Reklama

Reklama

Epizody(3)

Historie studené války v americké minisérii. Román Roberta Littella The Company (2002) se brzy po svém vydání (do češtiny zatím přeložen nebyl) stal bestsellerem a sklidil i řadu velmi pochvalných recenzí. Autor v něm líčí osudy skutečných i fiktivních postav v letech 1950–1995, tedy v době, kterou označujeme slovy „studená válka". O pět let později byl román zpracován do podoby třídílné minisérie, která dostala český název V síti CIA. Vypravěčem příběhu je Jack McCauliffe (Chris O'Donnell), naverbovaný do Ústřední zpravodajské služby jako student (i s několika spolužáky) a pomalu stoupající v průběhu let až na pozici zkušeného agenta. Stává se svědkem historických událostí, od špionážních hrátek v rozděleném Berlíně, přes lidové povstání v Budapešti a nezdařené vylodění v Zátoce sviní na Kubě až po kolaps sovětského impéria. Celým dílem se jako červená nit táhne vděčný motiv dlouho bezvýsledného pátrání po sovětském krtkovi ve vedení CIA, jež je soubojem dvou mužů, kteří se nikdy nesetkají tváří v tvář – Jackova šéfa Harveyho Torritiho, přezdívaného Čaroděj (Alfred Molina), a plukovníka KGB Žilova, známého pod přízviskem Starik (Ulrich Thomsen). Objevuje se tu i řada skutečných postav – vedle politických špiček na obou stranách barikády např. šéf oddělení kontrašpionáže CIA James Angleton (Michael Keaton ve vynikající herecké kreaci), proslulý britský špion Kim Philby, ředitel CIA Allen Dulles či mafiánský boss Sam Giancana. Minisérie V síti CIA figurovala prominentně při výročních oceněních, mj. získala Emmy za hudební doprovod (skladatel Jeff Beal) a pět dalších nominací (včetně režie), a navíc nominaci na Zlatý glóbus v kategorii televizních filmů a minisérií. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Gothar 

všechny recenze uživatele

1. diel - 4/5, 2. diel - 2/5, 3. diel 5/5 Zaujímavý seriál, kde je špionáž spracovaná celkom prehľadne. Prvý diel je štandardný - zoznamovací. Slabinou je druhý diel, ktorý som doslova pretrpel. Vyrovná sa to však posledným dielom, škoda, že také neboli všetky. Hlavne v druhom dieli bolo viditeľné, že tvorcovia mali obmedzený rozpočet a že chceli ukázať čo najviac, čo bolo nakoniec na škodu.. 80 % ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Jak víš, že jsem šílená?" řekla Alice. "Musíš být," řekl kocour, "jinak bys sem nepřišla." Fantastická mini série. Opět musím poděkovat Hal_Moorovi, díky němuž jsem se k tomuto seriálu dostal. Ale zpátky k seriálu. Hodně dobře natočený, napínavý příběh o agentech za studené války. Všichni zúčastněni zde hrají přímo famózně a ta atmosféra!! Máte pocit, jako byste tam byl s nimi. I když to má pouhé 3 díly (každý má 1 a půl hodiny) stejně se nebudete nudit a budete nuceni přemýšlet. Kdo jsou ti dobří? Kdo jsou zlí? Je všechno tak, jak to vypadá? Na tyhle a další otázky se nám pokusí dát odpověď právě The Company. Jinak co se týče herců, nemám výtek. O´Donnell zde předvádí znamenitý výkon a nebojím se říct, že hlavně na něm stojí celý seriál. Pokud si k tomu připočítáte taková esa, jakými nepochybně jsou Alfred Molina či Michael Keaton, vyjde vám zřejmě nejlepší mini série, která kdy vznikla. Rád se na ni znovu podívám. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Brilantní dílo. Skvostný seriál o studené válce. Detailnější pohled na ni jako na takovou jsem ještě neviděl. Vztahy mezi ruskou KGB a americkou CIA jsou pekelně napjaté, všude se to jen hemží dvojitými agenty a "draftuje" se o sto šest. Nádherná, takřka Oskarová kamera, divákovi přesně do noty hrající hudba, na televizní produkci hodně přesvědčivé vizuální efekty a co je hlavní - bezchybné herecké výkony. Kde jsou doby hezouna a idolu mnohých náctiletých děvčat, špatně hrajícího Chrise O'Donnella. Ty tam, Chris táhne celý seriál dopředu a právě on je ten, který herecky nad ostatními vyčnívá. Nechci říci, že ostatní hrají špatně, na excelujícího Chrise ale nemají. Jakž takž se ho ještě drží Rory Cochrane, který taktéž předvádí doposud svůj nejlepší výkon. Připočítejte si standartní (čili vynikající) výkony Alfreda Moliny, Michaela Keatona, Natashy McElhone a Alessandra Nivoly a dostanete nejlepší seriálové obsazení roku. Druhá světová má své Bratrstvo neohrožených, studená válka má The Company. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Dánský režisér a kameraman Mikael Salomon alespoň pro mě už dlouhá léta platí za velmi solidní jistotu, když mu zejména podobně rozmáchlé knižní adaptace drží ten tvůrčí kredit dík vypiplanému vizuálu i velké věrnosti předlohám hodně vysoko.. Tahle minisérie z produkce HBO navíc disponuje vpravdě luxusním obsazením.. Když samozřejmě pominu paňácu O'Donnella.. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí třídílný seriál, díky kterému jsem si doplnil vzdělání, urovnal některé historické souvislosti a dozvěděl se spoustu zajímavých fakt o studené válce a o vyhrocených vztazích mezi CIA a KGB. Z podobně kvalitních televizních seriálů bych jmenoval také, zde často zmiňované, Bratrstvo neohrožených, které mě taktéž bavilo od začátku do konce. Takovým způsobem by se měl ve školství začít učit dějepis. 90% ()

Galerie (42)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Reklama

Reklama