crowd) a Mistra samotného. Za nejvtipnější bych označil naprosto geniální přehárávání Mossovy postavy, např v scéně s telefonem. ()

Reklama

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Vsadím se, že jednou z nočních můr Stephena Kinga, po které se probudí zpocený, je ta, že je ve skutečnosti Garth Marenghi. Autor, splétač snů, vizionář - plus herec. A tvůrce hororového seriálu Darkplace, něčeho tak děsivého, že na to tehdy nebyla televize připravena. S citem pro brak a estetiku 80. let (to by to možná mělo být uvozovkách) vypiplaná mystifikace (hlodá ve mně strašidelná myšlenka, jestli to někdo třeba vzal vážně), kde pitomost scénáře, prkenné herectví, zpomalené záběry a mužný patos macho doktorů korunují „komentáře tvůrců” se vší tou typickou nabubřelostí a závažností stvořitelů něčeho mezi Hamletem a Schindlerovým seznamem plné neuvěřitelných výroků. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Britská komedie vládne světu humoru, vyvíjí se, nestagnuje, mění tvář, formu... Darkplace v sobě spojuje to nejlepší z námětově a formálně zajímavých kousků Rickyho Gervaise (zejména inspirace Kanclem je docela čitelná), dokonale vypointovaného situačního humoru sérií Grahama Linehama (jenž si v seriálu zahrál malou roli), či z na intertextualitě založené série Spaced Simona Pegga. Výsledný produkt je těžko popsatelný, už jen proto, že jde vlastně o fikci ve fikci (diegezi v diegezi) a samotný seriál Darkplace (na naši úrovni chápání parodie na horory a mizerně - jak formálně a herecky, tak scénáristicky - udělané seriály 80. let) nejde chápat bez toho, že víme co jsou jeho autor a ostatní tvůrci zač. O Garthovi se nechci moc rozepisovat, pro hrubé pochopení jeho i celého seriálu by mohl postačit tenhle citát. Gareth Marenghi: "With this show, I wanted to make people laugh and cry... and shit themselves at the same time." Nemyslím, že by vás Darkplace rozplakal, ale o tom, že se poserete smíchy vůbec nepochybuju. Holness a Ayoade jsou zkrátka pašáci a já ani nemůžu šetřit hvězdama. 90% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Místy není vtipné tak, jak by mohlo (respektive jsou přítomné vtipy až moc okaté a mnohem lépe by psobilo, kdyby byli pouze béčkově okaté), avšak jedná se o skvělý počin, kéž by byl vyroben dabing v odpovídajícím stylu, jeden díl třebas namluven jediným člověkem, další zas velice špatně načasovaný, mohlo by to být zábavné. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Na internetu vznikla petice, která nabádala Channel 4 k natočení další série tohoto neotřelého britcomu. (Wild_man)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama