Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Humphrey Bogart exceluje v roli gangstera, který je právě po dlouhé době propuštěn z vězení. Přesto se znovu pustí na tenký led - zorganizuje loupež, která skončí po divoké honičce fiaskem. Dívka, do které se zamiloval (Joan Leslie) ho odmítne a zůstává při něm jen Marie (Ida Lupino), unavená pamětnice 30. let jako je on. Bogart svým vynikajícím hereckým výkonem předvedl přesun klasického jednobarevného darebáka gangsterských filmů do existenciální šedé zóny typu film noir. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart jako dobrácký gauner, kterýmu fandíš přesto, že je osudově zamotaný ve zločinu. Ani on to ale nezachrání v nepříliš konzistentní krimi s otravnou vedlejší zápletkou (kulhající vnučka) a ještě otravnějším čoklem v jedné z hlavních rolí. Škoda, ta závěrečná honička a sama Sierra Nevada se dala prodat mnohem líp. Časem si třeba spravím chuť s I Died a Thousand Times. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příběh není špatný, divák se nenudí, čeká na něj slušná porce napětí, docela fungující romantická linka, sem tam pokus o humor, ale stále by to bylo tak na průměr. Hlavní důvod, proč tomuhle filmu dávám silné 4* je Humphrey Bogart, jehož postava je maximálně charismatická a naplno jsem jí fandil. A za zmínku stojí také zvířecí hrdina; ještě se mi asi nestalo, abych někdy tak moc roztomilého psa tolik nesnášel (i když to, že ho vzali s sebou na loupež, byla pěkná blbost). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je fascinujúce ako Raoul Walch dokázal začiatkom 40. rokov natáčať filmy s tempom, ktoré sa hodí skôr do 80tych rokov. High Siera síce nie je taká megapecka ako jeho Roaring Twenties alebo White Heat ale dobrých romantických gangsteriek/krimináliek nie je nikdy dosť. Hlavne ak v nich je Humphrey Bogart a hneď dve krásne ženy. Výborná žánrovka 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po chvilce váhání dávám plný počet hvězd. High Sierra má dobrou dramaticko-romantickou linii, thrillerový závěr a kriminální nádech po celou dobu. Herecká dvojice Bogart - Lupino je skvělá a ze snímku dýše příjemná noirová atmosféra. Prostředí, v němž se děj odehrává je taktéž působivé a díky ideální stopáži pak nemám problém dát 5*. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

H.Bogart coby podmínečně propuštěný bankovní lupič Roy Earl obdrží od gangsterského bosse Big Maca (pod nímž už v minulosti "pracoval" a jenž má především také prsty v jeho lehce znovu nabité svobodě) těžko odmítnutelnou nabídku na riskantní loupež šperků. Parťáky v chystané akci mu jsou dva nezkušení a nevyzpytatelní začátečníci, v jejichž společnosti se rovněž střetne s mladou dívkou, kteréžto jako nový vůdce party ihned padne do oka. Bogart tu v roli zločince, který svou nečekaně získanou volnost rozhodně nehodlá zahodit v niveč a pro něhož je současná fuška tou "ale skutečně poslední", představuje přímo kovaného klaďase, který se o sebe, když jde do tuhého, sice umí postarat, ale jenž svou cestu za "novým-lepším životem" neváhá lemovat činy z řad těch doslova samaritánských. Filmu škodí, že za účelem dokázat divákovi jaký že je to ten Roy Earl velký dobrák, často zabředá až do nemístně vyznívajících melodramatických poloh - což je škoda, protože charizmatický (v té době ještě nepříliš známý) Bogie svou postavu opředl přirozenou aurou sympatičnosti i bez pomoci zbytečných vedlejších berliček. Přesto, film má i své skvělé momenty - výtečná je závěrečná štvanice-honička, využívající hlavně zrychleného běhu filmu. Mám dojem, že takhle svižně natočenou akci jsem u podobně starého filmu ještě neviděl. Celkové hodnocení? Z mého pohledu slabší, ale přece jen nesporné 4*. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dosť nesústredený noir s dlhou expozíciou, nie až tak zaujímavými vedľajšími líniami, dvoma nepresvedčivými romantickými líniami a s akciou a napätím, ktoré prídu až v samom závere. Humphrey bol skvelý ako vždy, ale ešte viac ma zaujali vyprahnutá púšť a skalnaté hory na krásnej čiernobielej kamere. Škoda, že týchto záberov nebolo viac. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Mark Hellinger, Hal B. Wallis /// Scénář: John Huston, W. R. Burnett podle románu W. R. Burnetta /// Kamera: Tony Gaudio /// Hudba: Adolph Deutsch) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Slabota, kterou táhne jen a pouze dokonalý Bogart. Šíleně dlouhá expozice (trvá hodinu, než se děj pořádně rozjede), žádná femme fatale (jsou tam dvě ženské, přičemž obě jsou nudné a otravné), žádný pořádný protihráč nebo zajímavý dějový zvrat - prostě nic! Bogie je samozřejmě král, který svým charismatem a herectvím s přehledem vládne každé scéně, ale ani skvělý herec v hlavní roli neposune film do nadprůměru, když scénář ani režie nejsou žádná velká hitparáda. 60 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je jedno, či ste gangser, policajt alebo iba obyčajný chlapík. Pokial ste chytrejší a schopnejší ako ostatní, máte problém. Roy Earl má tiež takýto problém, ktorý je znásobený tým, že je gangster a nájsť správnych, čestných a navyše rovnako inteligentných parťákov na lúpež nie je vôbec ľahké. Máte túžbu po normálnom živote so ženou zo spoločnosti, lenže bude lepšie, ak vám dojde, že treba hľadať vo svojich vodách, pretože nakoniec budete odmietnutí. Možno jediným východiskom z tejto klietky bude smrť. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart v roli gangstera, který je právě po dlouhé době propuštěn z vězení. Kamera - Tony Gaudio. Hudba - Adolph Deutsch. Čekal jsem lepší noirovku, ale je to jen průměr. Ani Humphrey to nezachránil. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Bogart je skvelý, dej už menej. Najviac mi vadila naivita buď hlavného hrdinu, alebo scenáristu, keď robí lúpež bez akéhokoľvek zamaskovania alebo rukavíc a nechá viacerých svedkov, ktorí ho ľahko identifikujú. Potom, keď po ňom pátra celý štát a je na titulných stránkach všetkých novín, tak sa veselo prechádza medzi ľuďmi akoby nič, takisto bez nejakej snahy sa aspoň trochu zamaskovať, zmeniť auto alebo čokoľvek, čo by trochu skomplikovalo jeho odhalenie. Ale možno naozaj v tej dobe si gangstri s takými prkotinami nelámali hlavu a podľa toho všetci aj skončili... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

