Reklama

Reklama

Ed Gein: The Butcher of Plainfield

  • Austrálie Ed Gein: The Butcher of Plainfield (více)

Obsahy(1)

Film je inspirován životem jednoho z nejhrůznějších sériových vrahů. Ed Gein žil na farmě u Plainfieldu ve Wisconsinu. Z počátku vykrádal čerstvé hroby a experimentoval s mrtvými těly. Dopouštěl se i nekrofilie. Postupně odhalil svou touhu stát se ženou. Operaci pohlaví tehdy ještě medicína nedovolovala, tak si začal šít obleky z ženských kůží. Netrvalo to dlouho a Ed začal vraždit a konzumovat postarší ženy z okolí. Z jejich ostatků si vyráběl doplňky do domu. Tento sériový vrah byl inspirací pro spoustu filmů jako např. Psycho (1960), Texas Chainsaw Massacre (1974) a The Silence Of The Lambs (1992). Skupina Slayer o něm dokonce složila píseň pod názvem Dead Skin Mask. (Chatterer)

(více)

Recenze (25)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Případ "Ed Gein" zpracovaný do moderního "hixploitation" subžánru, který je sympatický svým špinavým a tísnivým vizualem a atmosférou, splňuje vše, co s případem souvisí (ono toho tolik nebylo, ale nic se nemění na tom, jak hrůzné to bylo ...). Plus velká porce omáčky, která s Ed Geinem nemá sice nic společného, ale proč by nám to mělo vadit? Zručně stvořený film, který slouží jak jako šokující "pseudodokument", tak jako "zvrácená zábava" ... A že byl Ed Geinův případ předlohou pro kultovní The Texas Chainsaw Masacre (1974) ??!! :-D Tomu snad už věří jen malé děti ... ;-) ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Plno zbytočných scén, ktoré nemajú s Ed Geinom nič spoločné. Amíci musia aj do takéhoto filmu vtrepať sentimetálne sračka scény? Herci boli otrasní až na Hoddera. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Základní dějová kostra není marná a scény s Geinem si zachovávají uspokojivou sugesci díky fungující obrazové náznakovosti a fyzickému zjevu hovada jménem Kane Hodder. Také odkrytí vrahova doupěte partou vyšetřovatelů je dost depresivním zážitkem. Bohužel, zbytek působí strašlivě amatérsky, na vyblitý obraz se nedá pořádně koukat, herci jsou jako z Esmeraldy a ten rodinný patos a klišé v závěru si mohli tvůrci taky odpustit. Dávám 2*, ale ve výsledku je to možná lepší než všechny Texaské masakry od legendárního originálu - tohle si alespoň udržuje soudržnou nepřepálenou tvář (v případě pana Geina teda spíše tváře)... ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Kanibal a nekrofil Gein se narodil roku 1906 v buranově ve Wisconsinu vochlastovi a náboženské fanatičce, která své dva syny přinutila zříct se žen. Bratr Henry zemřel v roce 1944 při požáru, ovšem podezření padá na Edwarda, zřejmě aby se nemusel dělit o svou matku. Rád četl o nacistických koncentračních táborech a sodomii. Fascinovala ho anatomie ženské kostry a se svým přítelem Gusem (mentálně zaostalým tulákem, který později skončil v útulku) vykopával mrtvoly starých žen. Následujících 10 let vykrádal hroby, aby mrtvoly stahoval z kůže ze kterých si vyráběl obleky. Nastrojený v kožené podprsence a v ženském skalpu s kůží z obličeje vycházel v noci ven a tancoval. Ženské genitálie z vyhrabaných mrtvol si přivazoval přes své vlastní. Objevil rostoucí touhu stát se ženou. Jeho první oficiální vražda se stala 8.prosince 1954. V motorestu vytáhl kvér a zblízka prostřelil hlavu prodavačce Mary Hooganové. Tělo naložil do dodávky a odvezl na statek. Dokázat mu lze až druhou vraždu, kterou spáchal 16.listopadu 1957. Prodavačce železářství Bernice Wordenovou zblízka prostřelí hlavu a odváží na statek její dodávkou. Policie přišla na Eda vyloženě náhodou. V železářství našla jeho stvrzenku na nemrznoucí směs do zámku. Navštěvují