Reklama

Reklama

Fantastický pan Lišák

  • USA Fantastic Mr. Fox (více)
Trailer 2

George Clooney a Meryl Streep propůjčili své hlasy hlavním postavám zábavného a dojemného animovaného dobrodružství od vizionářského režiséra Wese Andersona. Pan a paní Foxovi (George Clooney a Meryl Streep) žijí ve šťastné a poklidné domácnosti společně se svým výstředním synem Ashem (Jason Schwartzman) a synovcem Kristoffersonem, jenž je u nich na návštěvě. Pak si ale pan Fox vzpomene na staré dobré loupežnické časy a zosnuje největší kuřecí loupež, jakou kdy svět zvířat zažil. Film Fantastický pan Lišák, který vznikl na motivy oblíbeného bestselleru Roalda Dahla (Karlík a továrna na čokoládu), nabízí rodinnou zábavu v té nejlepší podobě. (Magic Box)

(více)

Recenze (663)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Unikátní, působivé, nepředvídatelné a - jak u Andersona jinak - divné;) Animovaný film pro dospělé, v němž nic nezní, nevypadá a nechová se tak, jak byste očekávali. Tedy, nečetl jsem předlohu, takže to s tím očekáváním berte s rezervou. Nedělejte tu chybu, že byste se to pokoušeli pouštět dětem, pro které se obvykle animované filmy natáčejí - tenhle by pro ně mohl být znepokojivý, protože humor je tu opravdu hodně svébytný, a nejzajímavější jsou tu zřejmě zvířátka, která ale v detailu (kterých je tu mnoho, protože spolu jednotlivé postavy často rozmlouvají ve dvou) díky těm čachrům se srstí a vousy a ušima a očima a zuby, vypadají skutečně svérázně. Po technické stránce je to úžasná záležitost - stačí se podívat na prvních pár minut, na scénu vloupačky pana a paní Liškových (tedy tehdy ještě ne pana a paní...) na farmu. Anderson je nepochybně chorý mozek, ale nějakým kouzlem to celé funguje, a magie vrcholí ve scéně s vlkem pár minut před koncem. Tempo respektive struktura příběhu jsou sice takové zvláštně roztahané (a to má film čistého času 81 minut), ale myslím, že svoji osmdesátku si určitě zaslouží. A nechci vědět, jak vypadá český dabing;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Dřív jsem kradl slepice, ale teď jsem novinář.“ Heist Movie. Western. Bondovka. Sociální drama. Film o krizi (manželské a středního věku). Existenciální komedie. Nemá význam snažit se pana Lišáka někam zařadit: A) je to nemožné, B) v nezařaditelnosti tkví jeho fantastičnost (i pointa). Těžko sepsat, čím konkrétně je Andersonův první (a naštěstí ne poslední) animovaný film tak jedinečný, neboť jsem ani napodruhé nebyl schopen potlačit okouzlení z rozhýbaných zvířátek ve prospěch střízlivé analýzy. Navíc tam je těch božích věcí tolik… Vypiplaná mizanscéna, která napovídá, jak na tom hrdinové emocionálně jsou (hotový Antonioni), choreografie postav před kamerou umístěné na ideálním místě (což ušetří stovky zbytečných střihů), v celku pohádkové, v detailech realistické vizuální ztvárnění. Andersonův nepohádkově komplexní příběh o boji s vlastní přirozeností ohromuje velkými scénami, vzbuzujícími úžas (TA scéna s vlkem), stejně jako drobnostmi pro pozornější, kdy oněmělost střídá výkřik radosti (vnitřní rozpolcenost civilizovaných divokých zvířat reflektují idylické krajinky paní Lišákové, vždy s nějakým nezkrotitelným bleskem nebo tornádem v pozadí). Z nemnoha filmů, které budu raději milovat, než chápat, dozajista ten nejbarevnější. A největší divočina! 95% Zajímavé komentáře: Bluntman, Eddard, FlyBoy ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $21,002,919Tržby Celosvetovo $46,498,922Tržby za predaj DVD v USA $9,501,326 //počet predaných kusov 617,749║ Dobrý bábkový nápad, má to správny nadhľad, vypointovanie scén, taký Slepačí "Líščí" úlet, pobavilo. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Aneb kterak Wes Anderson neohnul hřbet před žánrem, ale žánr ohnul hřbet před Wesem Andresonem. Typická záležitost s vypiplanou retro dramaturgií, poťouchle monotónním tempem, nápaditou kamerou a obsahem na pomezí pohádky a životní filozofie nad ranní miskou corn flakeů. Nebýt prostředka, kde pokus o psychologické rozbory roztomilých loutek trochu přesahuje skutečné možnosti Andresonova filmu je to bezchybná záležitost, staromilská, nápaditá, autorsky svéhlavá... film předurčený k tomu, aby komerčně neuspěl, ale byl přitom bezmezně milován. Bravo, Wesi! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejobyčejnější a nejpřístupnější film Wese Andersona, ale zároveň pro milovníky jeho stylu asi nejméně zajímavý. Mě však pobavil a po rozpačitých pocitech z Života pod vodou jsem zase byl jednou rád, že tenhle člověk točí filmy. Jiné, zvláštní a "své", ale točí. Mr. Fox je takový příjemný filmek, který snad nikoho nedokáže urazit. Postavy působí až pohádkově, celé animované prostředí vypadá skvěle a je plné nápadů. Možná tu není tolik humoru, jako bych čekal, ale na druhou stranu je humor hodně přístupný a zasměje se každý. Bohužel k animovanému provedení, délce i samotné podstatě filmu o lišce, která všem dokazuje jak je úžasná a divoká se vážou i docela chladné emoce. Určitě lze říct, že Mr. Fox není nabitý až po okraj vtipem a nápady, ale je tam všeho tak akorát, skvěle příběh utíká a zvířecí svět má něco do sebe... Někomu to bude stačit, někomu tam bude něco chybět. Já jsem tentokrát odešel opravdu spokojen. ()

