Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiří Sovák jako bývalý lampasák vede lekci civilní obrany ve výzkumném ústavu... Malou televizní hru o školení "civilní obrany" v jednom výzkumném ústavu napsal Milan Uhde v roce 1978. Veselohra o absurdním manipulování inteligentními lidmi, tak příznačná pro svou dobu, mohla být natočena až o třináct let později. Na první pohled vlídný úsměvný tón má rozpětí ostrého sarkasmu, který klene výmluvnou parabolu totalitního ovládání člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, ano Jiří Sovák byl coby jako školitel opravdu velmi zábavný, ostatně celá třída výkumáku mu to dávala patřičně najevo, nakonec dostal chudák infarkt:-( Zapomenutá inscenace ale dobrá! ps: Jak píše triatlet, kdo to nezažil ať už na základce nebo později třeba na vojně neví o čem mluví, už tenkrát ty masky byly ale v dezolátním stavu včetně veškeré výbavy.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Plýýýn!" Dám ruku do ohně za to, že Jiří Sovák našel pro svoji postavu předobraz v některém z opravdových vysloužilých lampasáků, s nimiž se v životě setkal, a proto je tak přesvědčivý. A vzhledem k tomu, že s minulým režimem se rád neměl, určitě ho tohle sarkastické třičtvrtěhodinové rýpnutí muselo velmi bavit. Závěr nemá chybu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale jako komedie naprosto nefunkční. Jako psychologické drama bych to už nazval spíš. Všichni, nebo alespoň  někteří z nás znají dnešní všelijaká přibllá školení na PO, IT bezpečnost, GDPR atd... Naštěstí (nebo bohužel? :-) je řada firem dnes zaměstnanci předkládá formou samoškolení, jehož závěrem je vždy nějaký test. Nemám dojem, že by to člověku něco přineslo zásadního do života, snad jen v jednom školení Požární ochrany pro mne zazněla zcela nová informace, že když spatřím požár - mám volat hoří! Aha! A já si do té doby myslel, že se volá - přivezly melouny! Za socíku sice nikdo neřešil GDPR, ale v rámci prevence se řešila civilní ochrana. Zkoušely se plynové masky, igelitové pláštěnky mající chránit pracující před atomovým radioaktivním spadem po shozu atomových bomb imperialistického agresora z USA a vše probíhalo celkem podobně jako zde. Krom toho, že to byla ulejvárna od práce se až při cvičení mnohdy zjistilo, že masky jsou v prachbídném stavu a že by stejně nikoho nezachránily. Naštěstí se žádný shoz atomové pumy militantních vrahů z Wólstrýtu nekonal a tak tento arzenál mohl dál poklidně puchřet ve skladištích továren a podniků. A když přeci jen na nás nějaký ten radioaktivní spad padal, soudruzi to zuřivě po výbuchu v Černobylu tajili. Snad jediný přínos to mělo v tom, že člověk znal místa různých krytů a věděl kam při případném průseru schovat hlavu. To dnešní člověk netuší ani jestli ještě nějaké kryty přežily současnou éru kapitalismu. Ve výzkumném podniku umělých hmot, kde cvičení probíhá dochází k celkem zajímavému jevu, kdy někteří ze zaměstnanců se odmítnou zcela zbytečného školení vedení bývalým lampasákem toho času na důchodu účastnit. Ostatní z něj mají legraci, takže je pro jeho srdeční slabost na chvilku přerušeno.  Ředitel nechce oplétačky a musí postupovat přísně proti nekázni. Sám si myslí o školení své, ale rád by ještě nějaký čas kraloval a nechce na sebe poutat pozornost. Příležitosti se tak chápe aktivní říťolezec, který  i za cenu neoblíbenosti u ostatních nutí pracovníky ve školení pokračovat. Někteří se podvolují, byť s protesty, jiní chtějí klid. Nejvíce remcají ti co už mají nějaký ten kádrový škraloup a je jim jedno co z případné stížnosti lampasáka bude. Závěrečná scéna je opravdu bizár, kdy většina s odpuštěním ovcí je schopna udělat cokoliv i když jsou příkazy debilní a popírající lidskou důstojnost. Ze Sováka šel chvilkami i strach a divák myslím nemá moc možností vidět ho v takovéto poloze.  A je to škoda. Sovák jako záporák, jako opravdová svině, by byl ve filmech myslím skvělý. Film je opravdu zajímavý a hned bylo znát, že jej psal někdo typu Milana Uhde. Dát tomu větší prostor asi by to bylo dobré. Na mne to ale působilo tak trochu roztříštěně všechny ty rozhovory v jednotlivých kancelářích, přičemž pohnutky některých ani nebyly pořádně vysvětleny.  Dávám za 3 plynové masky. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Příjemná malá komedie, k jejímuž vychutnání jsou způsobilejší ti, kteří si prošli alespoň částečně socialistickým Československem. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Drama, tvářící se zpočátku jako komedie, ale postupně houstne v absurdní drama. Jiří Sovák perfektně sehrál zeleného mozka, manipulátora, před nímž se třásli i soudruzi ředitelé. Uhdeho autorství se projevuje i židovským pozadím (Tischerová, Weiss?) a židovskými narážkami. Jinak kromě nebezpečného dědka byl podán i pravdivý obraz socialistického výzkumného ústavu. Kdo nezažil tu dobu, těžko pochopí... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Zařadí-li ČT do vysílání Hodinu obrany po filmu Noc rozhodnutí (jak se to stalo 15.3.2009), pak očekáváte monotematičnost o neblahé české historii z roku 1939... A ona přichází humoreska Milana Uhdeho odehrávající se v jednom československém socialistickém výzkumném ústavu, kde se vypije nejen dost alkoholu, ale hlavně tam řádí školitel v podání Jiřího Sováka, který slibuje, že udělá pépéčko. PéPé alias protiatomová pyramida skládající se z lidských těl. Kdo nezažil nasazování plynových masek a měření obličeje, nepochopí. Smutnější je, že dnes jsou podobní školitelé, jen s tím rozdílem, že vás neoslovují "soudruhu", ale "příteli" a vypráví vám kompetentně o klíčových kompetencích... "Jsme se zasmáli. Konec nebezpečí. Pokračování příště." ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna s excelentním Sovákem ("Plýýýn!!") má správný komediální grády, poté ale nepochopitelně nastoupí vážno, jemuž vládne už jenom nuda a šeď. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Cele to stoji na Schmitzerovi, teda pardon, Sovakovi, ale nudne, dialogy tiez nic moc. Jaroslav Dudek natocil daleko lepsie filmy - Zlocin na poste, Talisman alebo Lekari 30 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jiří Sovák jako bývalý lampasák byl občas až k politování, byť jeho postava byla veskrze záporná, jen málo zábavná. I tak ve své roli převyšoval ostatní herce. Trochu mi to připomnělo neoblíbené (to nemyslím obecně) Teambuildingy, kdy jsou účastníci znuděni a nuceni dělat věci, které dělat nechtějí. Něco málo z podaného jsem zažil jako školák, proto jsem se na konci i bavil. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Rozjezd jako komedie, pak už velmi hořká komedie či drama, na malé ploše stav (NE)normalizované společnosti 70 let.... ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Masku uchopíme za lícnice, tak, abychom hřbety rukou měli proti sobě... zhluboka vydechneme... nasazujeme hezky pomalu... napřed na bradu... Hergot, dyk nemůžu dejchat! " Prvních 10 minut nemá chybu. Sovák je dokonalý. Kdo to nezažil, ten se nepobaví. Do teď si ze základní školy pamatuji ten smrad gumy a zatuchliny z téměř zpuchřelých plynových masek. Bohužel, po vtipném začátku přijde obrat o 180 stupňů, sranda skončí a už se jen melou psycho žvásty, které skončí tak 10 minut před koncem, kdy to zase stojí za to... ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Sovákovo školení CO je asi to jediné, kvůli čemu se na to dá koukat. Od 10 minuty je to ale klasická havloidní uhdeovština. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

