Reklama

Reklama

Žádný politik 20. století nevládl tak dlouho takovou absolutní mocí jako Stalin. Stalin vedl válku bez ohledu na vlastní ztráty a vítězstvím v ní získal pro Sovětský svaz vliv v polovině Evropy, který přetrval téměř padesát let. Vražda jako prostředek k zajištění vlastní moci byla pro diktátora Stalina samozřejmostí.

1. Mýtus (Der Mythos)  Byl srovnáván s carem Petrem Velikým. Jako kdysi on zahájil velkou průmyslovou revoluci a novou etapu ruské expanze. Nejraději se viděl jako filmový hrdina v roli otce vlasti, v roli velkého vojevůdce a vítěze nad Hitlerem. Kult Stalinovy osobnosti formoval celou jednu generaci. Nikdo v moderních dějinách nedokázal nahradit skutečnou postavu propagandistickým obrazem jako Josif Stalin. Jeho oběti jsou pohřbeny po celém území bývalého Sovětského svazu: otroci, vyhnanci, deportovaní, vyhladovělí. Přesto po jeho smrti lidé, které utiskoval, plakali...
Nebyl to skutečný Stalin, kterého oplakávali. Byl to jeho kult, pohádka o vůdci pracujících.

2. Válečník (Der Kriegsherr)   Chtěl být pokládán za největšího vojevůdce všech dob a národů. Lid však zvítězil ve válce ne díky Stalinovi, ale navzdory Stalinovi.
Na vítězné přehlídce v Moskvě v květnu 1945 se Stalin nechává oslavovat jeho největší vojevůdce všech dob. Oslavné filmy, romány, hry ba i opery měly zakrýt skutečnost, že jím nařízené čistky v důstojnickém sboru i jeho vedení války přivedlo Sovětský svaz na okraj propasti. Teprve, když nechal rozhodovat své generály, došlo k obratu. Slávu si však uměl přivlastnit a z pozice velkého vítěze vystupoval i na setkáních s představiteli Spojenců. Tam se projevila nejen Stalinova vyjednávací schopnost, ale i skutečná síla, kterou Sovětský svaz představoval. Jako vojevůdce Stalin zklamal - ale přesto byl největším vítězem.

