Reklama

Reklama

Fantastický pan Lišák

  • USA Fantastic Mr. Fox (více)
Trailer 1

George Clooney a Meryl Streep propůjčili své hlasy hlavním postavám zábavného a dojemného animovaného dobrodružství od vizionářského režiséra Wese Andersona. Pan a paní Foxovi (George Clooney a Meryl Streep) žijí ve šťastné a poklidné domácnosti společně se svým výstředním synem Ashem (Jason Schwartzman) a synovcem Kristoffersonem, jenž je u nich na návštěvě. Pak si ale pan Fox vzpomene na staré dobré loupežnické časy a zosnuje největší kuřecí loupež, jakou kdy svět zvířat zažil. Film Fantastický pan Lišák, který vznikl na motivy oblíbeného bestselleru Roalda Dahla (Karlík a továrna na čokoládu), nabízí rodinnou zábavu v té nejlepší podobě. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (666)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

V minulém roce vznikly dvě výborné adaptace dětských knih, kterých se ujali auteurští tvůrci, jimž posloužily k tomu, aby se ve své tvorbě posunuli výrazně dál, aniž by ztratili cokoliv ze svého specifického rukopisu. Spike Jonze ve WHERE THE WILD THINGS ARE dokázal, že nepotřebuje scénář Charlieho Kaufmana, aby se dostal do kůže hlavního představitele a nahlédl do jeho mysli; Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX potvrdil, že ho už nezajímají nedospělí hrdinové ocitající se na prahu dospělosti. Pan Lišák totiž primárně neřeší mládežnickou zamilovanost do nevhodné osoby (JAK JSEM BALIL UČITELKU) či problematické rodinné vztahy mezi otcem a synem či bratry (GRÁZLOVÉ, TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA, ŽIVOT POD VODOU, DARJEELING S RUČENÍM OMEZENÝM), ale sám se stává otcem, který se musí vypořádat se zodpovědností. Zvolený způsob animace je tím jediným, co zachovává určitou sentimentální nostalgičnost po starých věcech, které jsou ale nenávratně pryč, a žánr bajky zase slouží k vizualizaci mentálních procesů (ehm) hlavního zvířecího hrdiny, což docení především dospělí. Fanoušci Wese Andersona nemůžou být zklamáni, protože zde nechybí nic z toho, s čím si filmy jím podepsané zvykli spojovat (od postmoderního míchání starých a nových prvků přes nápaditě zvolenou hudbu k řešení vztahů mezi postavami), a zároveň by měli být potěšeni, že staré známé je posunuto na novou úroveň. Snad jen ty děti musí vyčkat do druhé poloviny, která je anarchistickou smrští absurních gagů (plných odkazů k filmové historii!), jež ale mají svůj jasně daný řád a smysl. Stačí přistoupit na pravidla hry a přijmout, že k přesáhnutí smyslových a rozumových možností tentokrát nedojde při střetu s něčím bájným a mystickým, ale s "vlastním" druhem. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Tam, kde se současný městský člověk pokouší znovunalézt "ztracený kontakt s matkou přírodou" prostřednictvím hodinové procházky v pečlivě udržovaném parku s barefooty na nohou, aby pak v klidu domova usrkával biočaj u designového stolu z jednoho kusu hrubě opracovaného zkamenělého dubu za sto táců, hledají i hlavní hrdinové snímku ono "wild animal" svého nitra prostřednictvím mimoběžného a přes svou komediálnost trpkého boje s člověkem, kterýžto je po celý snímek nedílnou a nutnou součástí jejich ekosystému, a s nímž vedou válku prostředky, na které nespoutané zvíře - v našem případě mytizovaný vlk - jen bez zájmu na okamžik tiše mrkne, protože zkrátka nejde o svět a problémy, které by s tím jeho měly něco společného. Chytré. Hodina stopáže by stačila. Nejméně zajímavá byla na snímku překvapivě hlavní dějová linka. Ale ten vizuál, dialogy a syrovost schovaná za rodinnou animovanou komedii za to stáli. ()

