Reklama

Reklama

Epizody(6)

Šestidílný dokumentární cyklus BBC o historii starověké římské říše. (Bontonfilm)

Recenze (28)

mahler 

všechny recenze uživatele

Nutno říct že je to velmi hezky zpracované. Kostými i výprava, jsou rozhodně na úrovni (na TV). Hezky se na to kouká a má to spád. 1. Caesar - Herecký představitel slavného římana (Sean Pertwee) je velmi podobný dochované bustě Julia Caesara. Během hodinky se dozvíme jak vyhrál válku v Gálii, jak porazil Pompeia. Ale to je asi všechno. Nedozvíme se jak se dostal k moci, jak vládl a vlastně ani proč byl zavražděn. Tato episoda se věnuje hlavně bitvám, z historického hlediska poměrně přesně. 2. Nero - Úchylácký Martin Sheen ztvárnil Nera zcela jinak než jeho předchůdci. Postupně sledujeme jeho propad od lehce cholerického člověka k naprostému šílenci, který ve svém vlastním zájmu (a nebo v zájmu Říma) neváhá zavraždit kohokoliv. - ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nero 3/5 Caesar 3/5, Tiberius Gracchus 4/5, Povstání v Judeji 4/5, Konstantin Veliký 3/5, Úpadek 4/5. Ale zpět k dokumentu resp. k prvému dílu Tady bych doporučil si přečíst knížku "Po stopách římských tyranů od Vladimíra Lišky"...Vynechat pokud možno podjatého Suetonise a z části i Tacituse i historické dílo "Quo Vadis" a člověk si na celou jeho osobu i vládu udělá svůj názor ikdyž je značně těžké po 2000 letech něco nového dokazovat a s něčím novým přicházet. Každá doba, každý historik, spisovatel si jeho osobu vytvářel po svém (potom báchorky, legendy, dry ap) právě jak jemu a za jaké dané doby jeho dílo vznikalo.. Vyzdvihl bych však pokud možno polo-dokumentární styl, kterým byl dokument natočen, ten se mi moc líbil, historickou věrnost včetně důležitých dat, mezníků a osob. Viz první díl, zlotřilý prefect Tigellinus, těhotná manželka Poppea, senátor Piso (později Pisonovo spiknutí), i filosof a politik Seneca ti všichni tu po boku Nera samozřejmě vystupovali. Co se však týkalo herce Michaela Sheena jako Caesara Nera tak to nemůžete ale myslet vážně:-) Vizáž, postava, vystupování to opravdu ne. Tady bych zvolil stoprocentně někoho jiného, nejde dát jen na naučený scénář. Nejlepší Nero byl a nejspíš už navždy bude Petr Ustinov v Quo Vadis ale srovnávat film s tímto dokumentem je poněkud zavádějící! Příliš výtek k celému jistě zdařilému projektu z cyklu BBC tedy nemám, o danou problematiku se docela zajímám, o něco více, o něco zas méně, každého baví jistě jiná etapa, těchto předlouhých a pozoruhodných dějin, svého času největší antické civilizace na světě...Sám bych si pak tedy zvolil docela jiné chronologické rozpoložení, těch jistě zajímavých úseků z dějin této mocné říše světa tam bylo více, jediná malá výtka je tedy k jednotlivým zmíněným částem, jejich lišící se kvalitě a chronologickému a časovému rozpoložení. Viz císař Nero první část pak až Caesar apod. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dokument, dá-li se to tak říci, nás s velkou pompou odkazuje k Římu, jehož především my, západní civilizace, jsme dědicové. První díl mi přišel naprosto bezduchý, a to z toho důvodu, že v kostce postihuje děj seriálu Řím (2005,HBO), s jehož postavami jsem natolik srostl, že jsem nedokázal Cézara ani jeho kolegy akceptovat. Další části už jsou o poznání snesitelnější, i když zejména Konstantin zavání trochu teologií a celkovým zaváděním dat ve prospěch církve (oproti historii). Naopak v posledním díle je Alarich Barbar vnímán kontroverzně jako "Osvoboditel intelektuál" přinášející zhruba na 400 let světlo do římských domovů. Bohužel Alarich, stejně jako ostatní lidé na sever od Říma ve své moudrosti neuměl psát, takže se gramatice věnovaly na dlouho pouze kláštery. Veškeré události v dokumentu jsou nadmíru zjednodušeny, oproštěny od souvislostí, chybí zejména období mezi Nerem a Konstantinem, ostudná je absence Justiniána. Třeba to ještě dotočí...Jinak je to ovšem příjemné dílko, které nenudí a donutí sáhnout po historickém atlase, vyhledat data, zajímat se... