Reklama

Reklama

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

(seriál)
  • Velká Británie Garth Marenghi's Darkplace (více)

Epizody(6)

Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu. Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017). (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Garth Merenghi je opravdu všestranný tvůrce hororů, kam se na něj hrabe i samotný Stephen King... vždyť Garth má víc knížek než on a z jeho tvorby čerpalo i Království Larse von Triera. Darkplace je TV seriál plný satiry, mystifikace, parodie, ironie a hlavně velké porce skvělého anglického humoru. Parta lidí kolem Richarda Ayoadea vytvořila skvělých 6 dílů alá 80. léta a někdy v budouncnu by mohli pokračovat. Jediný problém vidím v tom, že jejich druh humoru není pro každého, musíte mít pro něj pochopení a patřičnou náladu. Poté si seriál opravdu užijete. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Darkplace se pro hororový žánr nestalo tím, čím je pro fanoušky sci-fi žánru Červený trpaslík. K tomu scházela tvůrcům větší uměřenost při stanovení míry nadsázky, smysl pro vymezení hranice, kdy je fór potřeba utnout, protože chytrým divákům stačí napovědět, trkat netřeba. Darkplace je příliš doslovný a útočící na první signální, jakkoliv se mu rozhodně nedá vytknout nedostatek nápadů a vtip. Funguje jako úsměvná parodie béčkových hororových seriálů a dokáže přesně vystihnout jejich četné slabiny, na druhou stranu tahle braková produkce představuje až příliš snadný terč pro zesměšnění. Nevytváří ale funkční mikrosvět a nepřináší nosné charaktery, které byste chtěli dlouhodobě sledovat a těšili se z dalších pokračování. Je to příliš dada, prostě ujetá ptákovina, která se po několika dílech vyčerpá. Šestidílná série mi bohatě stačila, kdežto u Červeného trpaslíka jsem se jako malý kluk těšil na další sezóny. Tvůrci se nestrefují jenom do hororového žánru, ale dá se to považovat i za parodii seriálů z nemocničního prostředí. A v neposlední řadě si všímají i takových fenoménů, jako je proměna postavení ženských hrdinek, protože v 80. letech ještě kralovali macho hrdinové a Ripleyová byla tehdy jen výjimečným zjevením. Pro mě komediálně nejsilnější byly promluvy tvůrců, ze kterých čišelo nezměrné ego a snaha obhájit produkci, která má mizivý kredit. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Dávám "jen" čtyři pecky, pět si nechávám pro naprostý mimořádky, GM k tomu ale nemá daleko. Sledoval jsem to s radostí a permanentním spokojeným úsměvem ve tváři. Richarda Ayoadeho považuju na základě tohoto seriálu za regulérního génia, dát tomu tento výsledný tvar od něj vyžadovalo neskutečnou sebekázeň, neskutečnou dávku představivosti a nadhledu. Umět a přitom se ve všech směrech a ohledech tvářit, že neumím, to je totiž vážně ohromný umění. Výborná záležitost, jsem moc rád, že jsem na ni kápnul. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Místy není vtipné tak, jak by mohlo (respektive jsou přítomné vtipy až moc okaté a mnohem lépe by psobilo, kdyby byli pouze béčkově okaté), avšak jedná se o skvělý počin, kéž by byl vyroben dabing v odpovídajícím stylu, jeden díl třebas namluven jediným člověkem, další zas velice špatně načasovaný, mohlo by to být zábavné. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Seriál tak neskutečně osmdesátkovej, že nebudete věřit, že má jako rok vzniku číslovku 2004... Richard Ayoade je buď mimozemšťan, nebo bere sakra dobrej materiál, anebo je jednoduše génius (možná, že á, bé i cé je správně), pokud se vám zdál v Ajťácích jako mimoň, tak se podívejte na toto. Páč toto jste ještě neviděli. Každopádně seroš asi fakt jen pro fajnšmekry jak hororových haluzí, tak suchýho britskýho humoru (na některé by to mohlo být weird už až moc). Ale uznejte sami, kde uvidíte jakousi kulatou věc s obřím okem znásilňovat chlapa, jenž o pár chvil později porodí malou kulatou věc s obřím okem... Richardovo přehrávání a pohledy do kamery k nezaplacení. Jo, takhle mají vypadat pocty céčkovým hororům. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Na internetu vznikla petice, která nabádala Channel 4 k natočení další série tohoto neotřelého britcomu. (Wild_man)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama