Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý armádní důstojník Jameson přijme práci vězeňského dozorce v San Quentinu. Joe, bratr jeho přítelkyně May, je poslán právě sem za loupež. Jameson se pokouší oddělit ty, kteří udělali chybu od skutečných kriminálníků a padouch Hansen zkouší vyvolat trable, když Joeovi řekne o Jamesonovi a May. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Dale 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých väzenských filmov a aj tento zrejme poslúžil Frankovi Darabontovi ako inšpirácia pri Shawshanku. Bogartova postava sa volá Red, rovnako ako Freemanova postava, aj tu sa často hovorí o práci na vzduchu, po ktorej väzni túžia a padne aj hláška od jednej z postáv, že je zavretý za niečo čo neurobil. Chýbalo ešte právnik to podělal. :-) Asi nie je väzenský film, v ktorom by som nenašiel niečo, čo bolo aj v Shawshanku, Frank musel mať napozerané všetky tie filmy. Do kvalít Shawshanku alebo iných top väzenských filmov má San Quentin ďaleko, ale na 30-te roky slušné, má to pointu, dobré postavy, aj akciu. Akurát mi príliš nesedel ten Pat OBrien. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Vlastně docela obyčejný příběh s vězeňskou tématikou, ovšem s výborným Bogartem, kvalitním závěrem včetně zmiňované automobilové honičky a velmi příjemnou stopáží. 70%. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Filmů ze vězení vzniklo spoustu. Všechny se věnují podmínkám vězňů, snahám o útěk, snahám o nápravu atd. San Quentin není výjimkou, ale je velmi dobře natočený. Má sympatické postavy, skvělé herce a příběh, který je sice jednoduchý a ničím výjimečný, ale rozhodně zaujme a nenudí. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Studio Warner drželo v době světové hospodářské krize ve 30.letech svými gangsterskými a vězeňskými (melo)dramaty "prst na tepu doby". San Quentin vyniká dobře prokreslenými charaktery, H.Bogartem na cestě k herecké slávě, zručnou režií (skvělá automobilová honička v závěru) a sympatickou stopáží, kdy se vše podstatné vejde do necelých 70 minut. ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu asi dobré, ale dnes už mě dějová schematičnost nepřesvědčila. Trochu spoiler: No, když zemřít, tak nejlíp před branami věznice. To už na mě bylo trochu moc, málem jsem zaslzel:-). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Když si Druggin (Barton MacLane) prohlížel kartotéky vězňů, detailní záběr na Hansenově (Joe Sawyer) kartě ukazuje zápis pro Bertillionovu metodu identifikace. Systém Bertillon byl vytvořen na konci 19. století Alphonsem Bertillonem, francouzským policistou a výzkumníkem v oblasti biometrie, který aplikoval antropologickou techniku ​​antropometrie k vytvoření systému identifikace člověka založeného na fyzických měřeních. Antropometrie byla prvním vědeckým systémem používaným donucovacími orgány k identifikaci zločinců. Do té doby bylo možné zločince identifikovat pouze podle jména nebo fotografie. Bertillonův systém sestával z pěti měření: délka hlavy, šířka hlavy, délka prostředníku, délka levé nohy a délka lokte. Spolu s těmito měřeními stanovil Bertillon standard pro fotografování obličeje, nyní známý jako mugshot, aby byl tento systém dokončen. Přestože byl systém založen na vědeckých měřeních, vědělo se, že má své problémy. Například nefungoval přesně u žen nebo dětí, protože byl založen na údajích mužů, kteří dosáhli plné fyzické zralosti a měli krátké vlasy. Systém Bertillon byl nakonec nahrazen otisky prstů. (sator)
  • Ve filmu zazní písně „How Could You“ a „When My Dream Boat Comes Home“. (sator)

Reklama

Reklama