Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (867)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nešel jsem do kina s bůhvíjak vysokým očekáváním - český film si v poslední době vážně nestojí dobře. O to příjemněji jsem byl překvapen slušnou, dobře vypointovanou žánrovou komedií s nadstandarním hereckým obsazením. Nejde rozhodně o žádné výjimečné dílo, ale oproti předchozím dvěma Hřebejkovým (z mého podhledu vyloženě slabým) filmům je to výrazný krok dopředu. Film poněkud připomíná Machulského Vabank nebo současné Dannyho parťáky. Jde samozřejmě o levnější českou verzi, která má některé nedostatky, úroveň dialogů kolísá, některé scény nejsou dostatečně vypointované, např. absurdní scéna prodeje kosmetiky v hospůdce končí rozpačitým vulgarismem, některé vedlejší postavy jsou jen povrchně načrtnuté a Hřebejk se nevyvaroval své obvyklé sladké idyličnosti v navození atmosféry míru a pohody pražského ostrova. Na druhé straně samotný filmový námět, herecké obsazení hlavních postav v čele s Polívkou, Somrem, Vladykou a řadou typových herců kolem spolu s řádkou fungujících gagů mi vychází na poctivých 70 % celkového dojmu. Není to zbytečně ztracený čas, což se o převážné většině současné české produkce říct nedá. Slušný odpočinkový film pro relaxaci a dobrou náladu. Potěší i příjemné hudební pozadí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Česká komedie, kterou na motivy povídek Petra Šabacha a podle scénáře Petra Jarchovského natočil Jan Hřebejk, se odehrává v originálním prostředí zahrádkářské kolonie na libenském ostrově, v přilehlém přístavišti a na velkém bleším trhu. Příběh je zasazen na počátek 90. let. Šest přátel, zahrádkářů a rybářů, se schází v malebné přístavní hospodě u mariáše. Letní idylka však končí ve chvíli, kdy se jeden z nich stane obětí skořápkářů, kteří ho oberou o všechny peníze. Jeho kamarádi vymyslí velkolepý podraz a získají zpět kamarádovy prohrané úspory a navíc při tom prokážou odvahu, mazanost i sílu přátelství. Dannyho parťáci po česku, tak by se dala charakterizovat komedie, která srší nápaditostí i výbornými hereckými výkony v čele s Bolkem Polívkem, má sice pomalejší rozjezd, ale v druhé polovině to bohatě vynahradí. 60% ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

70% Hřebejk fakt potěšil. Expozice trvající skoro hodinu sice je předlouhá a nepříliš nápaditá, jenže potom se rozjede tak perfektní žánrová hra, jakou v českém filmu nepamatuju. Doposud spíš vlekoucí se film najednou dostává šťávu, je vtipný, ve správných místech i napínavý a hrdinům opravdu držíte palce. A Bolek září jako už dlouho ne. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela milá Hřebejko-šabachovina, kterou táhne především výborný herec a občasný alkoholik Bolek. Není to tedy vůbec vtipné, ale jedná se o milou kombinaci letní pohody, alá Rozmarné léte se vsuvkou, jak okrást zloděje. Pokud od filmu budete očekávat nejhorší, tak téměř jistě nebudete zklamaní. U mě docela dobrý. Dávám takové poslabší 3*. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Problémy moderní doby převedené v přezábavnou taškařici, v níž postavy zažívají jeden trapný moment za druhým. Tu se musí vypořádat s multi-level marketingem, tu generačním "konfliktem" (říká, že Plastici jsou sračka. NE, fakt!?), ondy s problémy rybaření či, a to už se trochu dá sledovat, skořápkáři. Načrtnutá nic s jednou vlastností, s jedním koníčkem, s jedním způsobem obživy - všichni samozřejmě s dobrým srdcem. Tak jako mladému pankerovi z U mě dobrý, chybí zřejmě i Hřebejkovi ideový nepřítel (nacismus, komunismus), kterého měl v Umíme si pomáhat, Pelíškách či Pupendu. Na ty se dalo koukat, byť možná že ne právě proto. Silná * za chytře vymyšlený plán a solidního Polívku. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Kája (Miroslav Vladyka) v závěrečném monologu říká: „Já sem se ji přiznal a ona se sebrala a odešla mi. Já sem si říkal, že když ty peníze seženu zpátky, tak že se třeba vrátí.“ A navazuje dotaz na Káju: „Kde teď bydlíš?“ Sebrat se a odejít mohla jen těžko, když je z rozhovoru patrné, že Kája nemá střechu nad hlavou. Odejít mu mohla, kdyby bydlela u něj. Správně by tedy bylo, že jej vyhodila z bytu. A pokud Kája čekal, že se vrátí, tak kam by se mohla vrátit, když je v bytě doma? (sator)
  • Při záběrech na cikánské tržiště je vidět několik aut z dnešní doby - Škoda Fabia Combi či Renault Clio II. (žblabuňek)
  • Když Vladimír Javorský krade na tržišti skořápkářům kuličku, má čepici na hlavě připevněnou gumičkou. V průběhu záběru mu totiž spadne a zase se vrátí zpět. (Mackin)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama