Reklama

Reklama

Na území zvaném Oklahoma jsou právě rozebírány nové pozemky a buduje se zde slavné město Tulsa. V tomto městě si svou živnost coby majitel kasína zřizuje Whip McCord (Humphrey Bogart). Stane se z něj mocný a vlivný muž, který má dostatek moci odstraňovat i ty, kteří by mu mohli stát v cestě. Jednoho dne ovšem nechá posadit za mříže pro něj nepohodlného Johna Kincaida (Hugh Sothern). To nezůstane bez odezvy, protože je to otec Oklahoma Kida (James Cagney), který zákon bere do svých rukou. (Mol)

(více)

Recenze (6)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nenáročný western s jednoduchým příběhem a příjemnou délkou. James Cagney zde hraje tak trochu asociálního banditu, který je vlastně velký dobrák, pouze se odmítá podřídit pravidlům a vytváří si svá vlastní. Humphrey Bogart hraje oproti tomu skutečného padoucha, jakéhosi westernového gangstera, který řídí salloon a de facto celé město. Oběma jejich role sedly a oba dva byli skvělí. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hůř to snad ani dopadnout nemohlo, když se v obsazení objevily dvě herecké legendy, James Cagney a Humphrey Bogart, kterého jsem poprvé viděl ve westernu. Poutavý příběh s dobrou, starou hudbou, klasickým pojetím westernu a výbornými herci. Ke konci je snímek lepší a lepší a přesvědčil mě o páté hvězdě. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Skvělej western kde jednoznačně nad vším vyniká Cagney. Opět jeho typická postava drsňáka, který si umí prosadit svou. Některý scénky jsou přímo geniální (vylidňování hotelu, pianista, vstup do domu oknem, ...). Bogart opět zloduch ovšem o rok později už na něj čekal film Maltézsky Sokol a jeho kariéra nabrala nový level. Bál jsem se závěru filmu aby si to něčím tvůrci nepokazili jak už to tady u těch starších westernů bývá, ale tady se jim to podařilo na výbornou. Rvačka v baru Cagney vs. Bogart je strhující. Jen hloupost, že si nechal Kid kecat do života od ženské. Ta jeho "Dorotka" se dvěma bradama se mu pověsila na krk jak krvelačný klíště. Co by tak řekl Cagney na závěr? "SO LONG, SUKERS!!" ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Námět ničím, výrazně svým, nepřekvapí a vizuál -i na dobu vzniku- působí až příliš obstarožně. Co to tedy zachraňuje (?) živelný James Cagney, uvěřitelný jak v rozverně žertézní poloze, tak v té vážnější, mstivé (!) Bogie žel, jen do počtu (na to, že se jedná o hlavního záporáka) ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Vlastně to ani není moc dobrý film, má mnoho nedostatků, počínaje špatně napsaným scénářem - chaotickým, šablonovitým a zkratkovitým, tomu odpovídajícím hereckým projevům většiny herců, až po nezáživnou, rutinní režii. Navzdory hvězdám jde, přiznejme si to, o béčkový western, jaké tehdy točil např. Universal, ale zejména Republic Pictures. Ale... nelze si neoblíbit postavu Jamesa Cagneyho, který je tady velký frajer a každému nakope prdel. Jedině jeho výkon je příčinou, proč tento film vidět. Zachraňuje tak celý film. Bogart tu sice hraje svou charakteristickou roli padoucha, ale v kovbojském šatě mi připadal spíše směšný. V rámci žánru za 3. ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Přestože v letech 1930-1935 a 1938 - 1942 patřili James Cagney a Humphrey Bogart společně pod křídla studia Warner Brothers, společně si zahráli jen ve třech filmech. Dva gangsterské filmy Hříšní andělé a Bouřlivá dvacátá léta jistě není třeba představovat. Patří k vrcholů žánru. Film Oklahoma Kid je western, což byla pro oba herce naprosto netypická role. Film sám o sobě není moc zajímavý, troufám si tvrdit, že je to béčko, které je dnes zajímavé jen díky dvojici Cagney - Bogart. Bogart hraje klasického záporáka, zatímco Cagney je klaďas, který si zákon vykládá po svém. Fanoušci žánru by si asi neměli nechat ujít, ostatním lze asi těžko slibovat zábavnou podívanou... ()

Reklama

Reklama