Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Recenze (867)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Hřebejkův film. Záměrně píšu Hřebejkův, protože se scénářem se určitě pracovat dalo a herecký potenciál k dispozici měl. Pominu ten ohavný look, protože chápu že se těžko vzbuzuje dojem retra s obrazem jako křišťál. U mě dobrý je první hodina filmu nuda, pak malinko akce a pak zase nuda. Česká variace na Dannyho parťáky v tom nejbídnějším provedení. Kdyby se to prostříhalo, mohlo by jít o vcelku zajímavý dokument promítaný v hodinách dějepisu. Co Hřebejk ve svých filmech zvládá bravurně, je vykreslení atmosféry té doby. Smekám nad všemi detaily, které nám připomínají dobu, kdy museli naivní čecháčci čelit nájezdu kapitalismu. Jinak u mě špatný. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film, přesně na zimní sobotní večer. Nic nečekáte, počítáte s tím, že se Boleček vytáhne a taky, že jo. Pro mě je v současné době náš nejlepší herec. Do té osady bych si zašla klidně na pivko, tak se mi ta pohodička líbila, trochu mi připoměla Rozmarné léto. Část "Jak dostat skořákáře" výborná, zvlášť Jiří Schmitzer - mukl z Borů a Vl. Javorský přilepený na autě! Škoda, že nebylo natočeno dřív, mohlo to jako varování před skořápkáři aspoň trochu zapůsobit.---Viděla jsem znovu, pořád to má tenhle Podraz po česku dobrý! U muškaře Formana v gumových kalhotách jsem málem umřela smíchy. A už vím, proč nemám moc ráda polívky. Sebelepší dršťková nebo gulášová totiž na Bolka nemá:-) ()

necisty 

všechny recenze uživatele

V jeden moment, kdy to trochu upadalo do deprese jsem se bál, že už takový bude zbytek filmu, ale naštěstí si to v druhé půlce přichystalo skvělou zápletku. Krásný film. ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

První polovina nic moc, ale poté to začne mít poměrně rychlý a účelný spád s velice pěkným závěrem + výborné herecké obsazení, takže celkově dobrý průměr 3* ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

U mě je U mě dobrý o stupínek výš než Hřebejkovi poslední filmy, je zde i trochu komična a u měkterých scén jsem se docela nasmál. Pomalej rozjezd táhnul Miroslav Vladyka, který mě svým výkonem mile překvapil a po celý film Boleslav Polívka předváděl neobyčejný výkon, který táhl doplňoval Vladyku v první půli a táhl půli druhou. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý je lenivá, letní, bzučením much ovívaná komedie české školy o partičce karbaníků, kteří se rozhodnou v nouzi pomoci kamarádovi ve stylu Redfordova Podrazu či Clooneyho Dannyho parťáků. Osobně jsem vděčný za Hřebejkovy filmy, byť chápu, že historici anebo naopak vznešení intelektuálové s nimi mohou mít problém. Ale mě, když si zapnu Pupendo, příjemně zašimrá na břiše a vím, že si budu následující čas s Bolkem Polívkou pohodově užívat a že nepůjde o laciný humor tupých hlášek ve stylu Zdeňka Trošky. U mě dobrý jsem včera viděl poprvé, ale hned od prvního probrnknutí strunami akustické kytary a záběrů na říční přístaviště mi bylo jasné, že si dalšího Hřebejka užiju. Sice nedrží pohromadě tak pevně jako Pelíšky s Pupendem a Musíme si pomáhat a to co je předmětem filmu vycpává v první půlce takovými místy opravdu nepodstatnými epizodami, ale třeba teď v zimě na druhou stranu dokonale nahradí takové to poobědové červencové vysedávání na chatě kdy Vám do zad pálí slunce a Vy pomalu usínáte na četbou knížky...:) Párkrát jsem se upřímně zasmál, film mě ničím kromě předlouhé Peep Show nenudil ani nenaštval, takže po slabší Krásce a slabém Medvídkovi tohle beru jako návrat k těm silnějším stránkám Hřebejkova a Jarchovského talentu a upřímně se těším, až zfilmuje Šabachův Občanský průkaz, u kterého jsem se smál několikrát nahlas a se slzami v očích. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

„U mě dobrý“ sice není taková kapitální sračka jako o rok starší „Medvídek“, což je dobrý, ale v zásadě je to pořád notně děravý cedník, z kterého všemi směry crčí kalná „hřebejkovina“, což je špatný. Není až takový problém, že skoro postrádá jakýkoli herecký výkon (čest čestným výjimkám), ani to, že postavy se celou první část plácají typicky hřebejkovsky (ano, není to úplně spravedlivé, svádět všechno jen na Hřebejka, ale od Jarchovského se adjektivum tvoří jen těžko) od jedné epizody vykreslující neuměle uplácanou figurku k druhé, ale to, jak se Hřebejk snaží (pořád) stavět před diváka svůj náhled na dějiny, společnost, vesmír a vůbec. Právě to, že ta (zábavnější) podrazová část je dokreslením rádoby zkratkovitě výstižného pohledu na první půli devadesátých let je kámen úrazu celého filmu. Nevyznívá totiž ani o chlup méně úmorně a hloupě než vykreslení vztahů k jinakosti v současnosti v „Horem pádem“. Přesto je to cesta vedoucí pryč z hájemství potních žláz jakou je „Medvídek“, a to je přece jen dobrý. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Tak z nadsázkou by se dalo říct Dannyho parťáci po Česku. Je to vcelku dobře zahrané, především mě mile překvapilo angažování Miroslava Vladyky. Lokace výborná, u Badyho to znám a mám to tam rád. Ovšem filmu především chybí tempo, je strašně uloudanej, možná i nějaký větší zvrat a pointa. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

