Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš KopeckýJiří Sovák v televizním zpracování slavného humoristického románu Kingsley Amise a Roberta Conquesta... Komedie o mužích, kteří si založili Metropolitní egyptologickou společnost, aby si uchránili alespoň částečnou volnost od manželek. Dokonale vybudovaný aparát nejprve vzbuzuje v ženách naprostou důvěru. Pravidelně ve čtvrtek se pánové scházejí v budově společnosti, o víkendech jezdí na semináře. O tuto společnost se však začne zajímat i policie. A teprve shoda okolností přinutí ctihodné anglické gentlemany Metropolitní egyptologickou společnost rozpustit… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Filmu by možná prospělo maličké zkrácení, aby nabral větší spád a aby jeden vtip střídal druhý, ale co - čtyři hvězdy jsou i tak naprosto a plně zasloužené. Kdyby za nic jiného, tak za zcela úchvatnou část, kdy Jiří Sovák zvedá telefony coby nerudný "vrátný", a za závěrečné okecávací interview, v němž mě Miloš Kopecký rozesmál k slzám, je prostě dát musím. "Kamna?"-"Kouří!", "Ubrusy?"-"V pořádku!", "Popelníky?"-"Plné!" ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Jiřího Sováka. A když k němu přidáte hromadu dalších skvělých herců (kteří dnešnímu českému filmu chybí), je to paráda. Jednotlivé výstupy jsou výborně vypointované. Bavil jsem se od začátku do konce královsky a obdivoval tu promakanost dokonalého krytí. S několika kamarády jsme přemýšleli, jaký spolek založíme my. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Největším plusem této insenace je jistě Jiří Sovák jako vrátný v hotelu (zotavovně) či polský profesor. Zdá se, že pravděpodobně zde si Filip vybíral herce pro Chalupáře. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Grandiózní koncert našich hereckých es byl neskutečnou pastvou pro některé smyslové orgány. Celý ten bohatý, umělecký koktejl pro mě znamenal jedinečnou kulturní orgii. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Koncert o sofistikovaném podvůdkaření jistých pánů v jistých letech.. aneb jak zatajit pravé úmysly a chutě před vlastními manželkami! :-)) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chtělo to více sestříhat, osobně bych se spokojila jen se scénami, v nichž je Kopecký, Adamíra, Kačírková, Budínová a Sovák, ostatní jsou jaksi do počtu. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Hra (její myšlenka) je fine, ale provedení s takovým zástupem slavných herců jsem čekal vtipnější. V první polovině nebylo mnoho míst k zasmání, což ubírá na kvalitě a zážitku. Celkově se mi na tváři ustálil spíš úsměv, než nějaký pořádný smích. 70% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace podle satirického románu Kingsley Amise. Toto je herecký koncert, lahůdka. A přitom tak jednoduché, minimalistické. Přesně tento druh humoru mám rád. Jiří Sovák jako Cambuslang tu exceluje, ale též Miloš Kopecký jako předseda Henwick a z žen zvláště Irena Kačírková jako jeho šarmantní manželka. Toto dílko patří mezi nejvtipnější z českých inscenací vůbec. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si pol storočia starú  televíznu inscenáciu románu Kingsley Amisa, ktorý je ešte o pár rokov starší. S ľútosťou musím konštatovať, že napriek nasadeniu osvedčených hercov nedokázal ani taký skúsený režisér, akým nepochybne Fratišek Filip bol, zabrániť tomu, aby som jeho dielo sledoval s vypätím všetkých vôľových vlastností a ani tak sa neubránil občasným mikrospánkom. Príčinu vidím nielen v anglickom humore, pre ktorý nemám dostatočne vyvinuté receptory, ale najmä  v zostarnutí predlohy i samotnej inscenácie. Z pohľadu súčasného diváka netuším, čo mu mala táto inscenácia priniesť. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Skvost! Metropolitní egyptologická společnost a její železné zákony, včetně pravidelných výjezdních seminářů, je vinna tím, že jsem se málem zalknul smíchy. A to nepřeháním. Sovákův Cambuslang alias šmatlavý vrátný alias polský profesor Asymczyk náleží k absolutním vrcholům filmového klaunství, podobně jako závěrečné televizní interview v podání Kopeckého, Vinkláře a Adamíry. Tím bych chtěl vzdát hold vaší otázce. Geniální. Skvělé. Nehynoucí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Pánové, nežeňte se! Jestli chcete jistou volnost pro svůj koníček... Československá televizní komedie anglického střihu, která mi i po čase opět sedla do noty! Báječný humor kolem útěků od manželství k fiktivním vědeckým seminářům kolem bájné egyptologie. ,,Ve vědě je to jako v umění. V obojím rozhoduje vášeň. Když vášeň umdlévá, tak se stárne. Když neumdlévá, tak věda hoří." Miloš Kopecký i Jiří Sovák byli přímo předurčeni pro tenhle typ komedie, i když v časech normalizačních byla v ČST přímo nadprodukce tohohle žánru různé kvality, záleželo vždy hodně na tématu a scénáři. Zde film nabírá grády zejména ve scénách s nádherně šarmantní Irenou Kačírkovou /Svědomí 1948/, velice nedoceněnou a bohužel i předčasně zesnulou herečku s jedinečným talentem a přímo svůdním temperamentem. Ovšem, panské semináře a televizní interwiev o egyptologii bez egyptologie, to je perla nad perly. Ve vedlejších rolích mí oblíbenci Adamíra, Větrovec a Vinklář. (90%) // Zajímavost: Scénář má na svědomí Pavel Hajný, který až na výjimky v domácím filmu příliš neuspěl, zato se jako scenárista podepsal pod řadu slavných polských filmů ze 70.-80.let. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

