Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

zette 

všechny recenze uživatele

Ani ve snu by me nenapadlo, ze lze natocit dokumentarni film o mravencich tak akcne, zabavne a poutave. Klobouk dolu! ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočený filmový dokument, kde nad některými záběry zůstává rozum stát a člověk se stále snaží přijít na to, jak to natočili. Jinak to slovo filmový je zde proto, že určité scény jsou natočeny skoro jako pro film. Např. když se na termitiště zřítí větev stromu, tak je to natočeno stejně, jako v katastrofickém filmu. Nebo třeba, když ho zaplavuje voda, tak přílivová vlna smetává nebohé termity a pomalu zatápí královskou komoru. Vzniká tak dramatická scéna s pokusem zachránit královnu. A to ani nezmiňuji válku, když na termity zaútočí mravenci. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Stejně jako většinu mě na tom nejvíc fascinovala kamera. Skutečně nechápu jak se filmařům podařilo natočit v termitišti takový kvalitní dynamický záběry (např. když kamera plynule "přejíždí" po bitevním poli zleva doprava). Ale i záběry mimo termitiště byly dechberoucí (např. když pochodující mravenci úplně obalili hada). Co se biologie týče, tak to je pro mě pole neorané, takže jsem byl rád, že jsem se dozvěděl něco novýho. Například jsem vůbec neměl potuchy o tom, že termití královna je taková mimozemsky vyhlížející kreatůra, jejíž pulzující tělo úplně nahání strach. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Válka termitů není jen obyčejný dokument o životě těchto tvorů. Autoři se pokusili do snímku vnést příběh o tom, jak se schyluje k válce mezi termity a mravenci (a posléze k ní i dojde). Diváka jistě překvapí, jak jsou termiti neskutečně vynalézaví, schopni pracovat v obrovských kolektivech na základě spravedlivého rozdělení práce mezi jednotlivými členy. Jejich život je fascinující a poté, co se filmařům podařilo jej natočit v různých situacích - spadnutí velké větve do termitiště, tropická bouře, zatopení tunelů a další, máme možnost sledovat, jak se bez větších problémů dokáží i s těmito situacemi vypořádat. Ovšem jaksi jsem asi přehlédla podvozek z dodávky, který měl údajně zbořit jejich opevnění, jak se píše v oficiálním textu distributora, buďto jsem slepá, nebo to zde skutečně nebylo. Další skupinou, na kterou se snímek zaměřil, byli mravenci, kteří museli překonat velkou vzdálenost, aby se dostali k termitišti. Při jejich cestě museli překonat mnoho nástrah a spousta jich cestu nepřežila. Ale pokud vezmeme v úvahu, kolik se jich za jeden den vylíhne, tak ztráty nebyly zas tak vysoké. Osobně mě nejvíce fascinoval útok mravenců na krajtu, kteří ji zcela zasypali a ona v podstatě neměla žádnou šanci úniku. Další věc, která mě velmi zaujala, byl způsob, jakým se filmařům podařilo natočit všechny záběry - obzvláště ty z termitiště, občas jsem byla udivena, kam až dnešní technika dospěla. Opravdu hezký dokument, který stojí za doporučení. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší dychberúci dokument, ktorý jednoznačne treba vidieť aj keď na dokumenty moc nie som. Zábery zo sveta termitov a mravcov sú fakt bez komentára. Čakal som síce čisto umelecký dokument bez doprovodu komentára, ale predsa tam toho až tak moc nenahovorí. Nikdy by som nepovedal, že nioekedy budem 80 minút obdivovať svet termitov. Vrele odporúčam všetkým, sklamaní isto nebudete. 88% ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument plný pěkných záběrů a doplněný skvělou hudbou! Nelítostná a neohrožená armáda mravenců útočí na nic čekající armádu termitů a do toho začne déšť. No nádhera!! Je to takový " mini " historický film :) 100% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Termity vs. Mravce, skoro ako Vetrelci vs. Predátori, ale tu je to všetko naozaj. Termitia matka mohla byť dobrou inšpiráciou pre matku votrelcov. Nad spôsobom natáčania vnútri pevnosti termitiska zostáva len zložiť klobúk. Termity bojujú nielen s mravcami alebo väčšími požieračmi hmyzu, ale aj s nepriaznivým počasím, vytopením alebo nešťastnými náhodami ako pád stromu po búrke. Zaujímalo by ma, koľko z tých náhod majú na svedomí filmári za účelom získania dramatických situácií. Ale podarilo sa to vcelku pútavo, len sme nemuseli občas namiesto informácií dostávať zdĺhavé pohľady na hmyzie divadlo. ()

rubik1 

všechny recenze uživatele

Fantastický a neskutočne dobre natočený dokument o svete termitov a mravcov. Nakrútiť takéto niečo si vyžaduje naozaj kamerovú zručnosť. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau. Tak tohle je naprostá bomba! Za poslední dobu jeden z nejlepších dokumentárních filmů. Nikdy bych nevěřil, že si budu kousat nechty u toho, jestli se termití královna utopí nebo jestli ji zabijí černí mravenci...Fantasticky detailní pohled do nitra a srdce termitů, potažmo černých mravenců. Při zvuku smičců mi úplně naskakovala husí kůž, to vše díky absolutně trefné hudbě. PS: ten jeden mravenec byl už fakt blízko, ale kousnout a tím ji usmrtit nedokázal. Podobný scénář může vyplodit příroda a nebo opravdu, ale opravdu dobrý scénárista. A co mi není vůbec jasné, tak způsob kamerování, to musí bejt setsakramensky malá kamerka, aby dokázala toto natočit :o) ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film s atmosférou, kterou by mu v některých pasážích mohl závidět i leckterý horor,to vše podkresleno dramatickou symfonickou hudbou.Termití královna se svým až obludným pulsujícím tělem, které je spíše strojem na vajíčka ,působí opravdu jako z jiného světa.Fascinující kamera a spousta úchvatných záběrů. ()