U tvůrců je to prej dobrý! Teď otázka jestli se tímto sloganem nechali ovlivnit i ostatní. Hřebejkovo další zfilmování povídek Petra Šabacha nám ať už svým pojetím, či dějem připomene jeho dřívější snímky jako Pelíšky nebo Pupendo. Když přeskočíme lehké divočiny jako Medvídka s Kráskou v nesnázích, dalo by se mluvit o jakési návaznosti na ony předchozí filmy. Opět se vracíme do minulosti, byť ne tolik vzdálené a užíváme si gagy reflektující tehdejší poměry. Parta kamarádů z hospody sice rozjede tuto jízdu ve stylu Dannyho parťáků naplno a počesku, ale ať počítám, jak počítám, něco mi tam furt přebývá. Za to může snad ta snaha vmísit do jednoho záběru dva obrazy najednou. Tvůrci se nám v jedné části snaží přiblížit život v tom zlomovém roce 1993 a zároveň se snaží pomalu ale jistě rozehrát tu hru s našimi slovanskými bratry. Ve výsledku se však ta první část moc nechytá. Je tam trošku navíc, ale ne natolik, že by to nějak rapidně ovlivnilo celý děj. Shrnuto: U mě nad očekávání dobrý! ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Škoda, na nového Hřebejka jsem se docela těšila. Námět filmu byl sice zajímavý a nový - ale vtipy nové rozhodně nebyli. Naštěstí tu byl starý nový Polívka a Schmitzer, se kterými bude sranda vždycky. Síla tohoto filmu je ovšem ta jediná myšlenka, kterou film vlastně má a to: "musíme si pomáhat". ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Hezkej českej film kterej potěšil. Senzační Polívka a partička punkerů co útočí na McDonald. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý je atypickým filmem Jana Hřebejka. Nesnaží se bůhví co řešit, nesnaží se o nic výjimečného. Přesto si myslím, že u takovýchto filmů by měl Hřebejk zůstat. U mě dobrý je film, ve kterém je důležité přirozené herectví, žádné přehrávání, prostě pohoda. Nejlepší "výkon" (= nejpřirozenější) podal určitě Mirek Vladyka, který byl naprosto skvělý po úvodní přesdržce od Simony Babčákové, ale i jako kominík. Bolek Polívka už je standardně dobrý, takže u něj to nepřekvapí, stejně tak Josef Somr či Vladimír Javorský (který dle mého názoru patří do Národního divadla a ne do filmů). Hodně se mi tu líbil Jirka Schmitzer i Petr Forman, kteří mají takovéto civilní herectví prostě v sobě. Nejvíce mě ale pobavil Jakub Kohák a jeho scény v hospodě. Podtrženo, sečteno - U mě dobrý! ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších českých filmů. Skvělé herecké výkony snad úplně všech, vtipné momenty. Opravdu, nemám co vytknout - krásně vystihnutá doba počátku 90. let, včetně šusťákové soupravy pana Hybnera ! Akorát mě překvapila malá chyba ve scénáři ? - Ke konci filmu se do SNB uniforem převlékli pánové Forman s Vinklátem, přičemž byli upozorněni panem Smitzerem, že mají staré uniformy. Ovšem při razii na McDonald měli policisté SNB uniformy. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

První polovina mě opravdu zklamala. Až na pár povedených scén jsem se docela nudila a stále pátrala, o čem film je. V druhé polovině se konečně začalo něco dít a musím říct, že plán, jak obalamutit skořápkáře, mě nesmírně bavil.. I přes to ale řadím snímek do té horší poloviny Hřebejkových filmů. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Velké plus za snahu zachytit kus mizející Prahy, do které definitivně vtrhly všechny tyhle krémíky a kapitáni trhu si tu staví svoje kanceláře, přestože tu hořko-sladkou příchuť devadesátek film neukázal. Pocitově dílo využívá toho, že řeka, kterou kamenem přehodíš, znamená v českém prostředí Rozmarné léto. Javorský si vyloženě vzal příležitost ukázat svojí třídu, výbornou práci odvede Kohákův nadhled, obstojí Schmitzer, Kubaš a Vlasáková, ale i těm se občas nedostává scénáře. "Vlak by měl jet tak pomalu, aby motýli mohli otevřenými okny létat svobodně dovnitř a ven." Navíc skoro všechny scény s Vladykou jsou z hlediska kvality "nadbytečné" a neospravedlní je ani to, že jsou předehrou pro celou poslední třetinu, v níž sice s blížícím se závěrem (tady se naštěstí ukáže, jak dobrá herecká parta se sešla) začíná napětí stoupat a síla scénáře, režijní švih a iluzionistické umění Polívkovo film zvedají málem na úroveň Podrazu !, ale z předchozí trapnosti se dílko vyhrabe s bídou na 3*. Viděl/-a`s ?.."Jsem ti řikal, abys mi nevěřil, p*ča, kur*a!". Cameo barrandovské botičky. ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama