Reklama

Reklama

300 Sparťanů

(TV film)
  • Česko 300: Poslední vzdor (více)

Obsahy(1)

Na vrcholu řecko-perských válek vedl král Persie Xerxes největší armádu, jaká kdy byla sestavena po dobu dobývání Řecka. Leonidas - spartský král, spolu se třemi stovkami bojovníků a několika tisíci Řeků čekal na jeho vojska, která čítala přes 300 tisíc mužů, v úžině u Thermopyl. Sparťané a jejich spojenci čekali na svého nepřítele v úzkém průsmyku sedm dní a nocí. Těžce vyzbrojená perská armáda nebyla schopna na tak malém prostoru vůbec manévrovat. Sparťané a jejich spojenci bojovali, dokud nebyl poslední nepřítel mrtvý. Hrdinství těch, kteří bojovali a nakonec zemřeli, pomohlo určit směr západní civilizace a dalo řeckým městským státům čas sestavit armádu schopnou vzdorovat Peršanům. Jejich taktika je dodnes vyučována na vojenských akademiích po celém světě. Je uváděna jako dokonalý příklad správně zvolené strategie, která zabezpečila vítězství nad nesrovnatelně silnějším protivníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

T2 

všechny recenze uživatele

aj keď to ide cez veľa dohadov, aj tak určite strhujúci dokument podfarbený vykonštruovanými zaujímavými scénami, teda Grécky hrdinovia jednoznačne vládnu akýmkoľvek hrdinským mýtusom ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument o jedné z největších starověkých bitev s hranými sekvencemi, historickými daty, objasněním válečného myšlení a technickým rozborem zbraní, map i taktik, které jsou prezentovány z řad historických odborníků podrobnou a pochopitelnou formou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nerozuměl jsem, proč si to od Snydera bere grafiku s komiksově stylizovanými exteriéry, ale budiž. Vcelku atraktivní okénko na legendární starověkou bitvu, která hraničí s mýtem a určitým způsobem pomohla ke vzniku demokratického světa, který známe teď. Mapy, výstroj, výzbroj, vliv politika-vojevůdce Themistokla a „Remember Thespians“. Netřeba dodávat, že kdyby tomu místo Leonida velel Gerard Butler, buší do nich Peršané doteď.. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý dokument a po filme 300 rozhodne odporúčam. Ja som si to pozrel, aby som vedel niečo bližšie o bitke pri Thermopyl a tento dokument, to všetko pekne a zrozumiteľne nie len vysvetlí, ale aj ukáže. Divák dostane pohlaď nie len na miesta boja a Leonidasovú tristovku bojovnívníkou, ale aj na taktiku dobývania a okrem toho je tu znázornená aj námorná bitka u Artemisia. 90% - 5* ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument, který přináší reálně vypadají Peršany, říká i něco zajímavého o jejich říši, nevěnuje se pouze Sparťanům, široké rozpětí hostů od beletristů po historiky. Dokument sráží ani ne tak délka, jako spíše nekvalita informací na úplný závěr, občasné chyby a ne úplně šťastně zvolené tempo a řazení událostí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výbornně ztvárněný dokument bitvy u Thermopyl i událostí, které k ní vedly. Dokument se zabývá jak spartskou společností, tak králem Xerxem, dotkne se bitvy u marathonu, situace mezi řeskými městskými státy a samozřejmě největší prostor nechává samotné bitvě v Thermopylské soutěsce. Potěší i důležitá role athénského vojevůdce Thémistokla, který u Thermopyl hrál velmi důležitou roli, na což se často zapomíná. povedené jsou hrané sekvence a animace. Jediný problém jsem měl s neustále se opakujícími sekvencemi, které měly jediný úkol a to celý dokument natáhnout. Ale to vem čert. Kdyby se podobná péče věnovala dalším velkým bitvám, byl bych víc než spokojený. 90% ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle se hodí jako doplněk k filmu "300: Bitva u Thermopyl". Krásně si to všechno dáte dohromady, jak to všechno bylo. Zjistíte, jak se dějiny opravdu psaly, jak to tehdy fungovalo a také si uvědomíte, že u filmu je dost věcí hodně nadsazených (počty jednotek, možná i druhy - protože zde se mluví jen o pěchotě a jízdě, sloni atd. zmíněni nejsou). Jen škoda té příšerné digitální animace, kterou jsme po celou dobu provázeni. S tou si teda mohli pohrát trošku více, je to hodně rušivé a nekvalitně provedené. Proto dávám tak nízké hodnocení, jelikož tento dokument byl bohužel pastvou pouze pro mozek a ne pro oči. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Kua len 5*? 