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne natočený a zahraný polodokument s príjemnou naráciou, ktorý sa vo veľmi hrubých obrysoch venuje dejinám Ríma. K jednotlivým informáciám nemám výhrady, aj keď pár výnimiek by sa snáď našlo, ale nejde o nič zásadné. Najväčší problém je celková stavba dokumentu. Možno už aj samotní autori pochopili, že vypichnúť šesť "zásadných vecí" z dejín Ríma a natočiť podľa nich dokument o príčinách vzostupu a pádu tejto ríše nie je práve dobrý nápad. To sa nedá. Preto sa ani nemôžeme baviť o ucelených dejinách, ja by som to nazval iba jednotlivými výňatkami epizód či už postáv alebo historických udalostí. Tiež veľa informácií bolo podaných polovičatým spôsobom. Pre človeka, čo o histórii Ríma niečo vie, je tento polodokument len akýmsi spestrením, prípadne oživením pamäti o danej problematike, ale človek, čo vie o tom málo, prípadne nič, si z dokumentu ucelený obraz nespraví. Napríklad časť o Caesarovi. Informácie, ktoré sa uvádzali boli pravdivé, ale hrozne, hrozne neúplné. Dokument ukazuje bitku pri Alesii a Caesarovo víťazstvo pomocou jazdy, schovanej v zálohe. Ale o dômyselnom opevnení Rimanov ani zmienka. Tiež sa nemôžeme baviť o vzniku cisárstva bez Octaviána, pretože to bol práve on, čo ho "zinštitucionalizoval" a nie Caesar. A podobných príkladov je viac. Ani chronológia jednotlivých dielov nebola zvolená práve najvhodnejšie. Určite by bolo rozumnejšie zachovať určitú postupnosť a následnosť. Ale aj napriek spomenutým výhradám som spokojný. Pre mňa príjemné oživenie a pekná vizualizácia mojej obľúbenej časti histórie. 80/100 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zatím je první část dějově velmi zajímavá. Dějiny starověkého Říma se již dlouho těší pozornosti především historiků, romanopisců a filmařů. Natočené adaptace příběhů pro diváka o starověkém Římu jsou vždy nesporně pro ctitele historie velice atraktivní. Historická rekonstrukce hraného dokumentu z cyklu BBC neuhýba před pravdou a mnohdy vypovídá více emotivním obrazem než mluveným slovem, tak dosáhla myslím úspěchů v obsažnosti. Ve svých sedmnácti letech se stal Nero vládcem nejmocnějšího impéria, který svět poznal a pro křesťany, které nelítostně pronásledoval, ztělesňoval bytost největšího zla a Antikrista. Ničivý požár, který zachvátil Řím, byl v některých historických pramenech či románech přičítán Neronovi, ale podle jiných není jisté, zda se to nestalo pouhou náhodou, když oheň vznikl údajně v Cirku Maximu. Důležitější, než lámat si hlavu nad touto věcí, je vidět maximální snahu o pojetí serióznosti odhalených faktů bez jakékoliv vymyšlené senzačnosti a ta, pokud mohu soudit podle svých laických znalostí, je udělána poctivě. Je také pravdou, že s Neronovou vládou a smrtí skončilo období zlatého věku Říma. Tento styl dokumentu dovede přímo vtáhnout do děje filmových parád, protože je nabit obrazovými dojmy. A je tu ještě něco, tento film se i možná vyrovná hranému filmu svojí účinnou dramatičností. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Pre seriál sa použilo viac ako 400 párov dobových topánok. (misterz)
  • Seriál sa natáčal v troch krajinách - v Bulharsku, Maroku a Tunisku. (misterz)

Reklama

Reklama