VIPerson 

všechny recenze uživatele

Příjemně vyprávěný "dramatický" příběh jednoho (dvou) termitišť se spoustou úchvatných záběrů.Je opravdu obohacující poznat tyhle maličký tvory tak zblízka i s celou jejich kolonií,kde každý má svůj jasně daný úkol.Celkově tato stvoření (stejně jako jiná podobná skupenství jako jsou mravenci,včely apod) mají opravdu vypiplanou strategii jak přežít,ochránit královnu,bránění svých ministezek apod.Na informace bohatý dokument,kde mi nevadila ani ta dramatičnost.PS:pak kde tvůrci scifi berou inspiraci. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství,akce,napětí,drama a happy end,to vše v tomto neuvěřitelně natočeném netradičním přírodopisném dokumentu. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád všemožnou malou havěť. A termiti, i když je u nás nemáme, k nim rozhodně patří. Je ale na druhé straně úžasné sledovat ten mikroživot, který je vlastně úžasně organizo´vaný a má úžasnou sílu pro přežití. ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Naivní jsou ti, kdož si myslí, že je to dokument. Ve své podstatě je to totiž hraný film, kde režisér ovládá své "herce" a nechává je reagovat na umělé situace. Napovídá tomu mimojiné fakt, že přírodovědně-výpovědní hodnota je skoro nulová a hraje se tu jen na efekt. Přesto to není úplně špatné, jen mě mrzí, že při té stopáži a potencionálu, který to mělo, Philippe Calderon nepředvede nic, co by bralo dech, nebo co by ve mě nadlouho uvázlo. Pamatuji si totiž na jeden krátký dokument s Davidem Attenboroughem, který pojednával právě o útoku mravenců na termitiště. Na jméno už si nevzpomenu ale ty výjevy z bitvy a komentář vypravěče si pamatuju už řadu let a velmi rád na ně vzpomínám. Což se ani v jednom případě určitě nebude moci řícit o La Citadelle assiégée. Doporučuje 5 termitů z 10. ()

Chipešek 

všechny recenze uživatele

Vložení dějové linie do dokumentu o termitech je bezpochyby odvážný nápad. Ono v podstatě ani o dokument nejde, Válka termitů je nadupadný hmyzí thriller. Minimální sdělnou hodnotu bych odpustil, ale na můj vkus až příliš okatě tvůrci zasahovali do přirozeného děje - tím sice docílili napětí, ale celé to vyznívá nějak zkratkovitě a nereálně. Kdo se bojí nudných dokumentů o přírodě, tak toto dílko je pro něj jako stvořené. Naučný snímek ale nečekejte. P.S. Obsahuje spostu hmyzí brutality, tak děti radši dejte spát x) 60% ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, neskutečné, fantaskní. Těmito slovy bych označil snímek z mikrosvěta mravenčích společenství, po kterém jsem coby divák již velmi dlouho volal a prahnul a kterého se tvůrci dotýkaji jen okrajově, pravděpodobně z důvodu menší popularity hmyzu u široké divácké masy. Mírumilovný svět termití pevnosti bude v krátké době podroben hned několika zkouškám ohrožujících samotnou existenci rodu, z nichž nejtěžší bude plenivý nájezd agresivních tropických stěhovavých mravenců. Vyvrcholení v nervydrásající a málouvěřitelné drama, se kterým by si nezavdalo ani prodloužení na MS ve fotbale, snad nemohlo být jen hříčkou přírody a tvůrci museli přiložit ruku k dílu, aby šli vstříc scénáři s mnoha zvraty. Dokonale postavené a fungující společenství, ve kterém je slabost jedince nahrazena miliony nikdy neodpočívajících tvorů s předem vrozenými úkoly, by mohlo být vzorem všem stávkujícím odborovým organizacím. Snad pro jejich agresy, pohyb a schopnost ohrozit kohokoliv, mnohem zajímavější mi přišlo společenství stěhovavých mravenců. Nikdy jsem netušil, že mravenci jsou schopni z vlastních těl utvořit přechodné mraveniště, živé provazy stoupající vzhůru či vypořádat se s více než metrovým hadem. ║12.10.2010║ ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, který jako by vyšel z pera J.R.R. Tolkiena. Hodní, mírumilovní elfové v podobě termitů, žijí v harmonii s přírodou a slouží své otylé královně, zatímco krvežízniví orkové, stěhovaví mravenci, lační po krvi a zmaru. Rozhodující bitva nechť je tedy svedena na území Lorienu, kde zemi potřísní krev nevinných! Co naplat, Frantíci znovu ukázali, že mají pětihvězdičkový recept na dokumentární příběhy. ()

Reklama

Reklama