Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sociální hmyz (termiti, mravenci, včely, vosy…) představuje beze sporu jednu z nejzajímavějších forem strategií přežití a je proto s podivem, že dokumentů o těchto živočiších se natáčí tak málo. Ostatně tento poznatek platí v podstatě pro všechny bezobratlé živočichy. Proto si cením toho, že francouzští filmaři po tomhle pro mě určitě zajímavém tématu šáhli a ukázali několik unikátních záběrů kolonií termitů, stěhovavých mravenců či mravenců tkalců. To, že si v rámci zvýšení atraktivity vybrali jako nejnápadnější téma jejich vzájemný, divácky asi nejatraktivnější, boj tentokrát kritizovat nebudu. U dokumentu si však vždy cením i informační obsažnosti a ta mohla být v tomto případě určitě o stupeň výš. Stejně tak mě trochu trápí pocit, že autoři reálnému vývoji situace opět trochu pomohli. Dokument ale i tak bezesporu stojí za vidění, už jen pro unikátní záběry. Slabé ****. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

V první řadě mne štve vkládání dějové linie. Je naprosto zbytečné, nabourává strukturu (resp. zbytečně dramatické vložky získávají čas na úkor informací) a v neposlední řadě působí docela směšně díky svému vykonstruovanému našroubování na dokumentární kostru. Druhým mínusem jsou časté a okaté zásahy tvůrců do přirozeného děje. Což je opět věc, která souvisí s roubováním dramatického děje. Má to samozřejmě i své plusy. Divák, který nemá zálibu v dokumentech, se pobaví strhujícím příběhem o válce dvou národů a jako přidanou hodnotu dostane zajímavou informaci. Díky zásahům shůry se nám dostává informací a zajímavých záběrů ze situací, ke kterým bychom se jinak jen těžko dočkali. Pokud si však Válku termitů pustíme z jejího očekávatelného prioritního hlediska, tedy toho dokumentárního, musíme být nutně zklamání zbytečnými průtahy a faktem, že informativní hodnota mohla být ještě mnohem vyšší. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

O čosi slabší dokument od tvorcov filmu Putovanie tučniakov. Nie žeby život a večný boj termitov a mravcov nebol zaujímavý, práve naopak, ale pri takmer 90-tich minútach sa to miestami zdalo jednotvárne. Dokument by potreboval viac takých oživení ako sup, silná búrka alebo vytopenie domova termitov a ohrozenie kráľovnej. Napriek tomu si tvorcovia zaslúžia obdiv a pochvalu za doslova "mravenčiu" prácu a pohľad do života tak malých tvorov. Inak 30 000 malých termitov vo vajíčkach je šialený výkon za jeden deň...70%. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

