Reklama

Reklama

300 Sparťanů

(TV film)
  • Česko 300: Poslední vzdor (více)

Obsahy(1)

Na vrcholu řecko-perských válek vedl král Persie Xerxes největší armádu, jaká kdy byla sestavena po dobu dobývání Řecka. Leonidas - spartský král, spolu se třemi stovkami bojovníků a několika tisíci Řeků čekal na jeho vojska, která čítala přes 300 tisíc mužů, v úžině u Thermopyl. Sparťané a jejich spojenci čekali na svého nepřítele v úzkém průsmyku sedm dní a nocí. Těžce vyzbrojená perská armáda nebyla schopna na tak malém prostoru vůbec manévrovat. Sparťané a jejich spojenci bojovali, dokud nebyl poslední nepřítel mrtvý. Hrdinství těch, kteří bojovali a nakonec zemřeli, pomohlo určit směr západní civilizace a dalo řeckým městským státům čas sestavit armádu schopnou vzdorovat Peršanům. Jejich taktika je dodnes vyučována na vojenských akademiích po celém světě. Je uváděna jako dokonalý příklad správně zvolené strategie, která zabezpečila vítězství nad nesrovnatelně silnějším protivníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Pidzey 

všechny recenze uživatele

O dob kdy jsem viděl Snyderuv film mě tahle část historie velmy zajímá.Tohle je velice povedený dokument.Který nám říká snad vše co je známo o téhle slavné bitvě,Např.ukazuje že Leonidas byl až druhým největším hrdinou bitvy.Ukazuje jakou váhu na sobě museli Sparťané nosit a jak se vlastně svičili a ukazuje že Nesmrtelní nebyli zas takový řízci jak by to mohlo z jejich jména vypadat.Pro mě jeden z nejlepších(ne-li nejlepší)dokumentů co jsem viděl. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi trochu vadilo,že mi tu o tom přednášejí američani,ale nikdo jiný na to asi nemá prachy a čas,tak co.Protože mám hrozně rád oslavnou adaptaci komiksu,tak mě tohle zajímalo a nenudil sem se ani vteřinu.Dozvěděl sem se o všem co předcházelo a následovalo a jaký význam tenhle odpor u Thermopyl měl pro svět.Upravíme si počty(což je stejně fuk,protože jít proti přesile 50:1 je prostě hardcore),zjistíme,že Leonidas nebyl jediný řecký hrdina,a že Xerxes taky nebyl žádný ocas.Bavilo. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Hezký a srozumitelný dokument ohledně jedné nejslavnější bitky Řeků vs. Peršani. Viděli jste 300:Bitva u Thermopyl od Z. Snydera? Líbilo? Neradi hledáte v knihách, jak to doopravdy bylo? Tak koukněte na toto! ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Populární formou podaná historie počátku konce Perské říše, která sama o sobě není nudná. Když se ovšem představí formou částečně hraného dokumentu, kterému by kulisy mohl závidět i leckterý seriál, doslova přiková diváka do křesla a troufám si trvdit, že si zapamatuje více než jen legendu o 300 Sparťanech čelících obří přesile podanou v silně fantasy podobě v 300: Bitva u Thermopyl . 80 % ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Dokumentární část dobrá (zatím je to bohužel jediný dokument věnovaný tomuto tématu který jsem viděl), ale co mají být ty "dobové" záběry? Dost lajdácké, to měli proložit snad jen záběry na památky z té doby a nějaké dobové artefakty... gumové sandály mému oku vůbec nelahodily. ()

qVitek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument. Odpustím pár maličkostí, jako občasné připomenutí situace o co vlastně jde. Ukazuje v souvislostech poutavou formou "pravdu" o legendární bitvě. Některé věci obzvlášť zajímavé, jako směšná armáda nesmrtelných, kteří neměli ani helmy ale jen černé oblečení na strašidelný efekt:) Tento dokument hezky popisuje i kořeny naší západní kultury. Nejde jen o bitvu, ale i o přežití demokracie v souvislostech... ()

dragonian 

všechny recenze uživatele

Vyborna sonda do starovekeho Grecka, ktora je zalozena na historickom podklade - teda ziadne myty. Dozvedame sa, ze 300spartanov nebolo osamelych, ale ze ich bolo 1300 - 300 zo Sparty a 1000z jedneho mensieho greckeho mesta. Dalej sa dozvedame o skvelom atenskom vodcovi Themystoklesovi, ktory ma za ulohu kryt Leonidovi chrbat z mora. Teda zabranit perzskym lodiam, aby sa vylodili za jeho poziciami. Mimoineho sa dozvedame aj o zbroji jednotlivych armad, a to dokonca v rodnom jazyku. Dozvedame sa, preco boli spartsky muzi tak dokonale odolny voci neduhom vojny. V kratkosti su vo filme znazornene aj udalosti, ktore sa stali po Thermopylach. Tento dokument je skvelym pocinom tvorcov. ()

