Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (228)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dramatický oblouk naruby. Jeden z filmařsky nejvýživnějších openingů v historii kinematografie, čirá cinefilní euforie ze souhry kamery, zvuku a střihu. A i po něm nám De Palma ještě dlouhou dobu připomíná, jak moc miluje FILM a Hitchcocka. Ale potenciál parádně rozehrané zápletky je později silně utlumený. Scénář se přespříliš soustředí pouze na detaily, v hlavní dějové lince ztratí drive a z hravého a chytrého módu přeladí do módu scénáristické bezmoci a frašky. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsou Hadí oči vnímány dost rozporuplně, osobně v nich vidím jeden u nejinspirativnějších De Palmových filmů, protože stojí vlastně na pomezí dvou jeho dlouhodobě rozvíjených přístupů: klasicistního a výstředního. A třebaže se dost dlouho jeví jako další z De Palmových formálních experimentů se stylem a vyprávěním, jeho hrdina je psychologicky mnohem logičtější a plynuleji se rozvíjející postava než hrdinové těchto jeho experimentů bývají - z čehož vyplývá i problematický konec, který jako by uzavíral trochu jiný snímek. Rozbor snímku v širších autorských souvislostech jsem loni napsal pro Film a dobu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Úvod je famózní. Snad 20-ti minutová jízda kamerou, kdy Cage cestou do hlediště se pozdraví s kámošema, srovná do latě jednoho lumpa, vyřídí si telefon a podívá se na zahájení boxerského zápasu. A to vše bez jediného střihu! Je sice pravda, že potom film co do kvality upadá a závěr je plný klišé, ale De Palma je prostě hračička a to je nutné ocenit. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Tosimem - klišé tam jsou, ale natočené je to bravurně, obzvláště ta úvodní bezstřihová scéna, pro mě opravdu skvěle zvládnuté řemeslo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co se stalo špatně, že takový el matadore jako Brian De Palma našéfoval Cage (mimochodem pěknej vohoz) a Sinise v slibně se rozjíždějícím konspiračním thrilleru tak, že si neudrží vaši pozornost a ochota všímat si dalších kousků skládačky kolem vraždy se vytratí po anglicku během půl hodiny? Nevím, třeba je chyba ve mně...ale ne, není, jak by mohla?:) Zpátky na zem...prostě mi to nesedlo, toť vše. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

De Palma je zručný režisér, ale ani on nedokáže vytěžit z hodně průměrného scénáře snímek hodný zapamatování. Přesto stojí za to film vidět, protože režie je vynikající a herecké výkony též na velmi vysoké úrovni. Přidejte si hvězdičku, pokud narozdíl ode mne neodhalite "kde je zakopaný pes" už po třiceti minutách... to otráví! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U sledování snímku jsem při slově klišé nějak vypnul, prostě jsem si nemohl pomoct. Mnohem důležitější pro mě byla forma. A ta je naprosto bravurní. Dějová jízda a Gary Sinise v roli a la Výkupné jsou totálně supr. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek je hektický ale i přesto zajímavý. Střed nečekaný a konec je neobvykle rychlý a klasicky americky ucajdaný. Tohle všechno se rovná ne příliš zajímavému thrilleru, kterého značně povyšuje rozhodně zajímavá kamera, která se snaží snímat film očima jednotlivých rolí. --- Začneš mě kouřit a pak přestaneš, kde myslíš že seš? v čekárně? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale mohlo to být o mnoho lepší !!! Vypadá to, že Brian De Palma začíná ztrácet lesk své palmy :)) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Kritiky sice tento film spíše pohanily, ale mě nabídl vše co správný thriller nabídnout může - zdařilou zápletku a hlavně spoustu napětí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Koepp, Brian De Palma .. Naprosto strhující forma a režie bohatě převyšuje a zastiňuje slabší a bohužel hned od začátku nijak nekrytý příběh o konspiraci. Nebýt toho, stovka by zde snímek neminula.. škoda. Přesto, velice zdařilý thriller!! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