rád kouknu na kvalitní dokument. hlavně ty z produkce BBC jsou jistota. Ovšem to neplatí o těch ze světa zvířat. Ty mě moc neberou. Neuchvátil mě ani Život savců ani třeba Putování tučňáků nebo Mikrocosmoc. Termiti jsou ale uplně jiný kafe. Takhle akční, nadupanou a svižnou jízdu bych nikdy nečekal. krom toho jak herdek dokázali filmaři vůbec pořídit takové zábery? Když jsem poprvé videl naboptnalé a pulzující tělo termití královny tak jsem byl na prášky daleko víc než z vetřelců Rydleyho Scotta! A to už je co říct. Mistrovské dílo. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Po uzření názvu, byl mou primární asociací verbalův populární slovní obrat a frazém a pojala mě hrůza, o čem že to vlastně bude. Jaká byla má úleva, když jsem zjistil, že se ve filmu vyskytují opravdu jen a jen zvířátka, které nikdo neprzní a neděje se tam vlastně nic závadného, až tedy na zmiňované války termitů a spoustu dalších zajímavých věcí. Dávám 4 hvězdy za výborný dokument a přidávám pátou za ten sladký pocit úlevy, že verbal ještě nevstoupil do profi vod a tudíž žádný pořad " S verbalem na rybách" a podobně nespatří světlo světa. Satan s námi :) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný, akční a vlastně i katastrofický film. Jen by mne zajímalo, zda distributor trpí parafázií, anomickou afázií, nerozezná dodávku od stromu, nebo je jen úplně blbej. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Hodnotit dokumentární film? Ale ano, je zajímavý počin, velice pěkně natočený, doprovázený skvělou hudbou. Fakt by mě hodně zajímalo, jak se některé záběry natáčely:-)70% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Nezáživný dokument o mravcoch a termitoch by ma sám o sebe moc neťahal, ale to nie je tento prípad. Byť svedkom neľútostných bojov tisícok, či miliónov mini bytostí, nazrieť do ich tajomného sveta pravidiel a nažívania, to je už iná káva. Naviac, keď je to všetko až neskutočne detailne a kvalitne nasnímané (hlavne v bludiskách som až otváral oči, čoho je dnešná technika schopná) a tiež patrične zvukovo doladené. Jedným slovom - zážitok. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak se žije jiným živočichům a co jsou vůbec zač, k tomu jsou tyhle dokumenty určeny. A tak někteří z nás žasnou více či méně nad tím, co vše se zde na planětě zemi odehrává. Nyní mě napdl vtip, který jsem hned tak nepochopil, ale došel mi až později. Jedna planeta si stěžuje druhé planetě. jsem napadená homo sapiens. Ta druhá planeta jí říká: Neboj, to nebude tak dlouho trvat a zse se budeš cítit svobodná. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Kdybyste chtěli vypnout mozek a koukat na pohodový dokumet o termitech tak neváhejte. Je to pěkný a máto dokonce i děj! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Super dokument se skvělým dabingem. K tomu úžasně dramatická hudba a impozantní kamera. Člověk by nečekal, jak to mají ty malé potvůrky vymakaný všechno do detailu. Prostě jsem fascinován! ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom, jak „válčí termiti“. Doporučuji toto DVD zakoupit do všech škol. Díky tomuto filmu znám skoro všechno ze života termitů a jejich „válek“. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Že sú putujúce mravce vykreslené ako jednoznační záporáci a termity naopak až idealizované? Nevadí. Nemáme totiž čo do činenia s klasickým prírodopisným dokumentom! Je to skôr prírodopisný film, akýsi beletrizovaný pohľad na život termitov a mravcov. Ako taký nemá najmenšiu chybičku krásy. Nezostáva než žasnúť nad neopakovateľnými zábermi a šikovnosťou scenáristov. Pútavejšie to snáď už ani nemohlo byť. Vidieť to tak ako 10 ročný, dnes je zo mňa biológ-termitológ. [90%] ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,OD DÁVNYCH DÔB SI HMYZ BUDEJE MOCNÉ KRÁĽOVSTVÁ, KTORÉ SA NEUSTÁLE VRHAJÚ DO NEKONEČNÝCH VOJEN." __ Najväčšie vojny prebiehajú pár milimetrou nad zemou. Zvlášť po technickej stránke (výborná kamera a zvuk) úžasne odvedení dokumentárny film, ktorí nám ukáže život v hmyzej ríši, jeho organizovanosť, ale i krutosť. Pravdou je ale i to, ako poznamenal Suomi, že tvorcovia zasahovali do deja - jasne to je vidieť, keď do stromu pri termitisku udrie blesk, ten začne horieť a naoniec sa na neho zvalí. Potom sa dá naozaj veľmi hlasne uvažovať, ako bolo všetko veľmi účelovo odvedené pre efekt. Osobne som držal palce mravcom, aby raz a navždy vyhubili tú termitiu háveď hlavne s ich kráľovnou (a tu máme odpoveď odkiaľ brali tvorcovia inšpiráciu pre Votrelec: Vzkriesenie). ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Dokument najsofistikovanejsej veci...akej som so zivota hmyzu mohol vidiet. Rozobera do detailu kusok po kusku zivot "kazdeho jedneho" termita, ktoreho kralovna kazdou sekundou vychrli(udajne denne az 30 tisic novych jedincov) a do podrobnosti nas oboznamuje s ich zivotnym osudom. Lubi sa mi...ze tovrcovia dali dost zalezat aj na atmosfere...ktora uz sama o sebe mikrosnimanim termitov je dokonala...ale toto vsetko je doplnene este tajomnym dunenim...a temnymi samplami, ktore este viac pridavaju na pozitku vychutnania dokumentu. Spokojnost velka...a fatk stoji za zhliadnutie!!! nazdar ()

beran-ek 

všechny recenze uživatele

Nudný dokument o termitech? NE! Napínavý akční válečný film! ..jen nechápu ten podvozek z dodávky v Obsahu filmu.. Pokud já vím, tak přišla bouře, podpálila strom blízko termitiště a upálená větev ze stromu pobořila termitiště! ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené...až jsem si někdy říkal, že některé věci museli tvůrci naaranžovat aby se staly zrovna na místě, kde potřebovaly (např. had u "kolony" mravenců). Už se těším na Bobry od stejného režiséra:-) ()

Reklama

Reklama