300 Sparťanov dáva nový rozmer slovám: "keď je maximum málo". Výborný dokument, ktorý nejednému fanúšikovi histórie navodí orgazmické stavy. Nádherné rozpracovanie starovekej bitky. Nádherná štúdia taktiky a podrobné rozdiferencovanie výzbroje či hlavných protagonistov oboch strán posúva dokument na filmový Olymp. Tak ako filmových 300 ani táto dokumentačná verzia v ničom nezaostáva ani čo sa tíka digitálnej stránky. Pre mňa vcelku nové informácie zasadené do historického kontextu ohromili hlavne jednoduchým a zrozumiteľným podaním. Žiadne suché vymenovanie faktov. Jemné domnienky či predpoklady dokresľujú svetoznámy príbeh. Ešte raz, výborný snímok, ktorý mi vyrazil dych a nieje určený len na jednorázovú projekciu. Pre mňa klenot! ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší dokument o starověkém tématu jaký jsem viděl. Vyprávěno je to moc hezky a tak nějak zábavnou formou. Akorát mi někdy moc nesedělo to "předvádění" některých událostí, ale to je asi vše a většina byla přeci jen dobrá. Doporučuji pokud máte rádi dějepis na toto téma. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Ďalší americký dokument s neustálym otravným sumarizovaním. Pritom v dokumente viackrát pripomínajú, že na strane Grékov nebojovalo len tých 300 slávnych Sparťanov, o minútu je to zas len o 300 bojovníkoch (asi aby tvorcovia dostali do údivu divákov a dali svojmu dielu ohromujúci efekt). Tento štýl fakt nemusím. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro všechny fanoušky Snyderovi Třístovky a celkově kdo má rád a zajímá se řecko-perské války. Dokument ukazuje naprosto vše: Spartská minulost, jak cvičili od mala své vojáky, perská minulost, je zmíněn král Dareios, rozbor všech zbraní, bitvy u Thermopyl, Artemisie a mnoho dalšího.. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Pre všetkých, čo myslia, že pri Termopylách sa stretlo 300 Sparťanov proti miliónu Peržanov. Teda aj pre mňa. Asi pozerám veľa amerických filmov... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zásadní dokument na velice zajímavé téma, typicky po americku zkurvený. David Padrusch snad na objednávku, snad ze zkušenosti, že americký divák je především nevzdělaný debil do dokumentu frkne akční scénu, animaci. To bohužel není vše. Z mě nepochopitelného důvodu se komentáře opakují a opakují, aby se snad i ten pitomý američan nezapomněl a vzhledem k helmám sparťanů si nemyslel, že jde o bejsbol mezi Chicagem a Kansas City. Nám obyčejným chudým evropanům by pouze stačilo, kdyby Padrush zařídil, aby bylo jasno, co tedy činila armáda 7000 mužů spojených států Řecka v oblasti Thermopyl. Jak je možné, že nikdo nechránil kozí stezku a jak je možné, že o tom Leoniídas nevěděl. Mě to spíš smrdí intrikami, než neschopností válečníků. No a pan Padrusch na to neodpovídá, zato animace poskytuje. jak typické pro americké dokumenty. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument hlavně bych doporučil těm, co viděli 300. Zde nám totiž ukazají, že se stalo více událostí a za odvrácením útoku peršanů nestál pouze jeden hrdina svalovec Leonidas. Taky každého milovníka válečných filmů určitě potěší detailní rozbor použitých zbraní, zbroje, lodí a taktik. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Tento dokument rozhodně řadím mezi ty kvalitnější. Je tu perfektně vysvětleno, jak se vojáci od dětských let vychovávali, co samotnému střetu předcházelo, srozumitelně je tu vysvětlena vojenská taktika, výzbroj a charaktery nejdůležitějších postav. K tomu jsou k dispozici přehledné mapy s nezbytnými animacemi, kde si uděláte celkový přehled o bojové taktice. Pro mě je větším přínosem tento dokument, než tolik vychvalovaný film 300: Bitva u Thermopyl. Proto také dávám maximální hodnocení. ()

Mauric 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by měl vypadat "správný" dokument. Vše je tu srozumitelně vysvětleno, předvedeno a pěkně zanimováno. Divák se s tímto dokumentem může přít ohledně několika zmíněných historických "faktů" či mu vyčítat, že nejde v některých důležitých pasážích dosti do hloubky, nebo být znuděn vyprávěním, jež se nese ve stylu "začneme úplně od začátku a po lopatě", ale na to, s prominutím, sere pes. Přenesení bitvy do širších souvislostí kvituji. ()

Bucounit 

všechny recenze uživatele

Dokument ktorý nám ukazuje, že viac (možno rovnako odvážnych ako sám Leonidas) ľudí stálo za zadržaním Perzského vojska. ()

Reklama

Reklama