O tom, jací jsme byli. Při některých pasážích se mi ježily chlupy na rukou. doufejm, že již nikdy nic podobného nezažijeme. Pan Sovák je velice sugestivní.+++Nový koment 30092016-Pan Sovák je zde excelentní, což se nedá říci o scénáři. Ale budiž, jako vzpomínka na doby minulé to jde. Konec se mi zdál zbytečně useknutý. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Možná, že ne až tak vyhroceně, ale podobné šílenství mne provázelo od raného dětství až do konce vojny. Tam to bylo samozřejmě poněkud více šikanózní, nicméně přežil jsem.Také jsem si všiml toho neustálého pochlastávání, kterému se pracující lid věnoval opravdu skoro všude. Sovák mi v roli nesedl, zatímco Preiss a třeba nezvykle excelentní Vladyka, to až při vzpomínkách na tu apatii zamrazilo. No, nenapsal to špatně pan Uhde a režisér Dudek bez připomínek, to je tahoun jako vždy. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Tady je jen vidět, jaká je škoda, že se pan Sovák živil skoro výhradně komediemi. V těch byl taky vynikající, ale tady z něj jde mráz po zádech. Byl jsem ve výzkumáku od konce 70. let, až takhle se tedy neblblo, ale podobných absurdit bylo dost a pan Uhde to napsal pěkně. Škoda že považoval za nutné přidat ty druhé plány, kdyby to celé gradovalo jen v té hlavní zasedačce, bylo by to podle mne lepší. Ovšem motivační apod. školení po roce 1990 na svoje zpracování ještě čekají, s povinnými jásoty, zvoláními apod. Strach už nejde z kádrováků, ale oni je zastoupili jiní. ()

Reklama

Reklama