Geina, který si prý zapomněl klíče a nemůže se dostat do domu. Po vykopnutí dveří objeví nahou mrtvolu ženy pověšenou za nohy na trámy, nohy roztažené do stran a s řeznou ránou sahající od pohlaví až k jícnu. Na těle chybí hlava a pohlavní orgány. V totálně neudržovaném domě bylo nedýchatelno a další objevy jsou rovněž hrůzné – dvě holenní kosti, čtyři nosy, miska vyrobená z poloviny lebky, devět „masek smrti“ vyrobených z lidské kůže a deset ženských hlav. Z lidské kůže si vyrobil úplný ženský oblek, peněženku, obal na nůž, stínidlo, košile a několik holínek. Srdce Wordenové našli na pánvi na kamnech a lednička byla plná lidských orgánů. Vše bylo zhotoveno nejméně z 15 ženských těl. Je shledán duševně nepříčetným. Vše vysvětloval svou nenávistí ke starším ženám, které byly podobné jeho matce. Přiznal se pouze k drancování hrobů. Vraždy, nekrofilii a sodomii odmítal. V roce 1957 byl umístěn ve Waupun State Hospital pro doživotně odsouzené zločince. Zemřel na rakovinu 26. července 1984, ve věku 77 let. Jeho statek se stal turistickou atrakcí a věci z něj byly prodány v dražbě. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Příšerná táhnoucí se nuda.Se spoustou klišé a s otřesnýma hereckýma výkonama.Některé scény byly strašně stupidní a působilo to spíš jako parodie.Za zmínku stojí mikro štěk Michaela Berrymana.Takže za sebe říkám rázné NE.Tohle se opravdu nepovedlo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Další sériový vrah a dostal tak slabý film, rakové filmy by se měli proměnit v řezbu a krve prolití a když už se točí jeho inspirace pořádně si vyhrát no co už dost nepovedené. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný video thriller s evidentně nízkým rozpočtem, nebo špatným režisérem, nebo nejspíš s obojím. A není o životě Eda Geina, ale je "jeho životem inspirovaný", což je v tomto případě opravdu dost podstatný rozdíl. Ctitelům Pravdy a Faktů nelze než důsledně nedoporučit, ale pokud se to divák rozhodne zhlédnout jen jako zajímavost, nebo z nudy, nebo z perverzní záliby v levných a špatných filmech, jednou se to dá vydržet. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh Eda Geina je pro horor dostatečně širokým námětem, takže není třeba vkládat do něj věci, které s tímto sériovým vrahem nijak nesouvisí. Jenže to se tady stalo a zakomponovaná story jednoho z policistů tady působila značně neohrabaně, kor když se k ní přidaly ne zrovna přesvědčivé výkony prakticky všech herců. Čestnou výjimku tvořil Ken Hodder, kterém Geinův part sedl, ale to bylo zatraceně málo. Ani těch pár rádoby nechutných momentů na mě příliš nezapůsobilo. na druhou stranu nic jsem nečekal, takže zklamán příliš nejsem. 15% ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení se jedná o víceméně zdařilý film, který možná herecky zaostává, ale ostatním je na dobré úrovni a je mnohdy lepší než jiné filmové kousky uváděných do kin. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Má to skvelú, zlovestnú a realistickú atmosféru. Hlavne keď si uvedomíte, že niekto taký v skutočnosti existoval. ()

Andersis 

všechny recenze uživatele

Hodder ve své (samozřejmě až po Jasonovi) nejlepší roli. Je taky nejlepší postavou respektive nejlepší herec a to je kaskadér. Všechny ostatní sou neuvěřitelně toporné. Celí film sem si byl jistý, že dám 4, ale bohužel, posledních 20 min nastoupilo na řadu plno klišoidních keců, které mi neskutečně lezly na nervy. A ktomu ještě zbytečně zdržovaný konec. Berryman se tu ohřál max na 3min. Pár mučících scén byli pekelně dobře natočených, ale byli velmi krátké :) (já nejsem ůchyl). ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

