Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je kapitán ještě puntičkář, nebo už šílenec? ... Čerstvý podporučík amerického námořnictva Willie Keith (R. Francis) nastoupí během války do služby na lodi Caine. Jeho první dojmy jsou veskrze špatné: toužil získat místo na letadlové lodi nebo bitevním křižníku, a místo toho skončil na oprýskané minolovce, jejíž posádka si na disciplínu vůbec nepotrpí. Proto je Keith rád, když flegmatického kapitána DeVriesse vystřídá nový velitel plavidla, vojácký kapitán Queeg (H. Bogart). Důstojníci i řadoví členové posádky však brzy poznají odvrácenou stranu Queegova velení. Kapitán je takřka posedlý maličkostmi. Je schopen zabývat se donekonečna košilemi námořníků, zatímco při cvičení dělá jednu chybu za druhou. V ostrém boji se pak projeví jako zbabělec. Když přijde tajfun a lodi hrozí potopení, ujme se velení výkonný důstojník Steve Maryk (V. Johnson). Willie ho v tom podpoří. Jenže tím se dopouštějí vzpoury… (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Rovnej střih a matka za zády. Chvíli se tam klábosí a najednou je z toho melodrama v Yosemitským národním parku, kde teče oheň po skalách a rovnej střih na dotazy, co se děje, miláčku, odpovídá „Just Thinking“ a chce přitom dívky za ženy. Boogie to roztáčí jenom trochu. Je to spíš takovej připosránek, kterýmu sice ze zásady nefandíme, ale s hrůzou zjišťujeme, že to vlastně není moc divácký a jsme sami proti sobě. A tak morálně prohnilej, aby to bylo dobrý, bohužel taky není. Aspoň to má dvě koule a jahody navrch. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónovTržby USA $21,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Na danej dĺžke to neponúkne až tak výživný dej aby to mohla byť plnohodnotná dráma, taktiež prevažne plytko vykreslené postavy nevytiahnú a nezachránia dosť priamočiary dej. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborný Bogart - takovou svini kapitána hraje s naprostou suverenitou a přitom s obrovským šarmem. Konflikt mezi posádkou a kapitánem je vylíčen velmi napínavě, povahy se projeví nejen během hurikánu, ale hlavně po něm. Film je už barevný, s dokonalou kamerou (např. loď zmítaná v bouři). Velmi silné drama, doporučuji. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3CIIX3Ndxlg&feature=related ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No po pravdě jsem čekal něco trochu jiného. Labilní a paranoidní kapitán versus neschopná posádka. Divné postavy plus i ten zvláštní dovětek toho právníka co vzhledem k předchozímu ději nemá opodstatnění. Na druhou stranu na svoji dobu zase velice slušně je natočená celá ta sekvence s bouří hlavně po stránce triků kdy je vidět, že se rozhodně nejedná o žádný model parníčku do vody. Jinak co se toho ostatního týče tak do velký míry souhlasím s komentářem od Laca a můj názor na tenhle film je tak nějak celkově neutrální.50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Chvíľu trvá, kým film napovie o čom chce vlastne rozprávať, ale po príchode nového kapitána Queega (H. Bogart) na loď Caine film ožíva a začína byť zaujímavý. Spolu s kapitánom prichádzajú problémy, konflikty a neistota, čo vyústi až do vzbury. Nezabudnuteľná scéna u mňa ostáva pátranie po zmiznutých jahodách o jednej hodine ráno...H. Bogart zahral skvele, hlavne jeho prejav v súdnej sieni, kde to rozbalil naplno a všetci prítomní sa zmohli len na otvorené ústa...Nenazval by som to vojnovým filmom aj keď je z tohto prostredia a zaznie tu zopár výstrelov z lodných kanónov. Hlavne je to sonda do duše psychicky nestabilného človeka a ľudí okolo neho, ktorí na to išli možno zle. Alebo dobre? Každopádne tak ako film nemá jednoznačnú hlavnú postavu, tak nie je jasný ani víťaz, pretože chybu urobil každý z nich...80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gró tohoto válečného dramatu není válka, ale charaktery postav, z nichž nejzajímavější je kapitán Queeg - perfektně ztvárněný Humphreym Bogartem. Další, co bych na tomto snímku vyzvedl, je hudba, která tvořila velmi příjemnou kulisu a dotvářela atmosféru scén. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, opravdu. Vše už tu asi bylo napsáno, tak snad jen pár vět. Knižní předloha je z filmu velmi cítit , ale jde mu to k duhu. Každá postava tam má své místo, nic není nelogické. Bogart svého vyhořelého kapitána zahrál skvěle, na konci aktivní služby muselo být takových lidí všude plno. Lidí co sloužili do roztrhání těla své vlasti a pro ideály svobodného světa. jejich oběť ale byla velká. Pokud přežili, leckdo si nesl následky stresů a posttraumat po celý zbytek života. Je skvělé, že film je nestranný a dal možnost obhajobě obhájit nejen vzbouřence, ale i samotného kapitána Queega. Jak jsem psal výše, díky knize a jasně ukotveným hrdinům zde nemáme ryzí válečný film ve kterém se vlastně ani moc nebojuje byť se odehrává v letech 1943 -1944, ale spíše jde psychologické drama za války se odehrávající. To ale rozhodně nebylo filmu ke škodě a ba možná naopak! Moc jsem si pošmákl ! A pro milovníky lodí poznámka na závěr - fiktivní USS: Caine si zahrála minolovka USS Thompson (DD-627/DMS-38) , která sloužila v době války v Korei. 5 žlutých značkovačů. * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát hraný příběh konfliktu mezi svérázným kapitánem a posádkou jeho lodi. Ona už ona atmosféra uzavřeného prostředí na námořní lodi láká k vyprávění podobných příběhů. Zde nad průměr vytahuje film hlavně H. Bogart, který z osobnosti kapitána balancujícího mezi pedantstvím, zbabělostí a psychyckou úchylkou udělal opravdu silný zážitek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Musel som sa dosť ponáhľať od TV k počítaču, aby som nezabudol o čom tento nezaujímavý film bol. Okrem realistického výkonu Humphrey Bogarta vlastne ani nebolo čo zabúdať a tak nie je ani čo komentovať. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Těžko stravitelné válečné soudní drama bez boje, ale plné života. Inteligentně napsaný scénář si podržel vše podstatné z románu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