3. Tyran (Der Tyrann)   Čtvrt století terorizoval svůj lid. Když zemřel, lidé, které utiskoval, plakali... Dal deportovat nebo popravit miliony lidí, které označil za nepřátele Sovětského svazu. Další miliony nechal záměrně vyhladovět, aby otevřel cestu kolektivizaci zemědělství. Teror se nezastavil ani před vedením strany: staří revoluční spolubojovníci, delegáti sjezdu, vysocí důstojníci - všichni končí před popravčí četou. Zemí se valila vlna špionománie - a miliony nevinných se staly obětí udavačů. Všechno bylo na jeho rozkaz - a přece si nešťastníci za ostnatým drátem gulagů říkali: "Kdyby tohle Stalin věděl!" Psali mu dopisy a žádali ho o pomoc. Tak hluboká byla víra v jeho spravedlnost a moudrost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zdržím se komentáře k tomu kvalitnímu německému dokumentu a věnuji následujících pár řádků malé ukázce myšlení, které doposud přetrvává mezi některými našimi spoluobčany (jazykově neredigováno): "Soudruh Stalin byl jednou z největších kom. představitelů,nezaslouží upadnout v zapomění.Sláva s.Stalinovi!! (...) Nevinných mi je líto,ale s.Stalin "vraždil" bělogvardějce,buržuje,rozvraceče a reakcionáře.Těch nevinných zas tolik nebylo." (Libor)___"Tak především s.Stalin byl hrdina ,je hrdina a bude hrdina.Proč??Protože dokázal to co nedokázal třeba prohnilý carský režim. (...) V s. stalinovy vidím hrdinu protože za jeho vlády vše fungovalo.at zvítězí komunismus soudruzi" (sabo1948)___ "Stalin je osobnost je to člověk kterého dějiny potřebovali a srovnávání s Hitlerem je absurdní. myslím, že kdyby se na jeho místo tenkrát dostal Trockij vypadalo by Rusko již uboze ale Stalin jej vedl dlouho svou pevnou rukou a vedl jej do krásnější budoucnosti." (Jovista)... z diskuzí na www.ksm.cz ___ A perličkou budiž připomenutí všeobecně známého faktu, že stalinistou je též jeden z ústavních činitelů České republiky - místopředseda Poslanecké sněmovny a soudně potvrzený udavač, který je známý též svým výrokem o našem malém českém Únoru: "Převzetí moci v roce 1948 proběhlo ústavní cestou, nebylo na tom nic nedemokratického." Jmenovat netřeba...___ Vzhledem k tomu, že lidé tohoto typu nechtějí vést racionální diskuzi a historické studie odmítají s poukazem na buržoazní ideologii, tendenčnost a překrucování faktů, jakýkoli další komentář je opravdu zbytečný - tak bude z jejich strany viděn i tento třídílný dokument. Můžeme jen doufat, že se opět nedostanou k moci. A závěrem slovo psychologa: "Jedním z nejvýraznějších historických příkladů duševního i fyzického sadismu byl Stalin. Jeho chování je přímo učebnicí nesexuálního sadismu, jako jsou romány markýze de Sade učebnicemi sadismu sexuálního." (Erich Fromm: Anatomie lidské destruktivity) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem podruhé dočetl Mongiliho publikaci Stalin a sovětské impérium, a tak jsem se rozhodl obohatit si vědomosti ještě tímto dokumentem. Všechny tři díly jsem si pustil za sebou. Co se informací týká, tak jsem se toho už tolik podstatného nedozvěděl, nicméně pro mě dokument měl i tak svou cenu díky rozhovorům s některými aktéry či očitými svědky událostí, Stalinovými potomky, potomky popravených komunistických funkcionářů, dozorci z gulagů, vyšetřovateli NKVD atd. a především díky bohatému vizuálnímu materiálu. Nejsilnější byl rozhodně třetí díl dokumentu. Přestože jsem věděl, co čekat, stejně jsem se nestačil divit tomu, kam až je člověk schopen zajít a jaké zrůdnosti toto lidské monstrum páchalo. Události popisované v literatuře totiž podbarvené obrazovým materiálem dostávají ještě hrůznějších rozměrů. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Tří dílně rozdělený něměcký dokument, který ikdyž má celkem skoro 3 hodiny, tak nevysvětluje všechno úplně do detailu a spíše jen, tak teoreticky poukazuje na kruto vládu sovětského vládce Stalina. Proto dávám jednu hvězdu dolů, ikdyž jinak je dokument povedený a určitě si tam každý najde něco pro sebe zajimavého. Kdybych měl napsat, která z těch částí se mi zdá býti nejlepší, tak asi ta druhá, protože poukazuje, jak málo chybělo, aby SSSR padlo pod kontrolu německé říše a jaký byl Stalin špatný vojenský stratég. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Trojdílný hodnotný dokument, který mapuje drtivou většinu zvěrstev tohoto pána. Poutavé věcné poučné, to je od dokumetnu plná palba. ()

predatorjf 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vám přiblíží život, vzestup i pád tohoto krutého diktátora. Pokud pratříte k zájemce o tuto historii, je tento dokument pro vás jako dělaný. Dobře zpracován, kde se nudit nebudete... ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Místy opravdu silné. Člověka napadá, jak je možné, že se tyhle věci děli ve 20tém století? Jinak Stalin za zhruba 20 let poslal do gulagů 40 milionů lidí a 20 milionů z nich zemřelo. Tak silný komunismus u nás naštěstí nebyl... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Právě sleduji podruhé tento třídílný seriál. Po prvním dílu 70% a 4/5. 21.2.11. Druhý díl ještě zajímavější o hrůzách války - 80% 27.2.11. Poslední třetí díl shlédnut 3.3.11 a je vyvrcholením - ukazuje skutečné krutosti Stalina. 85%. ()

Reklama

Reklama