woody 

všechny recenze uživatele

V Andersonově případě nebudu nikdy objektivní... A nehodlám na tom nic měnit ani v tomhle případě, už jen proto, že FMF musí sednout i jeho největším odpůrcům... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jsem ortodoxní andersonovec, ale tohle mě dalece minulo. Animace je sice moc pěkná, jenže i těch 87 minut na téma "pan Lišák je nepolepšitelný zloděj a schovává se se zbytkem zvířecího světa v podzemí" je až až. Písničky nejsou tak dobré, jak je u Wese zvykem, humor polulhává (většinou boduje akorát Schwartzmanův mladý lišák) a zhypnotizovaná vačice to všechno nezachrání. Možná mi jen nesedla Dahlova poetika, ale docela se divím, že do nečeho takového šlo tolik hvězd. [Londýn] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fantastic Mr. Anderson! Jeho divukrásná adaptace kouzelné dětské knížečky Roalda Dahla (autora slavného Karlíka a továrny na čokoládu) Fantastický pan Lišák je pokračováním jeho svojského uměleckého přístupu, v němž mísí nostalgii poučeného pozorovatele (podpořenou nezúčastněnými a mírně posmutnělými hlasy neskutečně umně vybraných dabérů animovaných postav), velmi rozvolněné až pomalé tempo vyprávění, osobitý či zvláštní smysl pro humor, skutečně originální poetiku, mile nostalgickou hudební stránku (s nezapomenutelným vsunutým hudebním číslem) a jako již tradičně ryze osobitý svět s ,,vykolejenými" hrdiny, tentokráte ale metonymicky založený na Dahlově bajce, neboť pohádková oslava blazeovaných zvířátek je vlastně oslavou toho nádherně zvířecího světa lidí...který tak rád (a po svém) oslavuje i Wes Anderson... Nelze se asi nezastavit u podivuhodných, skutečně netradičních animačních technik, které dávají Andersonově snímku výjimečný punc. Mix fázové (stop motion) a ryze počítačové animace je unikát, ta první dala tomuto animovanému filmu již ze své podstaty animování okénka po okénku do vínku neskutečně vycizelovaný smysl pro detail a propracovanost do takových podrobností, že je při běžném sledování nelze pouhým okem ani zachytit, ale v kombinaci s druhou modernější technikou animace se film nemusel pracně dělat několik let a vnikl funkční a esteticky stále úchvatný moderní animační klon. Celá stylizace pak odkazuje nejspíš někam k Nicku Parkerovi. Fantastický pan Lišák je dalším z pohlazení po duši...a opět spíše dospělého než dětského diváka, ač jde o animovaný film, ona apriori vnitřní provázanost nejspíš neplatí. Tohle je postmoderní filmová bajka, hravé umění... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velká sýrová loupež po andersonovsku. Takže nic pro děcka. Clooney je v liščí podobě snad ještě charismatičtější než obvykle, Dafoe má part z ranku nezapomenutelných a k tomu navíc Desplat à la Morricone, kterého lacině nevykrádá (jako mnozí jiní), ale naopak z něj fantasticky vychází. A on vůbec je celý tenhle film takovou fantastickou oslavou lišč... ehm, lidské fantazie a hravosti. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Knížku od Roalda Dahla jsem nečetl, ale Wes Anderson si tu látku musel přizpůsobit, protože film nese jeho rukopis naprosto zřetelně. Ze začátku jsem si říkal, co to jako má bejt? Ale pak se to rozjelo a já jen čuměl, jak moc je ten film hravý a nápaditý. Půlku dojmu z filmu tvoří geniální hudba, která zní jako mix původního Wicker Mana a westernové tvorby Ennia Morriconeho. Prostě fakt jeden z filmů, který vás buď mine a nebo ho musíte milovat. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je to divné, je to nápadité, je to božsky ohudbené (Desplatovy perfektně sedící variace na Morriconeho), je to vlastně fantastické. A hrajou tam Rolling Stones. Opakované projekce v budoucnu jisté. P.S. Scéna s vlkem v Lišákovi je stejně magická jako scéna s vlkem v Collateral, pro mě dechberoucí okamžik. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Latinská jména byla vtipná, zbytek moc ne (ale ano, "pochopila" sem to). Body k dobru za formu, "stará dobrá loutkařina" působí v té současné záplavě digitálních volovin jako mazlivá pěst na oko. (3,5*) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