O Ed Geinovi už niečo viem a naozaj nemám rada, keď sa film natočený podla skutočnosti nepridržiava faktov a úplne zbytočne pomenia udalosti, ešte k tomu k horšiemu. Postava policajta bola nehorázne nesympatická, jeho stupitida ma vyložene rozčulovala a ostatné postavy tiež neboli zrovna najsympatickejšie.... A pre boha čo mal znamenať ten koniec kde obeť prehovárala vrahovi do duše? to bolo ako zo zlej paródie.... Nie, toto sa naozaj nepodarilo. 64%? Skôr mi sedí hodnotenie 3,9/10 na imdb.... ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Tak, že Edíka, kterej měl asi metr šedesát a padesát kilo i s postelí, bude hrát dvoumetrovej cca 120 kg těžkej pořez a bejvalej Jason k tomu, Kane Hodder, celkem naznačovalo, že tvůrci si s autentičností makovičky moc lámat nebudou...a taky, že ne. Jediný co se s realitou sedí bude Edovo jméno a asi dvě scény, zbytek je fantasy jak vyšitý. Ale je to nuda, navíc když už teda Eda hraje kráčející golem, tak by se mohl alespoň měl umět trochu řezat. No asi by mu naložila i ta holka...celkem zklamání a závěrečná scéna s flaškou...ach jo Sherlock Holmes hadr ten polda...tak a teď plusy - hraje tam Kane "Jason" Hodder tak co víc chcete, krev a řezničinu totiž dostanete v poměru nula, nula nic... ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Masový vrah Ed Gein mě zaujal a tak jsem si o něm zjistil pár informací. Poté jsem zjistil že existuje i film na jeho motiv vraždění. Tohle mi přijde jako takový dokumentární horor a na video film i dobře zpracovaný. Herecké výkony nejsou vůbec špatné a děj je prolnutý s životem opravdového Eda Geina. Dokumentárně dobrý a hororově uspokojivý. Ed Gein byl opravdu nechutné a zvrácené zvíře. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Kdo vychvaluje "Mlčení jehňátek", mělo by pro něj být povinností podívat se na tento film. Neboť životní příběh nelidského Eda Geina je pro "Mlčení jehňátek" volnou předlohou. Co se týče filmařiny - pěkně byla vyobrazena doba konce padesátých let, kamera se mi také hodně líbila a hudba byla taky dobrá, herecké výkony byly adekvátní filmu, takže filmu nemůžu nic vytknout. Mrzí mě jen krátká stopáž, která je sice - dá se říct - standardní, ale i tak si myslím, že tento film a tento děsivý příběh si může zasloužit i o půl hodiny více. Od tvůrců bylo také sympatické, že se nezaměřili jen na samotného Geina, ale ukázali i utrpení obětí a pozůstalých. Kdyby byl film jednostranně zaměřený, vypadalo by to jako pokus o kult. Třebaže název filmu napovídá, že (a určitě je to i divákova priorita) film má pojednávat o zrůdě jménem Gein, o jeho pohnutkách, o jeho choré mysli, o jeho zvrhlých činech. Měl-li bych jen tak povrchně analyzovat osobnost Eda Geina, jedná se dle mého názoru o klasickou oběť nezdravé výchovy ze strany jeho matky. Z čehož pramení neutuchající posedlost pomstou na ženě (ale také její fascinací) a jejím následném znetvoření, rozčtvrcení a jakési zbožštění některých částí jejího těla. Ed Gein byl bezesporu nemocný člověk a možná ani jeho matka na jeho defekt neměla příliš velký vliv. Možná si osobnost své matky nezdravě zvelikánštil již v dětství. Co se týče závěrečných titulků o dalším osudu Eda Geina: "Stal se z něj vzorný pacient a již nikdy nikomu neublížil". O uvedeném si myslím, že nikomu ublížit ani nechtěl, protože ve věznici přišel do styku jen s muži, přičemž on ubližoval výhradně ženám. Výjimku utvořili pouze muž, kterého se dle své kalkulace musel zbavit. Každopádně jsem přesvědčen, že u nás by za vzorné chování byl po dvaceti letech propuštěn. V USA nikoli, tam dostal trest doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. A tak si myslím, by to mělo být i u nás. PS: Po asi dvaceti čtyřech hodinách snižuji své hodnocení na tři hvězdy, protože jsem si uvědomil, že stopáž byla příliš krátká na to, aby mohly být postavy více vyprofilovány, což mi s odstupem času fakt vadí. ()

Arnyfe odpad!