Kutkey 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, narozdíl od 300 se soustředí více na dokumentaci. Bral jsem to jako doplnění toho co jsem se ve škole neučil a ne jako plnohodnotný dokument popisující věci neznámé a moc mě to bavilo. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

No k perfektnímu dokumentu má tenhle daleko, ale oceňuji pár zajímavých fakt která jsem se dozvěděl.. Je to však celé takové umělohmotné a povrchně zpracované.. ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

Já byl velice spokojen, zajímavou formou podaná historická fakta nejen o bitvě, ale co jí předcházelo a co následovalo. ()

tremors 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ve kterém se dozvíme jaké vybavení měli Řekové a Peršani, kdo byli Nesmrtelní, kdo je málo známý hrdina Řecko-Perských válek, čím vším muselo projít dítě narozené ve Spartě, jak dostal Xerxes své vojsko do Řecka, proč vůbec Řecko-Perské války vypukly a mnoho dalších věcí. Pro mě jeden z nejlepších dokumentů. Překvapivě sem se u něj nenudil. ()

exoomer 

všechny recenze uživatele

Preco ma toto 83%? Realna vypovedna hodnota tohto dokumentu je tak na 20 minut a nie 91. Kazda vec, fakt, meno bolo zopakovane minimalne 10x. To opakovanie ma neskutocne iritovalo. Dalej. Spomenute fakty casto nie su podlozene, alebo su to domienky troch komentujucich "odbornikov - autorov romanov a pod.", alebo vobec nie su pravdive (niektore spemnute veci su tam absolutne nezmysly). Okrem toho je tento dokument dost nelogicky komentovany vyplodmi ako napr. "Spartania mali 200 lodi, Perzania 800. Spartania teda stali oproti 6-nasobnej presile." Asi preto som mal vzdy trojku z matiky, myslel som ze 200x6=1200. Dalej sa stale opakuje to, ako tam stalo 300 spartanov, vzapati je spomenute, ze ich nebolo 300, ale 7300, za 30 sekund je ich zas 10000 a takto sa to opakuje. Ten, kto robil tento dokument mal trosku zmatok v tom co robil. Jednak sa snazil spravit normalny dokument, jednak sa snazil spravit nejaku oslavu 300 statocnych Spartanov formou akcneho filmu. Vlastne je to film "300" v dokumentarnom - nepodarenom prevedeni. Bud si pozrem film, kde mam akciu a vymysly (avsak tam to nevadi, ide o film, nie fakty), alebo chcem poriadny dokument a nie taketo blaboly. ()

Don Maty 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o zaujímavej bitve. Samozrejme niekedy zmýtizované o tom ako 300 sparťanov bránilo celý perzský atak. Ale vieme, že ich tam bolo viac. Hlavne, zistil som veľmi veľa podstatných informácií a som vďačný, že som to videl. Veľmi vďačný...4* ()

Hird 

všechny recenze uživatele

Postupně mě čím dál více iritovalo neustále sumarizování a opakování dosud podaných informací a také občasné servírování informací, které zná každý (pod)průměrný absolvent střední školy, jako by se jednalo o bombastické nově věci, které "většina lidí neví". Zkrátka jsem si připadal jako by mne tvůrci považovali za malé dítě, kterému je všechno třeba vysvětlit polopaticky a mnohokrát zopakovat... ()

tatka 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, pre fanúšikov Snyderovej 300 by mal byť povinný. Len ten otravný americko - didaktický postup trochu ruší. Ale zas by to nemalo 91 minút, ale len 60. ()

Usir 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument o bitvě která změnila celý svět. Hlavně z Křesťanského hlediska má tato bitva velký význam. Tato bitva dokázala sjednotit Řeky, kteří pak bojovali po spolu proti velkému nepříteli. I když Spartěné a Řekové u Thermopyl padli, tak položoli základ, demokracie, bojovnosti, oddanosti, víry a ovlivnili tím následující dějiny lidstva. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Pokud vám nestačí film 300: Bitva u Thermopyl a chcete se dozvědět, jak to bylo ve skutečnosti (teda nejspíš), jste na správné adrese. Celkem obšírně vyrekonstruovaná bitva, kde hlavní roli nehrál počet vojáků, ale znalost terénu a taktika. Je zde popsána mentalita řeků. Neustálé soupeření mezi Spartou a Aténamy vystřídala soudržnost v bitvě o ochranu vlasti. Byla to strašná jatka, na druhou stranu bych tu bitvu chtěl vidět na živo (z vrtulníku nejlíp =D), musel to být fakt nářez... ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený dokument o bitvě u Thermopyl. I když jsem v dějepisu většinou poslouchal, dozvěděl jsem se mnoho zajímavých informací o bitvě samotné, osobnostech, zbraních a taktikách a také historických souvislostech. Hrané pasáže mi docela připomínaly film 300 s nízkým rozpočtem. ()

Reklama

Reklama