Reklama

Reklama

Recenze (10)

strougy 

všechny recenze uživatele

Ano, jak výstižně poznamenává Hejtmy, co se týká vietnamského konfliktu, nepřináší samotný dokument vzdělanějšímu divákovi nic extra nového. Maximálně tak dokáže vyvolat slabší mrazení v zádech, kupříkladu v momentě, kdy plukovník Patton chválí svou jednotku za to, že uprostřed válečného běsnění mají stále úsměv na rtech a na závěr svého proslovu nahodí úsměv plážového seladona. Síla snímku spočívá totiž úplně jinde. Americké angažmá zde není vylíčeno v tendenčním pojetí „zlý válkychtivý američané se pletou, kam nemají“, nýbrž mnohem realističtěji pojato jako sled špatných kroků ve špatnou chvíli prováděných z důvodů, které spíše než se skutečným stavem věcí korespondují s ideály a schématy tehdejší politické a vojenské elity. Jejich slepota vůči reálnému stavu věcí a neschopnost překročit zažité představy o fungování světa podmíněné čistě západním vnímáním politky pak způsobí nesmyslné kroky a dostanou USA do víru událostí, z kterých najednou žádná jednoduchá cesta nevede. Právě tato reflexe politiky jako činnosti založené více na smyšlenkách než na pragmatické analýze dělá z In the Year of the Pig zajímavý a stále aktuální dokument, co ani po letech neztrácí na hodnotě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O vojne vo Vietname informačne hutne, vecne, ale zároveň aj veľmi kriticky a protimilitaristicky. Film iba málokedy využíva explicitných násilných obrazov, respektíve záberov na mŕtve telá, ale nájdu sa a dobre vám pri nich nebude. Ale možno ešte horšie vám bude z vyjadrení, že tí, v ktorej krajine sa bojuje, sú skrátka len tí druhí a tým pádom zlí. Za všetko hovorí aj jeden z prvých záberov filmu, kedy vidíme vojaka v helme s nápisom "make war, not love". Informácií je tu skutočne nepreberné množstvo, až sa vám z toho môže zatočiť hlava a nemusíte sa v tom všetkom vyznať. Na pochopenie všetkých súvislostí tejto vojny ale určite jeden film so stopážou pod dve hodiny určite nestačí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dráma vo Vietname. Túto epickú faux pas, zrejme nepoznajú len dnešná, mladá hybridná generácia. A pustiť im to, za trest. Nech vidia, že vo svete ľútosť neexistuje a umieranie je na dennom poriadku. Presne tak, ako ich dennodenné brázdenie ukazovákom po mobilnom telefóne. Silný dokument, ktorý musel v tej dobe mimoriadne zapôsobiť a zapôsobí aj dnes. Niekto si to zo zvedavosti zhliadne hlavne kvôli realistickým úmrtiam, niekto kvôli oboznámeniu sa so situáciou. A pointa? Nič sa nezmenilo. Zmenili sa len ( opäť ) nevhodný ľudia, na ( opäť nevhodných ) postoch. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ano, je to dokument, který rozhodně není nestranný, ale právě v případě války ve Vietnamu je něco jako nestranný dokument naprosto nezbytný. Jsou zde scény, které se vám skutečně zapíší do mysli, protože ukazují, jak se o něčem mluvilo, ale přitom se dělo něco naprosto jiného. O to děsivější je, že skutečnost byla i zaznamenána. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

V ceske filmove literature jako "V roce vepre". Kriticky pohled na vietnamskou valku, ze ktereho je zrejme, ze se vojsko a vlada USA v nekterych vecech nedokazali poucit a budoucnost tak prinesla opakovani stejnych chyb (Irak, Afganistan...). Nominace na Oskara. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Scripture tells us that blessed are the peacemakers. I want to underscore the word "makers"."  Angažovaných dokumentov namierených proti vojne a proti americkému militarizmu nikdy nie je dosť, už len týmto u mňa tento dokument boduje. Ponúka však ešte omnoho viac - množstvo zaujímavých informácií o pozadí vietnamského konfliktu a veľmi trefnú analýzu toho, prečo vlastne prišlo k jeho vypuknutiu. Sme svedkami viacerých hlúpych rozhodnutí amerických lídrov, prameniacich zo značne pokriveného vnímania sveta. Každé takéto čiastkové rozhodnutie potom namiesto toho, aby "riešilo" tamojšiu situáciu, len ju priblížilo k rozpútaniu úplne zbytočnej vojny s obrovským množstvom obetí, a to všetko pod pochybným pláštikom boja proti komunizmu. Dokument je ostrou kritikou americkej zahraničnej politiky, do značnej miery hnanej aroganciou (z vyjadrení niektorých "zodpovedných" až mrazí, proste totálne morálne bahno). Naopak, môj veľký obdiv vietnamskému ľudu, ktorý sa už po toľký krát nesklonil pred omnoho mocnejším votrelcom (Čina, Mongolsko, Francúzsko, Japonsko, USA), ale doslova ho utĺkol bambusovými tyčami.  "You cannot defeat the communists without the support of the people. And to have this support you must bring justice to the people." ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Není pochyb o tom, jaký názor na vietnamskou válku režisér zastává a jak ho baví usvědčovat oficiální představitele ze lží. Na druhou stranu je takový film potřeba, protože dokumentuje stanovisko části tehdejší společnosti, která sledovala vietnamskou válku deset let téměř v přímém přenosu, což tehdá ještě nebylo běžným zvykem jako dnes. ()

Reklama

Reklama