všechny recenze uživatele

Film ve mně nezanechal absolutně žádný dojem. Příběh sám o sobě byl fiasko jak se patří. Vše se točí kolem šerifa, který působí trochu plachým dojmem. Třešničkou na dortu je druhá polovina filmu, když se šerif dozví, že jeho matka je nezvěstná a uhání v policejním autě se svojí milou na policejní stanici a náhle se vybourají. Šerif vyhledá pomoc a mezi tím se Ed Gein zmocní zraněného děvčete. Samotný Ed Gein je trochu parodický a vůbec charismaticky neztvárňuje postavu jako takovou. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

No a tak každý máme nějakého koníčka a kdyby Ed začal sbírat např. známky,tak by se do historie asi nezapsal.Holt pro něj byla cesta řezník/švadlenka jasná volba.Tenhle tv šunt se jeho případem stejně inspiruje hodně volně.Lépe řečeno akorát zneužívá jeho jména pro tradiční slasher nudu.To že Gein nebyl takový hřmotný řízek jako tady asi každý ví,ale to nebyl zase tak špatný nápad.Jen je škoda,že vůbec nevyšel i když z Hoddera jde svinský respekt (což je sama o sobě blbost,páč by ho měli hned,kdyby byl takový).Většinu filmu sem musel sledovat příběh nějakého fízla,který neumí řídit a jeho představitel by hrál hrozně i v reality show.Kam se to hrabe na Deranged.Prostě šméčko a ztráta času! ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Vmeťte všem do hlavy, že se jedná o příběhu založeném na skutečné události a každý přihodí hvězdu navíc, aby vyšvihnul svého národního masového hrdinu. Já ten typ nejsem, já spíše v takovýchto situacích potrpím na brutální scény, popřípadě na hutnou atmosféru, kterou jen tak něco nerozkrájí. Tady mi tak všechno nějak chybělo. Atmosféra proděrovaná skrz na skrz a těch scén taky bylo nějak pomálu. Hodder sice hraje, seč mu síly stačí, ale opravdového "hrdinu" ze sebe neudělá. A na Feifer jsem už zapomněl. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh sériového vraha, který byl však pro potřeby filmu řádně upraven. Kane Hodder v roli ,,opravdového" Jasona mě překvapil. Jeho role sice nemá moc dialogů, ale jeho strnulý výraz, nabušená postava a šílený výraz v očích kupodivu opravdu fungují. Místy má film vydařenou atmosféru a je patřičně naturalistický. Problém nastává v momentě, kdy se na scéně objeví Bobby, jakási karikatura policajta. Bobby má maminku, která si chodí každý den po ulici se svým paraplíčkem, každému s úsměvem přeje krásný den a na potkání každému vykládá, jaký je ten její Bobby úžasný, protože právě povýšil na zástupce šerifa a má teď smrtelně důležitý úkol, a to dovést do vedlejšího městečka policejní letáky. Každé ráno maminka připomíná Bobbymu, aby nepil mléko z lahve, ale aby si ho nalil do sklenice. Bobby má ale taky přítelkyni, která je sice docela hezká, ale evidentně má problémy s trávením, jinak si její křečovitý úsměv, který vás provází celým filmem nedovedu vysvětlit. A její závěrečný rozhovor s Geinem je posledním hřebíčkem do rakve tohoto filmu. Když jsem zjistil, že herecký představitel Bobbyho neumí ani běhat, ztratil jsem jakoukoliv naději, že se dočkám sebemenší změny k lepšímu. Bobby je machr největší, protože se podívá na špinavou lahev od limonády a pozná, že je na ní hlína ze hřbitova. A tak všichni chodí a plácají Bobbyho po zádech. Já bych ho po asi půlhodině plácnul maximálně tak lopatou mezi voči...Chtěl jsem původně dát 3 *, ale už zmiňovaný dialog mezi Bobbyho kočkou a vrahem mě přesvědčil, že by to nebylo spravedlivé. Škoda, snaha se totiž tvůrcům určitě upřít nedá. A ještě jedno rýpnutí. Během úvodních titulků se objevují novinové výstřižky a fotky týkající se Eda Geina a jeho obětí. Na jedné fotografii je ale Catherine Eddowes, v pořadí čtvrtá obět Jacka Rozparovače. Tolik k historické věrnosti tohoto filmu... ()

Reklama

Reklama