Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už len z popisu je jasné, že ide o psychicky narušených jedincov: Navzdory špatné předpovědi počasí se Reinhold (Florian Stetter) rozhodl lézt sám na vrchol. Čo máme na tom obdivovať, že tam vyliezol navzdory zlému počasiu alebo že kvôli jeho sebeckému rozhodnutiu mu zomrel brat? Ale dnes v období palachiády je normálne glorifikovať psychopatov. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ani moje slabost pro horolezecké filmy a ani můj obdiv k Messnerovi mi nestačily k nadprůměrnému diváckému zážitku. Okouzlily mě jenom nádherné vysokohorské scenérie, které si ovšem můžu vychutnávat v lecjakém přírodopisném dokumentu. Ostatní děj filmu za mnoho nestojí, je hodně zkratkovitý, střih je často rušivý, namísto napínavé horolezčiny, na kterou jsem byl natěšený, jsem dostal hlavně černobílé vztahové drama mezi borečkovitým R.Messnerem a upjatým zakomplexovaným Herrligkofferem, jejichž poměřování si šulínů mi neustále připomínalo Formanem trapně zhollywoodizované duo Mozart & Salieri. Nuda a zklamání, slabá třetí za ony působivé exteriéry. ()

ladyDOOM 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší dílo o horolezcích, které jsem zatím viděla. Možná tomu trochu ubírá ta němčina, ale hold byli pánové Němci. Nějak tomu chybělo napětí a dynamičnost a vlastně jsem se i docela těšila, až film skončí. Nedokázala jsem se s bratry Messnerovými zžít a namachrovaný Reinhold mě štval (což asi možná měl?).... Prokládání scén z boje o sestup scénami z domoviny a vyprávěním přeživšího hlavního hrdiny mi přišlo zbytečné a konečná fakta o dalších osudech hrdinů, společně s pohledy na hory, zase jako nejzábavnější část. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemecka Kinematografia je podla mna velmi nevyvazena svojou tvorbou. Na jednej strane vznikaju kvality od Dennisa Gansela /Die Welle/, Herzoga, popripade aj Hanekeho, Leni Riefenstahl /zname filmy z 30. rokov/ alebo Til Schweigera. No a samozrejme teraz aj tento pan reziser Joseph Vilsmaier natocil vyborny film. Na druhej strane ale mam obrovsky problem s "tvorbou" Uwe Bolla. No nic, reziser Vilsmaier pripravil divakom vybornu, mystifikacnu, plne strhujucu filmovu jazdu o horolezeckej vysokohorskej ture na Nanga Parbat v Pakistane. Film ma vyraznu dejovu liniu, ktora okamzite strhne divaka, a nebude nudit ani chvilu. Kvalitny dojem z filmu dokresluju vyborne dialogy, kvalitna rezia a krasna himalajska priroda. DVD by som si nekupil, ale v telke to bola strhujuca mystifikacna podivana. 90 % ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)

Reklama

Reklama