V podstatě už ani nevím o co šlo, na pár pěkných scén ale jen tak nezapomenu - úvod, sledování záznamu na videu (tento motiv přímo miluju - např. podobně sledování fotky v Blade Runnerovi), když kamera projíždí jednotlivými pokoji (pohled ze stropu). No a to je vlastně poslední scéna, která stojí za to - pro mě má ten film tedy jen asi hodinu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Docela snesitelný námět a bravurní režie jsou úplně vymazány úděsným hereckým projevem Nicolase Cage. Ten jeho nesnesitelně upřímně-naivní pohled nesnáším všude, kam ho režiséři naaranžují a tady působí asi nejhůře. Na to se jednoduše nedá dívat. Naproti tomu velice zajímavě a vskutku stylově zahrál Gary Sinise, jeho vyvinuté kruhy pod očima a toporná chůze působí jako účinný a přitom neotřelý výrazový prostředek nejvyššího kalibru. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začalo to opravdu dobře, jenže s přibývající stopáží tomu docházel dech. Čekal jsem aspoń solidní finále, jenže tady se pro jistotu žádné opravdové finále ani nekonalo. Nicolas Cage zahrál prostě "po Cageovsku," Gary Sinise dobrý a Carla Gugino mě zaujala asi nejvíc. Slušný thriller, ale De Palma má lepší věci. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ani De Palmova režie tentokrát nezachrání slabý scénář, kde dialogy ke konci už hodně hodně skřípou. Spousta De Palmových filmů jsou hovadiny ( nejlepší příklad je asi Kainova výchova, kde také známe vraha hned od počátku ), ale jsou to zábavné hovadiny, tenhle aspekt mi u Hadích očích chyběl. A další věc - Hadí oči se většinu stopáže berou až nepříjemně vážně. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ryûichi Sakamoto: 1. Snake Eyes ,2. Assassination ,3. The Hunt ,4. Julia's Story #1 ,5. Tyler And Serena ,6. Kevin Cleans Up ,7. You Know Him ,8. Blood On The Medals ,9. Crawling To Julia ,10. The Storm ,11. Snake Eyes(Long Version) ,12. Sin City - Meredith Brooks ,13. The Freaky Things - LaKiesha Berri , ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nepříliš chytrý thriller, v němž polda, co znovuobjevil své lepší já, zlikvidíruje konspiraci na místech nejvyšších. De Palma však z této látky ušil něco lepšího než podprůměrnou slátaninu. Už první, "nekonečný" záběr předjímá, že nebude nouze o dlouhé, efektní kamerové jízdy. Oko v nich plynule přechází ze stísněných chodeb do rozlehlých prostor, hledí do "propastí" schodišť, objektiv nahlíží za rohy, zvědavě sleduje nově oteřvené pohledy a když divák chce, může v objevování nových míst vidět obraz objevování nových faktů a důkazů či tvorbu hypotéz. Když je známo více, může se pohled přenést střihem do minulosti a projedeme se s kamerou po jiné trajektorii než dříve, s někým jiným. |Kdyby snad i teď chtěl někdo film obvinit z konvenčnosti, ten by mohl tasit další argument. Zparchantělého pozéra s tisíci nectnostmi na místě protagonisty. Tohohle hyperaktivního žvanila pak vsadí do role zachránce morálky celých Spojených států amerických a (SPOILER) nechá jej za to po zásluze potrestat (KONEC SPOILERU). No není to alespoň malinko podvratné? Cagovi tahle role vcelku sedí, až jsem si řekl: "Tak možná tenhle výkon napomohl k tomu, aby šel dělat Herzogovi toho Špatnýho poldu." Slabé ****. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vedel, že to bude samovražedná misia?“ – „Teraz to už vie.“ Jeden z najnašľapanejších filmových úvodov desaťročia. Famózny začiatok. O prvej polhodine sa bude rozprávať ešte desaťročia. Besná, adrenalínová a akoby v jednom zábere nakrútená. Uhrančivý Nicolas Cage, v tom čase sa nachádzajúci na úžasnom vrchole svojej kariéry, je fantastický. Ako skorumpovaná a pokrytecká policajná sviňa Rick Santoro (TO je meno!) sa prechádza gigantickou športovou halou natrieskanou 14000 (!) nedočkavo skandujúcich fanúšikov (čo z nich robí 14000 svedkov bez toho, aby o tom tušili). Telefonuje so synom a milenkami, dohaduje si špinavé kšefty, baví sa s televíznymi reportérmi, aj s podozrivými živlami. Vo vydýchanom, zle kliamtizovanom vzduchu cítiť vyplavované hormóny, vonku zúri šialená búrka a vnútri sa na útok pripravuje ešte šialenejší atentát. Nádhera za 100%. Bohužiaľ, nasleduje (ešte solídna) prostredná časť. V nej Santoro vedie vyšetrovanie v reálnom čase (FBI príde na miesto činu do hodiny a pol) a zisťuje, že nič nie je také, ako sa zdalo na prvý pohľad. A my zisťujeme, že hoci sa De Palma šikovne hrá s rozdelením obrazu a s retrospektívnymi pasážami, vkráda sa mu do toho trpké poznanie, že aj v technicky majstrovskom (strih a rozmiestnenie kamier dostávajú v tomto filme nový rozmer) je miesto pre klišé (premena gaunera na charakterného detektíva alebo naopak premena hrdinu na zmrda) a nudu. Napriek tomu aj vyšetrovacia rovina siaha po 80%. Ranou medzi oči je zmasakrované finále, ktoré všetku tú snahu nemilosrdne hádže do záchodu a nemilosrdne splachuje. A obávam sa, že by nebolo vydarené ani v prípade, ak by sa na poslednú chvíľu nepretáčalo (tvorcovia sa rozhodli nepoužiť nakrútené „prírodné“ finále). Finále je skutočne slabé a trpké, napriek tomu Hadie oči bez debaty musíte vidieť. Diváci boli na rozpakoch, čomu dopovedala aj tržba, ktorá nebola dobrá, ani zlá: pri rozpočte 73 snímka trhla celosvetovo 1O3. Kino Považan NMnV 1998 ()

Reklama

Reklama