HUMPHREY ako nový kapitán bojovej lode CAIN,úloha je to nevďačná,pretože ho začnú pekne krásne nenávidieť z jeho neustáleho komandovania a šikanovania,a ja sa pýtam:„Mala právo posádka lode CAIN jednať tak, ako to urobili,t.j menovite:Lt. Steve Maryk a Lt. Tom Keefer,ktorý začal hustiť do prvo menovaného,aby sa vzbúrili proti kapitánovi a zbavili ho velenia lodi,podľa jeho paranoidného správania sa dohodli tak,ako sa dohodli...” Na rovinu poviem,že som bol stále na pochybách,či konali správne alebo nie,t.j do záverečných tituliek sa nakoniec objaví správna odpoveď... Výborní sú vzbúrenci,t.j Van Johnson,Fred MacMurray a Robert Francis a obetný baránok HUMPHREY BOGART,ktorý získal nomináciu za kapitána,ktorý sa za žiadnych okolností nepoddá posádke lodi CAIN. Zo 7.Nominácii na Cenu Akadémie sa nepremenila síce ani jedna,bol to rok v znamení snímku ON THE WATERFRONT,ktorý pozbieral 8.OSCAROV,včetne film a réžia,herec... BRANDO bol lepší ako BOGGIE,ale on aj tak nechcel dostať zlatého plešivca,chcel len dať do laty posádku lode,ktorá ho nikdy nebrala z cela vážne,čo je veľká škoda? Film s množstvom otáznikov,pri ktorom som sa trápil,kto a ako vždy konal... Naozaj veľmi nepríjemný a osobný snímok... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Od počiatku je jasné, že Bounty alebo Caine sú si veľmi podobné lode. Rozdielne je len prostredie, v ktorom sa jednotlivé príbehy odohrávajú. Premisa príbehu je teda jasná, treba sa sústrediť na herecké výkony - a tie sú výborné. Okrem Bogarta by som vyzdvihol aj Freda MacMurraya. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z těch krásných starých válečných filmů, který je však především o mezilidských vztazích a válka je zde vlastně kulisou. Čerstvý absolvent Princetonu Willie přichází do důstojnického sboru na loď Caine, která se zabývá vyhledáváním min. Loď je díky svému stáří zchátralá a morálka na ní poněkud uvolněná, což Williho pobuřuje - zaraduje se proto, když je na loď převelen nový kapitán Queeg, který si zakládá na pořádku. Bohužel posléze začně vycházet najevo, že je to rovněž paranoidní psychopat, schopný kvůli zmizelé čtvrtce konzervy jahod zahájit v jednu ráno vyšetřování celé posádky. Pohár trpělivosti však definitivně přeteče, když se loď dostane do strašlivé bouře a kapitán není schopen udílet smysluplné rozkazy. Jeden z důstojníků - poručík Maryk - proto přebírá velení, aby zabránil nejhoršímu... Hlavní devizou tohoto filmu jsou herci. Jsou excelentní! Počínaje skvělým Humphrey Bogartem, hrajícím šíleného kapitána (podle mě jeho životní výkon) a konče Fredem MacMurrayem, který tentokrát ztvárňuje správně sarkastického, ale zbabělého literáta a jednoho z dalších členů důstojnického sboru. Pokud filmu něco nesedne, pak je to násilně vecpaná milostná zápletka mezi Williem a jakousi barovou zpěvačkou - s tématem nemá nic společného a je celkem nezajímavá. Ale jinak - very well done! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Drama v ktorej sledujeme stret prisneho ale nekompetentneho kapitana s jeho lajdackou posadkou na vojenskej lodi behom druhej svetovej. Bohuzial divak nema prilis komu fandit, lebo na obidvoch stranach postavy vykonaju kopu chyb a ani nedokazu vyvolat v divakovi sympatie. Napriek teme, ktora by si zasluzila seriozne pojatie, je väcsina filmu natocena v dost lahkovaznom a miestami az komedialnom style, co vyrazne este podtrhuje aj rozverna hudba, ktora je sice sama o sebe pekna, ale napriek tomu ma stvala, kedze neustale naburavala pokusy o vaznejsiu atmosferu. Jedine proces odohravajuci sa v poslednej tretine je konecne pojaty vazne, co priznacne podtrhuje aj absencia otravnej hudby. Prave v nom naplno zaziari Humphrey Bogart ako psychicky labilny kapitan. Bohuzial zaverecny prejav pravnika v podani charizmatickeho José Ferrera vyznenie filmu dost zhodi. Ale za jedno pozretie to stoji. Najviac ma bavili sceny odohravajuce sa na starych vojenskych lodiach, ktore dnes pôsobia strasne retro. 6/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Přepracování novely Hermana Wouka, za kterou dostal Pulitzerovu cenu. Scénář : Stanley Roberts. Kamera : Franz Planer. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Mladíček, vystudovaný kapitán, ten mě tam neskutečně štval po celý film. A taky ten právníkův proslov ke konci, kdy vlastně důstojníci byli ti zlí. Ano, měli všichni zařvat, pak by byli správní vojáci. Dvě hodiny tak trochu o ničem. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do duší dvou kapitánů a několika důstojníků válečné lodi. Do toho trochu milostných začátků jednoho důstojnického bažanta a jeho těžká volba mezi matkou a milenkou. Bounty je mnohem akčnější film, v Caine vidím psychologické drama, s válkou nemá (kromě kulis) společného téměř nic. ()

Související novinky

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (více)

Reklama

Reklama