Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadporučík Vašátko (R. Lukavský) tráví vánoční dovolenou v horské chatě, kde se sešla různorodá společnost. Je tu malíř Horác (J. Kemr) a dva manželské páry, záletný režisér Skorkovský (J. Somr) s mladou, v pořadí již druhou manželkou (H. Čočková), a jeho nový objev, nepříliš chytrá Jájinka (J. Kotrbová) s manželem (I. Vyskočil). V tomto komorním prostředí dojde k vraždě a posléze i k jejímu neobvyklému rozuzlení… (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dokonce máme i morfium, kdyby si nějaký narkoman přál." Tak lékarnička horské chaty je evidentně připravená na vše, černobílej vítr snaživě fouká a detektiv na dovolené prostě musí s nějakou tou vraždou počítat. A já jsem napětím ani nedýchal. Tedy přesněji já jsem chtěl napětím ani nedýchat. Jenže ono se to napětí nějak nedostavovalo, morous Vašátko na cenu sympaťáka roku příliš neaspiroval a tak zůstal jen ten černobílej vítr. Ten byl fakt takovej pěkně atmosferickej. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Zvláštní případ" sa v 2016 dočkal remake-u s podtitulom: "Případ pro lyžaře". Ja osobne nie tak celkom rozumiem tomu, načo to bolo dobré, keď sú si nie len námetovo takmer na vlas podobné. Keby sa však mám rozhodnúť a uviesť, ktorá je predsa len lepšia, označím túto zo 71´. Z pohľadu vývoju deja, vývoju vzťahu-(ne)vzťahu medzi Vašátkom a Horácom, pôsobí táto epizódka ďaleko uveriteľnejším dojmom, pričom veľkú rolu zohrali aj herecké výkony a s tým spojené sympatie. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Česká krimi zasazená do nádherných scenérií zimních Krkonoší. Na vraha přijde oko bystřejšího pozorovatele hnedle... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Čočková opět prokazuje, že by byla použitelná pouze do rolí opeřenců, afektovaná, nedůvěryhodná, uřvaná, vedle ní i přítomný nábytek působí mile, inteligentně a sofistikovaně. Somr se na velmi malém prostoru, který mu scénář přidělil, nedokázal poprat s rolí zamindrákovaného sadistického zmetka, jeho režisér působí spíše směšně a politováníhodně. Trošku více prostoru mohl dostat i Kemr, který je v roli Horáce výborný. Stran hereckých kvalit mu zdatně sekunduje Jana Hlaváčová. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zločin z nutnosti. I tak by se dal charakterizovat tento neočekávaný zimní případ nadporučíka Vašátka, slavného protagonisty detektivních novel Hany Proškové. Televizní adaptace v režii Hynka Bočana si dodnes udržela přiměřenou dávku napětí, také zásluhou vynikajících herců – Radovana Lukavského, Josefa Kemra, Josefa Somra, Jany Hlaváčové a Jaroslava Moučky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se podíval na kvalitní herecké výkony z doby, kdy herci uměli hrát a mluvit (tedy, s výjimkou Helgy Čočkové, ta mi přišla vždy jen taková uječená a všude hraje na stejné brdo jakousi mimózní hysterku - tady, v Nemocnici na kraji města, v Zemanovi...). Potěšily mě ty tři čtyři exteriéry skutečně z hor, interiér se podle mne točil ve studiu. Příběh je vlastně prostinký a hodně slabý na 75 minut TV filmu, a tu atmosféru Vánoc strávených v horách a určitou rezignaci nadporučíka, že si zase neužije dovolenou z toho fakt necítím. A měl bych. Když vzpomenu Hotel U mrtvého alpinisty, který není žádným veledílem, tam ta tísnivá atmosféra hor z toho přímo čišela. O Vlčí boudě nemluvě. Myslím, že i televizní technikou to šlo zvládnout. Zajímavé mi vlastně přišly jen dialogy o užitečnosti/neužitečnosti televize, a jestli by se na ni děti měly dívat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl novější verzi tohoto příběhu Případ pro lyžaře. Tam dost lidí říkalo, že tento starší kousek je mnohem lepší. No já vám tedy nevím. Možná se zde objevuje více známějších hereckých jmen, ale jinak Prachař toho despotického otce a pěknou svini v jedné osobě zahrál mnohem lépe než Somr – Stejně tak i Preiss mi byl víc sympatický jak zde Lukavský. To zas tady se mi více líbila Jana Hlaváčová (první žena) a Kemr coby malíř Horác. No tak já nevím, ale spíš to vidím mezi oběma verzemi naprosto nerozhodně… ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Klasické detektivní schéma, příběh, ve kterém kriminalista vyšetřuje několik podezřelých v odlehlé horské chatě. Dobře obsazené postavy a sympatické herecké výkony, hlavně v mužských rolích, hodně zvedají této kriminálce laťku. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Hana Prošková byla královnou české detektivky. Její příběhy s nestandartní dvojicí detektivů - profesionálním kriminalistou Vašátkem a malířem Horácem (který se často vinou vyšetřování dostává na sám práh duševní normality) - jsou dodnes čtivé. Bohužel jejich filmová zpracování nedopadly zatím nikdy zcela dobře, vždy zaostávaly za originálem. Asi nejlépe dopadl Měsíc s dýmkou.Tohle zpracování patří k těm lepším, což je hlavně zásluha hereckého obsazení, která dá zapomenout i na tu lacinou televizní výpravu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tyhle starší detektivní hry mají svoje krásné kouzlo. Ať je to tím, že se natáčelo v opravdových reáliích a v černobílém formátu, anebo výběrem skvělých herců (kteří oproti nynějším rádoby hercům ztvárnili svoje postavy a charaktery dokonale, ať už poručík v podání Radovana Lukavského, Horác jako Josef Kemr, kluk Fanda jako Zdeňěk Tůma - který si zahrál i Šibeničáka ve filmu Věry Šimkové Plívové Lišáci, Myšáci a Šibeničák, nebo nepříčetná hysterka Skorkovská jako Helga Čočková - jí tyhle hysterky prostě jdou nejlépe. A ještě krásná Jorga Kotrbová, to byl fakt nehoráznej kus! Zkrátka všichni herci v této inscenaci hráli svoje party věrohodně). Pak už stačí dobrá zápletka a příběh vás zcela pohltí. A k celkové vánoční atmosféře (příběh se odehrává na Štědrý den) přispívá magická hudba Zdeňka Lišky - ty jeho chorály - to je nadpozemská pastva pro uši! A Hynek Bočan jako režisér tenkrát uměl. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příběh je v podstatě krásný, dojemný...ale také poněkud přitažený za vlasy. Moderní zpracování se mi líbilo asi více pohodovější atmosférou, zde se tvůrci snažili o hutnejšì drama, ale chování postav mu neodpovídalo. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná detektivka odehrávající se na horách. Zúčastněných osob na horské chatě je pomálu, motiv má každý, tak trochu klasika. Kemr, Somr i Lukavský odvádějí nadstandartní výkony. Film sice ničím nevyniká, ale taky ani neurazí. Doporučuji na neděli k odpočinku...70% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je srovnání tohoto filmu s Preissovým Případ pro lyžaře. Podstata filmu je totiž naprosto stejná dokonce i v maličkostech jako třeba tatranka. Josef Somr si střihl přísného tatíka, který snad až terorizuje svého kluka a před všemi přítomnými na horské chatě jej ponižuje. Kluka se nejčastěji zastává Josef Kemr v roli malíře Horáce. A jednoho dne vyjde rána z revolveru a neoblíbený muž je mrtev. Nadporučík Vašátko zde tráví svou dovolenou, takže je na něm, jak vraždu vyřeší. Příjemná krimi jednohubka s tradičně výbornými herci. Druhý film ze série krimi filmů s kapitánem Vašátkem. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem se na tento snímek podíval hned po zhlédnutí Případu pro lyžaře. Oba filmy jsou na stejný námět a přesto jde o dva dost odlišné filmy. Tento starší má komornější atmosféru (i díky opět skvělé Liškově hudbě). A staví (až na výjimky) na výraznějších hereckých výkonech. Nejmarkantněji je to vidět na postavě Skorkovského první ženy, kterou zde skvěle ztvárňuje Jana Hlaváčová . Ale možná to v tomto případě není jen o jejím hereckém mistrovství, ale i o scénáři. V Případu pro lyžaře mi tato postava moc sympatická nebyla a trošku jsem pochyboval, že by s ní mohl být malý Fanda šťastný. Bylo to ale asi i tím, že zde tato postava nedostala moc prostoru se projevit, naopak Jana Hlaváčová ho ve scénáři dostala dost a samozřejmě ho skvěle využila. Pokud jde o další postavy, tak Josef Kemr je v roli malíře Horáce samozřejmě nesrovnatelně věrohodnější než David Matásek. V těch jiných případech (kde je postava Horáce podána víc rozverněji) je Matásek vcelku přesněj, ale v roli ochránce malého kluka tomu rozhodně není. Pokud se mi naopak nějaká postava v tomto filmu vůbec nelíbila, tak šlo o Hegu Čočková, u níž mi připadalo, že tu roli hysterické manželky zbytečně přehrává. A úplně nejpřesvědčivější mi ve své roli tyrana dítěte nepřišel ani Josef Somr. Pokud se na konci filmu od postavy, která Skorkovského zabila, dozvídáme, že po celém tom týdnu se už zkrátka nemohl dívat na to, jak Skorkovsky kluka trápí, tak nevím, zda divák filmu viděl dost na to, aby mohl mít stejný dojem. To David Prachař se mi v této roli líbil rozhodně víc. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když jsem četla detektivky Hany Proškové, představovala jsem si Horáce jako mladého chlapíka. A bum. Tady ho hraje Kemr. Ale nevadí, hraje ho hezky. Mně se tohle filmové zpracování líbí, herecké výkony - hlavně Somr a Hlaváčová ( "... se divím, žes teď přijela. Já se zase divím, že se divíš...") skvělé. Pěkná detektivka s komorní atmosférou... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Já bych dal 4*. Fragre můj soused má dobré názory, Vitekpe též. Já to někdy v 2013 vypnul. Dnes jsem se k tomu vrátil. Při strašlivých sračkách co vidíme v TV i na plátnech kin si tohoto díla musíme považovat. Oceňuji takové detaily: Vašátko jako Vacátko, Helga je krásně hysterická, Jorga jako vždy hraje kurvu, Zdeněk Liška nabídl zase originální hudbu. Kemr furt hulí a chlastá, je nesmírně uvěřitelný. Bohužel námět napsala baba. Je těžko uvěřitelné jak se vražda Somra vlastně stala. Ale i tak to potěšilo, výkony herců včetně Moučky jsou excelentní. Takle detektivku už nikdo nenatočí.... ()

Reklama

Reklama