Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baštýř a pytlák, to nejde dohromady. Během let se z jejich střetů stal téměř sport. Pytláci Vejrové nebyli nikdy chyceni při činu, ačkoliv baštýř Václav (L. Kostelka) své léčky neustále vylepšuje. Přesto je tu jakási nevyjádřená, pečlivě opatrovaná, velmi hluboko schovaná nitka porozumění vášni otce Vejra (Z. Řehoř) a jeho syna Josky (J. Lábus). Není to obhajoba pytláctví, ale snad sympatie ke klukovinám dospělých mužů, k zápalu pro věc, k úsilí, s nímž se tito dva mužové, trochu komičtí ve vážnosti svého počínání, plíží nocí v rybníku a s dětinskou radostí z něho kradou ryby… (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

topi 

všechny recenze uživatele

Povídky Jaroslava Haška bývají většinou zárukou kvality a pobavení. Vít Hrubín Historky z Ražické bašty natočil přesně s tou malebnou dobovou atmosférou i s nářečím venkova a Jižních Čech. Všechny postavy a roličky mají ducha a kouzlo Haškovy obrazotvornosti. Je to zkrátka tam a herci si hraní očividně užívali. Scénář napsal odborník na téma vzatý, cimrmanovec Miloň Čepelka a bývalý cimrmanovec Jiří Šebánek. Plynulost děje podbarvují klarinety a akordeony, jejichž autorem je Jaroslav Krček, umělecký vedoucí souboru Musica Bohemica. Kompletně velice povedené dílko. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jako rybář nemám samozřejmě v oblibě pytláky. Nicméně hodnotím-li nezaujatě, příliš mě toto Haškovo dílo nenadchlo, přestože spoluautorem scénáře byl Miloň Čepelka. Rozjezd je takový unylý, linie příběhu s krávou předvídatelná. Nakonec sice do sebe všechno hezky zapadlo, ale chybí mi rozuzlení osudů pytláků. Také projev Vladimíra Hrubého byl časem otravný, tento herec se hodí skutečně raději do menších rolí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Televizni komedie, pro me trosku narocna na pozornost. Prostredi rybaru a pytlaku, vsichni jsou si takovi podobni...ale uplne marne to nebylo. Potesila ucast Lucie Zulove. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Suchopárné až běda! Jako by ani jeden z herců nebyl ve své kůži - nebo lajdácká režie? Adamová i Karešová se do přidělených rolí vůbec nehodí - úplně mimo mísu. ...Díky, tento "klobouk" odhazuji v dál. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Vtipné a veselé příhody lidí z vesnice :-), pan Kostelka, Řehoř s povedeným synáčkem Lábusem :-) Po celou hodinu jsem se bavil, hlavně jak chytali botu:-D ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Slabý a nesoudržný scénář, nevýrazná režie, film zachraňují známí herci, ale ne vždy se jim to podaří. 23.8.20 ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

To s tou jako nalezenou holí pana vrchního porybného jsem nepochopil. Navíc on přece musel vědět, že jeho žena Annu za služku nepřijme. Ale budiž. Mimo toto jde celkem o veselý film, se skvělými herci. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Plejáda známých a výborných herců, malebné exteriéry a podařená výprava krásně navozující atmosféru starých dobrých časů na jihočeském venkově. Což k tomu, aby tento krátký film pobavil, překvapivě nestačí. Jednotlivé historky sice nejsou špatné, ale plynou docela nudně a nezaujmou. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Scénář se očividně nepotkal s režií. Celé jaksik rozutíkané. Vladimír Hrubý ve své krystalicky čisté podobě se v roli vyloženě vyžíval. Ani ostatní herci vesměs nezklamali. Snad jen můj jinak oblíbený Karlíček Augusta nějak nebyl ve své kůži. Mohlo to být lepší. ()

Reklama

Reklama