High Sierra je vlastně "Bonnie a Clyde" z doby, kdy to znamenalo pouze "Clyde" (případně "Clyde a holka, co mu vaří snídaně"). Zkrátka Vysoko v horách vyniká nad dobové standardy v mnoha ohledech, bohužel ve většině případů to není míněno v dobrém. Je ještě rasističtější a ještě sexističtější, než bylo v ultrakonzervativním Hollywoodu ve čtyřicátých letech normou (bohudík za těch pár výjimek typu Katharine Hepburn, které se tomu dokázaly vzepřít). Má nesmyslný a natahovaný scénář, v němž je úlohou většiny postav - a není jich málo - přijít na scénu, udělat něco, co nemá pro příběh žádný význam, a odejít / zemřít. A film je i v hereckém projevu ještě o kus topornější, než bylo zvykem. Přiznejme si, Humphrey Bogart je až na nečetné případy (Wilderova Sabrina) hercem jedné role, kterou opakoval pořád dokola, protože ji všichni milují. Já samozřejmě taky. Tvrdej, ošlehanej chlapák, kterej vždycky jede do posledního dechu. Ale dokonce i on byl v tomhle snímku už trochu za hranou sebeparodie. Vlastně mám pocit, že nejširší paletu emocí tam předvedl ten roztomilej voříšek. Proč má nicméně smysl film vidět? Důvody jsou dva. Jednak nebývalo tak docela pravidlem, že by hlavní charakter ve filmu čtyřicátých let představoval gangster a vrah (i když několik výjimek by se našlo), a už vůbec se nestávalo, že by to byla kladná figura (opravdu mě dobové srovnání nenapadá). Má to i nějaké zajímavé důsledky pro strukturování zápletek (zločinec neuloví nevinnou romantickou holku, která ho přivede na správnou cestu poctivé práce a rodinného života, ale ta ho naopak odmítne a tak se milý gangster oddá morálně flexibilnější ženě, aby zjistil, že romantická holka je vlastně tak trochu nevděčná potvora). Druhý a hlavní důvod, proč High Sierra zkouknout, je závěr, který se odehrává ve stejnojmenném pohoří a obsahuje jak dramatickou honičku v autech, tak i přestřelku s řádně epicky romantizujícím finále. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Postava gangstera - sympaťáka, bola v histórii kinematografie zobrazená veľa krát. Zločinec zo srdcom má u divákov vždy svoje sympatie, aj keď v reálu je to odcudzenia hodná osoba, ktorá zabíja, kradne, podvádza. Ale robí aj skutky dobré - možno kvôli výčitkám svedomia. Humphrey Bogart stvárnil svoju postavu svojím osobitým spôsobom, spôsobom tela, teda tak, že len akonáhle opustí v úvode brány vezenia, viete, že to bude prívetivý hajzel ( v rámci ). Emocionálny, smer osudov zo života sajúci film, ktorý je klasikou, či ju už ho máte radi, alebo nie. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Klasická bogartovka se skvěle napsanými a zahranými hlavními postavami, zajímavým příběhem a jedním otravným psem. Bogart a Lupino jsou skvělá dvojka. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Vysoko v horách je jednoznačné zklamání - jedno velké, skvěle obsazené, melodramatické nic bez špetky nápaditosti. Celý film zachraňuje jen ústřední dvojice, jejíž charisma je prostě neodolatelné a je pro mě jediným, co se na něm dá hodnotit kladně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý herec na sebe někdy strhává pozornost jen tím, že je ve filmu, někdy svým skvělým výkonem. Takový podává Humphrey Bogart ve snímku "Vysoko v horách", kde mu věříte jak toho mafiána, tak toho člověka, který by teoreticky mohl mít i nějaké srdce. Není takovým klasickým rozervaným hrdinou, ale nemá k němu daleko. Někdy to jsou prostě okolnosti, které nás nutí k něčemu, co nechceme. ()

Reklama

Reklama