Reklama

Hromino 

všechny recenze uživatele

„You know, you really are... fantastic.” –– Moje guilty pleasure. Film, na němž nevidím snad jediné chybičky. Jedna z mála filmových adaptací knihy, která se kouzlu původní předlohy nejenže vyrovnala, ale o nejeden sáh dokonce překonala. Převést knížku o cirka šedesáti stránkách na devadesát minut animované žranice byla určitě zajímavá výzva, ale Andersonovi a spol. se to bez přehánění povedlo na jedničku s hvězdičkou. Zatímco děj knihy končí někde v polovině děje filmu a zhruba 90% postav filmu se v knize vůbec nevyskytuje, výsledek nepůsobí vůbec přeplácaně, je naopak plný nových, výborných nápadů (realitní kancelář, okopávaná a všechno okolo čmoudění), skvělé hudby a pro mě zkrátka jedinečný zážitek. Už dlouho jsem neměl pocit, že mi nějaký film sedl totálně jak prdel na hrnec jak právě tenhle! Fakt, tohle je jeden z mých nejoblíbenějších západních animáků vůbec. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fantastický pán Lišák nebol zlý, celkom som si ho užil, len to chcelo svoj čas. Už akosi od detstva nemám rád bábkové filmy, takže som bol skeptický už od začiatku. Ale postupne som si na túto zvláštnu bábkovú animáciu zvykol a neskôr mi už vôbec nevadila. Zvláštne, ale niečo podobné je aj s dejovou linkou. Zo začiatku som ohŕňal nos a už som sa pripravoval na nudu, avšak časom, ako príbeh napredoval, si ma získal svojim krásne podmanivým štýlom. Koniec už bol bez problémov a perfektný. Zaujali ma aj tie latinské názvy zvierat, pre mňa ako človeka čo má k biológii blízko to bolo príjemné a nečakané spestrenie. Pán Anderson ma zaujal a určite si od neho ešte niečo pozriem, či už minulú alebo budúcu tvorbu. 69/100 ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jedno z najpôsobivejších prenesení rozprávkovej knižky (Roald Dahl) na plátno. Prozaické, pedantné a pohľadné. Anderson/Baumbach básnia zväčša energickým elánom a poetickým nárečím, ktoré istí dlhotrvajúcu pôsobnosť tejto modernej bájky. Komu to nedopaľuje, môže sa schovať do jamy tak, aby nezavadzal. Z nej sa totiž katapultuje lišiak Fox, ktorého slovo FANTASTIC charakterizuje na plné gule. Prefíkaný, veľavravný, pohotový. Nepremrhá ani deň v líščom roku, vedie sporiadaný život, loví alebo si piluje prejav. Len čo sa banda farmárov (Boggis, Bunce, Bean) uznesie kynožiť, kritický manažment sa zgrupuje v lokálnej diere. Okienko latinského tesnopisu. Krtko (Taplo Europeo), králik (Oryctolagusi Cuniculusi), bobor (Castore Fibere), jazvec (Melesi Melesi), lasica (Mustelo Nivalis), myš (Microtus Pennsylvanicus), ale aj komplet família + dobrák Kylie sú ready aby čelili nepriateľským bágrom, lopatám, motykám a hbitému potkanovi. Vyspelé a pritom stále detsky úprimné a hlavne humorné pohladenie po netelesných partiách diváka nad 18. Animačnou technikou jedinečné a atmosférou úchvatné. Priam lišiacky um. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (35)

  • Červené průčelí takzvaného "Little Theatre" je věrohodnou kopií skutečného Little Theatre v Bath. (Conspi)
  • Vesnice, kde lišky bydlí, byla zpracována podle údolí Great Missenden, kde Dahl žil. (D3VIL)
  • Pan Lišák vysloví pro každé zvířátko jeho latinské jméno. Nezná však latinský název vačice – je to Didelphis virginiana. (HellFire)

Související novinky

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

15.12.2023

Čeká nás dosud nevídané spojení. Oblíbení herci George Clooney a Adam Sandler se vůbec poprvé společně objeví na velkém plátně díky novému filmu vznikajícímu pod hlavičkou streamovací služby Netflix.… (více)

Wes Anderson chystá film pro Netflix

Wes Anderson chystá film pro Netflix

07.01.2022

Režisér Wes Anderson (Život pod vodou, Grandhotel Budapešť) rozhodně nezahálí. Je to teprv pár týdnů, co do našich kin dorazil jeho nejnovější snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, a… (více)

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson točí další animák

Wes Anderson točí další animák

26.12.2016

Jen málokterý režisér má tak výrazný rukopis jako Wes Anderson. Jeho filmy s veselými barvičkami a vycentrovanou kamerou jsou nezaměnitelné, a pokud patříte mezi Wesovy fanoušky, můžete se začít… (více)

Reklama

Reklama