Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je kapitán ještě puntičkář, nebo už šílenec? ... Čerstvý podporučík amerického námořnictva Willie Keith (R. Francis) nastoupí během války do služby na lodi Caine. Jeho první dojmy jsou veskrze špatné: toužil získat místo na letadlové lodi nebo bitevním křižníku, a místo toho skončil na oprýskané minolovce, jejíž posádka si na disciplínu vůbec nepotrpí. Proto je Keith rád, když flegmatického kapitána DeVriesse vystřídá nový velitel plavidla, vojácký kapitán Queeg (H. Bogart). Důstojníci i řadoví členové posádky však brzy poznají odvrácenou stranu Queegova velení. Kapitán je takřka posedlý maličkostmi. Je schopen zabývat se donekonečna košilemi námořníků, zatímco při cvičení dělá jednu chybu za druhou. V ostrém boji se pak projeví jako zbabělec. Když přijde tajfun a lodi hrozí potopení, ujme se velení výkonný důstojník Steve Maryk (V. Johnson). Willie ho v tom podpoří. Jenže tím se dopouštějí vzpoury… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to úžasný film s vynikajúcou námornou drámou, emóciami a senzačným výkonom Humphreya Bogarta.,,Vzbura na lodi Cainea" nie je osobitá filmová tvorba ani rozprávanie a jej myšlienka etickej debaty sa opiera o známe archetypy a argumenty. Určite je to však štandard. Je to ako dobre postavený dom, ktorý nemá byť výrazný, ale bol vyrobený, aby vydržal. 7,5/10 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát hraný příběh konfliktu mezi svérázným kapitánem a posádkou jeho lodi. Ona už ona atmosféra uzavřeného prostředí na námořní lodi láká k vyprávění podobných příběhů. Zde nad průměr vytahuje film hlavně H. Bogart, který z osobnosti kapitána balancujícího mezi pedantstvím, zbabělostí a psychyckou úchylkou udělal opravdu silný zážitek. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Hned když jsem si četl obsah mě napadlo, že to bude Bounty převedená do moderní doby a víceméně jo. Každopádně i tak je to kvalitní válečné drama z jedné lodě, akorát tomu chybí pořádný hrdina. Na pozici těch kladných jsou totiž tři lidé - mladý praporčík se svým tuctovým vztahem, zbabělý rádobypsychiatr a pochybovač, který se nakonec ujme vzpoury. Ovšem postava kapitána Queega stojí za to - paranoidní pedant, který má pocit, že jsou všichni proti němu a který se vyžívá v řešení banalit (vystrčené košile, krádež jahod) a peskování posádky, ale když přijde na velení, je zbabělý a neschopný. Troufám si říct, že takhle netypického a nesympatického Bogarta jsem ještě neviděl. Každopádně na rok vzniku je tu solidní výprava, celá scéna bouřky je parádní, nechybí výborné zakončení u soudu a hořký dovětek právníka ve výborném podání José Ferrera. Výborná záležitost a válečný film roku 1954. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No po pravdě jsem čekal něco trochu jiného. Labilní a paranoidní kapitán versus neschopná posádka. Divné postavy plus i ten zvláštní dovětek toho právníka co vzhledem k předchozímu ději nemá opodstatnění. Na druhou stranu na svoji dobu zase velice slušně je natočená celá ta sekvence s bouří hlavně po stránce triků kdy je vidět, že se rozhodně nejedná o žádný model parníčku do vody. Jinak co se toho ostatního týče tak do velký míry souhlasím s komentářem od Laca a můj názor na tenhle film je tak nějak celkově neutrální.50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Drama v ktorej sledujeme stret prisneho ale nekompetentneho kapitana s jeho lajdackou posadkou na vojenskej lodi behom druhej svetovej. Bohuzial divak nema prilis komu fandit, lebo na obidvoch stranach postavy vykonaju kopu chyb a ani nedokazu vyvolat v divakovi sympatie. Napriek teme, ktora by si zasluzila seriozne pojatie, je väcsina filmu natocena v dost lahkovaznom a miestami az komedialnom style, co vyrazne este podtrhuje aj rozverna hudba, ktora je sice sama o sebe pekna, ale napriek tomu ma stvala, kedze neustale naburavala pokusy o vaznejsiu atmosferu. Jedine proces odohravajuci sa v poslednej tretine je konecne pojaty vazne, co priznacne podtrhuje aj absencia otravnej hudby. Prave v nom naplno zaziari Humphrey Bogart ako psychicky labilny kapitan. Bohuzial zaverecny prejav pravnika v podani charizmatickeho José Ferrera vyznenie filmu dost zhodi. Ale za jedno pozretie to stoji. Najviac ma bavili sceny odohravajuce sa na starych vojenskych lodiach, ktore dnes pôsobia strasne retro. 6/10. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • V některých detailech se snímke od románové předlohy liší. Napříkald v knize je Queggovi 30 let, kdežto Bogartovi bylo při natáčení 55 let. (Terva)
  • Jedná se teprve o druhý film Roberta Francise, který však nedlouho po uvedení filmu 31. července 1955 zemřel při havárii letadla, které osobně pilotoval. (Terva)
  • Právě podle tohoto filmu si vybral své umělecké jméno jistý Maurice Micklewhite, jehož dnes známe pod jménem Michael Caine. (Javert)

Související novinky

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (více)

Reklama

Reklama