Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je kapitán ještě puntičkář, nebo už šílenec? ... Čerstvý podporučík amerického námořnictva Willie Keith (R. Francis) nastoupí během války do služby na lodi Caine. Jeho první dojmy jsou veskrze špatné: toužil získat místo na letadlové lodi nebo bitevním křižníku, a místo toho skončil na oprýskané minolovce, jejíž posádka si na disciplínu vůbec nepotrpí. Proto je Keith rád, když flegmatického kapitána DeVriesse vystřídá nový velitel plavidla, vojácký kapitán Queeg (H. Bogart). Důstojníci i řadoví členové posádky však brzy poznají odvrácenou stranu Queegova velení. Kapitán je takřka posedlý maličkostmi. Je schopen zabývat se donekonečna košilemi námořníků, zatímco při cvičení dělá jednu chybu za druhou. V ostrém boji se pak projeví jako zbabělec. Když přijde tajfun a lodi hrozí potopení, ujme se velení výkonný důstojník Steve Maryk (V. Johnson). Willie ho v tom podpoří. Jenže tím se dopouštějí vzpoury… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nestihl jsem bohužel začátek, ale i tak jsem si během minuty oblíbil většinu postav a hned napínavě čekal na další vývoj příběhu. Závěrečné soudní líčení je výborné a gradují v něm herecké výkony (hlavně již umírající Bogart). Potěší si modýlek lodičky na vlnách, který oproti současným digitálním trikům vypadá příjemně. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborný Bogart - takovou svini kapitána hraje s naprostou suverenitou a přitom s obrovským šarmem. Konflikt mezi posádkou a kapitánem je vylíčen velmi napínavě, povahy se projeví nejen během hurikánu, ale hlavně po něm. Film je už barevný, s dokonalou kamerou (např. loď zmítaná v bouři). Velmi silné drama, doporučuji. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3CIIX3Ndxlg&feature=related ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Edward Dmytryk /Pod kopyty stad, Mladi lvi s istym Marlonom Brando/ natocil len dalsiu nudnu americku vojnovu dramu. A jo, jo - viem, ze rola Queega bola povodne navrhnuta Richardovi Widmarkovi a ze isty Maurice Micklewhite si dal meno podla tohoto filmu /dnes tento pan vystupuje pod menom Michael Caine/. Jo, a viem, ze Hampry Bogart /Hluboky Spanek, Casablanca/ bol herecky vyborny, zahral to skvele ..... no ale ja ho furt nemam rad, a to tak, ze velmi. Takze sa zase nestotoznim s nadsenim miestnych 4 a 5 hviezdickovych mentalov, ktori spievaju ody na Hampryho, a tvrdim, ze ide len o dalsiu priemernu hollywoodsku vojnovu dramu, ktora ma az prilis priamociary dej a nudne postavy. Vsimol som si tu aj isteho Lee Marvina /ale ten este cakal na kulty ako Man Whoo shoot Liberty Valance, ten prisiel az roku 1962/. 66 % ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek není tak o vzpouře, jako o profesionalitě jednotlivců a schopnostech spolupracovat. V měřítku tu je hlavně kapitán lodi vyžívající se v disciplíně, ale jako přímý účastník leckterých dramatických událostí naprosto selhává. A tak se stane co se stane. Příběh začíná soudním líčením a výpověďmi některých přímých účastníků, kteří vypráví, co že se na té lodi vlastně stalo. Je v tom rouška profesionality, psychologie a schopnosti se správně a okamžitě rozhodnout. Strach tu nemá žádné místo. Jde o životy všech. Na první pohled se sice jedná o další, v tomto případě klasický, snímek o nějaké vzpouře na nějaké lodi, ale tady se jedná o loď válečnou, kde nebezpečí netkvělo ze strany nepřítele, ale s vlastních řad. Skvělý film příkladně poukazující na otazník, co se týče velení a jeho schopnostech. Realistický příklad každé doby, který může mít tragičtější následky, než si kdo umí připustit. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do duší dvou kapitánů a několika důstojníků válečné lodi. Do toho trochu milostných začátků jednoho důstojnického bažanta a jeho těžká volba mezi matkou a milenkou. Bounty je mnohem akčnější film, v Caine vidím psychologické drama, s válkou nemá (kromě kulis) společného téměř nic. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Již během natáčení trpěl Humphrey Bogart rakovinou hrdla, jíž později podlehl. (Terva)
  • Úvodní scéna se odehrává před losangeleskou Royce Hall University of California. (Terva)
  • Právě podle tohoto filmu si vybral své umělecké jméno jistý Maurice Micklewhite, jehož dnes známe pod jménem Michael Caine. (Javert)

Související novinky

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (více)

Reklama

Reklama