Reklama

Reklama

Podzemní Čechy

(seriál)
Česko, 2002, 4 h (Minutáž: 24 min)

Série(1) / Epizody(10)

Obsahy(1)

Sotva pračlověk vylezl z jeskyně a naučil se používat primitivní nástroje, začal se do země opět zavrtávat. Podzemní úkryty chránily zásoby potravin před zkázou i člověka před nepřítelem a časem se naši předkové naučili podzemní přírodní bohatství aktivně využívat. Během mnoha tisíciletí tak vznikl tajemný a podivuhodný podzemní svět, jehož českou část budeme postupně objevovat s geologem Václavem Cílkem a režisérem Josefem Harvanem. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Václav Cílek miluje tuto zemi, miluje i její podzemí. To je vidět z toho, s jakým citem a zaujetím vypráví a místech, která nám představuje. Unikátní seriál s unikátními záběry. Když si vezmeme, jaké vyhlídky u nás má třeba těžba černého uhlí, budeme koukat na tento seriál za pár let s nostalgií. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Dobře populárně zpracované téma dokáže probudit zájem o problematiku občas i u toho, kdo o něm neměl do té doby ani šajnu. Když je navíc průvodcem tématem skutečná osobnost, je úspěch zaručen. Myslím, že Václav Cílek nejen dovede zajímavě vyprávět, ale má i střízlivý pohled na různé věci a docela dobré názory, se kterými leckdy souhlasím. Je dobře, že svou úroveň si udržel i druhý cyklus dokumentů z roku 2009. Jen škoda, že před premiérovými díly nebyla repríza první řady. ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Ráda jsem přijala pozvání Václava Cílka podívat se pod povrch naší matičky země - a zároveň i tak trochu pod povrch našeho běžného uvažování. Na leckteré problémy se tu lze podívat tak trochu "z jiné perspektivy" - zezdola. Nechybí ale ani záběry krajiny z ptačí perspektivy, takže člověk může přemýšlet o obojím. Mnoho inspirativních pohledů a myšlenek. V druhé řadě mě zaujalo především umění českých tunelářů :-) Děkuji za obě řady tohoto seriálu České televizi i Václavu Cílkovi a doporučuji ke zhlédnutí. Zajímavé komentáře: blitzer, sator, rakovnik, bernan84. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto skvělého dokumentárního cyklu mám pocit, že když vyjdu z baráku, tak kamkoliv šlápnu, bude se pode mnou nacházet nějaká štola, jeskyně, tunel, katakomba nebo jiná podzemní prostora. Je až neuvěřitelné, jak je naše země provrtávana skrz na skrz různými důlními, dopravními či jinými technickými díly. Dozvěděl jsem se tu spoustu zajímavých informací, které navíc pan Cílek podává jeho nezaměnitelným, mnohdy až poetickým, způsobem. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama