Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

iamek 

všechny recenze uživatele

Možný spoiler. Případ jsem neznal tak jsem nečekal ani ten konec a byl jsem příjemně překvapen. Jde vidět, že i boj s korporacema, které vám ukradou váš vlastní nápad není předem prohraný. Robert Kearn obětoval kvůli případu několik let svého života, ale hlavně ztratil celou rodinu která mu nevěřila, že případ může vyhrát. Krásně natočené a docela i dojemné. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tento film je o neuveritelnej sile vole, o boji za spravodlivost, ale najma o rodinnej sudrznosti. So zatajenym dychom som sledovala, ako cely pribeh dopadne, zatinala som paste, drzala som palce, nenavidela obrovske korporatne koncerny z toho, ako sa snazia zarobit na nevinnych ludoch, ale najma som verila, ze vsetko dobre dopadne a ze spravodlivost zvitazi... Ach, ako ja milujem tieto sentimentalne chvilky, ktore pridu vzdy, ako dopozeram film podla skutocnej udalosti. Vrelo odporucam. PS: Greg podal asi jeden zo svojich najlepsich doterajsich vykonov a nadherna Lauren mu zdatne sekundovala. Bravo. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Stěrače stírají, ostřikovače stříkají, klakson troubí... Akorát je blbý, že ty stěrače stírají stále stejnou rychlostí. Tak si s tim jeden vysokoškolskej profesor začne trochu lámat hlavu a vymyslí cyklovač. Vůbec jsem do teď netušil, že k vynálezu cyklovače svěračů se váže takovejhle příběh. Tak jsem se aspoň dozvěděl zase něco novýho. Jinak ovšem tohle soudní drama celkem v ničem nevybočuje z průměru. Stačí vidět jednou... ()

ic 

všechny recenze uživatele

Co ve filmu opomněli zmínit je aspekt bizarnosti celého soudního sporu. Protože celý obvod o který šlo je velmi jednoduchý, typický úkol do hodiny elektroniky na úrovni dnešní střední školy. Film se to snaží vykreslit jako nějakou vědu, ale fakt ne ani tenkrát ani dnes nejde o nic složitého. Má pak ten první kdo s tím přijde získat obrovské bohatství, když jde o věc kterou by dokázaly udělat miliony lidí jen některým by to třeba trvalo o týden déle než jiným? ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jedna báseň, nie po kvalitatívnej ale po tej významovej stránke. "Based on true story" niekedy poškodí, tentokrát dopomohlo k ešte silnejšiemu poznaniu, že za spravodlivosť sa oplatí bojovať aj keď Vám do cesty padajú polená a protivník používa všetku svoju moc k tomu, aby zvíťazil. Férovo alebo neférovo, je mu to jedno. Greg Kinnear (jeden z jeho najlepších výkonov) ako Dr. Robert Kearn zvádza dlhoročný súboj s koncernom Ford o svoj vynález, ktorý ovplyvnil autá po celom svete. Neprestajne súperí na úkor zdravia, priateľov, neskôr rodiny, ignoruje finančné vyrovnania, ide si za tým podstatným - za pravdou! Otázkou zostáva, či sa mu ju podarí docieliť, kto ho v tom podporí a kto nie. "Flash Of Genius" netiká presne ako švajčiarske hodinky, no vykladá úprimný príbeh o slove začínajúcom na "S". V dnešnej dobe je jej strašne málo, o to krajšie vidieť niekoho, kto za ňu vytrvale bojuje... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Sepisování příběhu trvalo dlouhých 9 let, při kterých se dohledávala veškerá fakta k celé události tak, aby byla zachována autenticita. (PATTXA)
  • Alan Alda natáčel pouhé dva dny. (PATTXA)
  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)

Reklama

Reklama