:) Téměř dokonale to měli vymyšleno ženatí pánové "egyptologové" s krytím svých milostných avantýr. Jen nejspíš nepočítali s tím, že jejich drahé polovičky také dokážou používat mozek...Komedie opravdu vtipná, navíc okořeněná skvělými hereckými výkony Jiřího Sováka, Miloše Kopeckého a Josefa Vinkláře. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Už původní Amisova knižní předloha je ukrutně vtipná. Celý ten nápad, mít egyptologický spolek, který funguje jako krytí pro chlastání a děvky, je parádní. Navíc má spolek velmi sofistikovaná pravidla a nástroje proti odhalení. Když však žena jednoho z členů pojme podezření, je potřeba spustit všechny obranné mechanismy.... Bezva TV komedie i bezva knížka! ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Metropolitní egyptologickou společnost tvoří pestrá směs nevěrníků, kteří své zradičky pěstují pod maskou amatérské badatelské praxe, v níž dosáhli takové přesvědčivosti, že to až vzbudí pozornost u zpravodajské služby. Současně za jejich zády žijí dvojím životem i některé z jejich drahých poloviček – a protože není jednoho odhalení bez druhého, pohled pravdě do očí uzavře – bezmála za přímého přenosu BBC – historii celého společenství. – Obdivuji, jak se Františku Filipovi podařilo jen stylizací postav a jejich interakcemi navodit dokonalou britskou atmosféru. Jakkoliv nikdo z protagonistů neustoupí ze své strohosti ani o píď a všichni své emoce zpravidla rozpouštějí v sebeironii nebo svému rozhořčení tisknou kultivované tvary – kraluje jim Jiří Sovák, proměňující se v závěru televizní polemiky s pravým vědcem v polského odborníka, v jehož přesvědčivém polsko-anglickém projevu uvízne nejen dotčený specialista, ale celý Londýn. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Tváře a gesta se ke známým hlasům v podstatě dají domyslet. Takže když je člověk unavenej, tak se zavřenejma vočima se to dá pojmout i jako rozhlasová hra. Ale výborná, to podotýkám! ()

Reklama

Reklama