Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)
(více)Recenze (68)
rád kouknu na kvalitní dokument. hlavně ty z produkce BBC jsou jistota. Ovšem to neplatí o těch ze světa zvířat. Ty mě moc neberou. Neuchvátil mě ani Život savců ani třeba Putování tučňáků nebo Mikrocosmoc. Termiti jsou ale uplně jiný kafe. Takhle akční, nadupanou a svižnou jízdu bych nikdy nečekal. krom toho jak herdek dokázali filmaři vůbec pořídit takové zábery? Když jsem poprvé videl naboptnalé a pulzující tělo termití královny tak jsem byl na prášky daleko víc než z vetřelců Rydleyho Scotta! A to už je co říct. Mistrovské dílo. ()
Sociální hmyz (termiti, mravenci, včely, vosy…) představuje beze sporu jednu z nejzajímavějších forem strategií přežití a je proto s podivem, že dokumentů o těchto živočiších se natáčí tak málo. Ostatně tento poznatek platí v podstatě pro všechny bezobratlé živočichy. Proto si cením toho, že francouzští filmaři po tomhle pro mě určitě zajímavém tématu šáhli a ukázali několik unikátních záběrů kolonií termitů, stěhovavých mravenců či mravenců tkalců. To, že si v rámci zvýšení atraktivity vybrali jako nejnápadnější téma jejich vzájemný, divácky asi nejatraktivnější, boj tentokrát kritizovat nebudu. U dokumentu si však vždy cením i informační obsažnosti a ta mohla být v tomto případě určitě o stupeň výš. Stejně tak mě trochu trápí pocit, že autoři reálnému vývoji situace opět trochu pomohli. Dokument ale i tak bezesporu stojí za vidění, už jen pro unikátní záběry. Slabé ****. ()
V první řadě mne štve vkládání dějové linie. Je naprosto zbytečné, nabourává strukturu (resp. zbytečně dramatické vložky získávají čas na úkor informací) a v neposlední řadě působí docela směšně díky svému vykonstruovanému našroubování na dokumentární kostru. Druhým mínusem jsou časté a okaté zásahy tvůrců do přirozeného děje. Což je opět věc, která souvisí s roubováním dramatického děje. Má to samozřejmě i své plusy. Divák, který nemá zálibu v dokumentech, se pobaví strhujícím příběhem o válce dvou národů a jako přidanou hodnotu dostane zajímavou informaci. Díky zásahům shůry se nám dostává informací a zajímavých záběrů ze situací, ke kterým bychom se jinak jen těžko dočkali. Pokud si však Válku termitů pustíme z jejího očekávatelného prioritního hlediska, tedy toho dokumentárního, musíme být nutně zklamání zbytečnými průtahy a faktem, že informativní hodnota mohla být ještě mnohem vyšší. ()
O čosi slabší dokument od tvorcov filmu Putovanie tučniakov. Nie žeby život a večný boj termitov a mravcov nebol zaujímavý, práve naopak, ale pri takmer 90-tich minútach sa to miestami zdalo jednotvárne. Dokument by potreboval viac takých oživení ako sup, silná búrka alebo vytopenie domova termitov a ohrozenie kráľovnej. Napriek tomu si tvorcovia zaslúžia obdiv a pochvalu za doslova "mravenčiu" prácu a pohľad do života tak malých tvorov. Inak 30 000 malých termitov vo vajíčkach je šialený výkon za jeden deň...70%. ()
Po uzření názvu, byl mou primární asociací verbalův populární slovní obrat a frazém a pojala mě hrůza, o čem že to vlastně bude. Jaká byla má úleva, když jsem zjistil, že se ve filmu vyskytují opravdu jen a jen zvířátka, které nikdo neprzní a neděje se tam vlastně nic závadného, až tedy na zmiňované války termitů a spoustu dalších zajímavých věcí. Dávám 4 hvězdy za výborný dokument a přidávám pátou za ten sladký pocit úlevy, že verbal ještě nevstoupil do profi vod a tudíž žádný pořad " S verbalem na rybách" a podobně nespatří světlo světa. Satan s námi :) ()
Photo © Les Films du Rêve

- Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)
- Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)
- Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)