V minulém roce vznikly dvě výborné adaptace dětských knih, kterých se ujali auteurští tvůrci, jimž posloužily k tomu, aby se ve své tvorbě posunuli výrazně dál, aniž by ztratili cokoliv ze svého specifického rukopisu. Spike Jonze ve WHERE THE WILD THINGS ARE dokázal, že nepotřebuje scénář Charlieho Kaufmana, aby se dostal do kůže hlavního představitele a nahlédl do jeho mysli; Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX potvrdil, že ho už nezajímají nedospělí hrdinové ocitající se na prahu dospělosti. Pan Lišák totiž primárně neřeší mládežnickou zamilovanost do nevhodné osoby (JAK JSEM BALIL UČITELKU) či problematické rodinné vztahy mezi otcem a synem či bratry (GRÁZLOVÉ, TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA, ŽIVOT POD VODOU, DARJEELING S RUČENÍM OMEZENÝM), ale sám se stává otcem, který se musí vypořádat se zodpovědností. Zvolený způsob animace je tím jediným, co zachovává určitou sentimentální nostalgičnost po starých věcech, které jsou ale nenávratně pryč, a žánr bajky zase slouží k vizualizaci mentálních procesů (ehm) hlavního zvířecího hrdiny, což docení především dospělí. Fanoušci Wese Andersona nemůžou být zklamáni, protože zde nechybí nic z toho, s čím si filmy jím podepsané zvykli spojovat (od postmoderního míchání starých a nových prvků přes nápaditě zvolenou hudbu k řešení vztahů mezi postavami), a zároveň by měli být potěšeni, že staré známé je posunuto na novou úroveň. Snad jen ty děti musí vyčkat do druhé poloviny, která je anarchistickou smrští absurních gagů (plných odkazů k filmové historii!), jež ale mají svůj jasně daný řád a smysl. Stačí přistoupit na pravidla hry a přijmout, že k přesáhnutí smyslových a rozumových možností tentokrát nedojde při střetu s něčím bájným a mystickým, ale s "vlastním" druhem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tvoje traktory vyvrátily můj strom, tví pohůnci štvali mou rodinu, tví pistolníci unesli mého synovce, tvoje krysa urážela mou ženu. A ustřelils mi ocas..... Lišákova rodina má stejné problémy jako vy. My. Já. Mladýmu se nechce do školy, pan Lišák je fantastický pouze v uvozovkách a časy kdy kradl drůbež jsou 12 liščích let pryč. Jejich životy změní triviální 40% sleva na zločinecké kukly. Vlastně nejen jejich.... Film s ,,podivnou“ animací je plný vtipných scének a průpovídek. Což je vlastně i důvod, proč se na něj člověk dívá. A tak nepřekvapí, že je víc pro dospělé než pro děti. Místo hezkých obrázků a milých postaviček tu jde o humor. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Říkají o mě, že mám smysl pro humor. 2.) Myslím, že jsem chytřejší než liška. 3.) Mám farmu na facebooku a ztrácejí se mi slepice. 4.) Potřebuji rychlokurz karate. PŘÍBĚH *** HUMOR *** AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Aj na priek príšerno príšernej bábkovej animácií Mr.Fox do seba niečo má. Jediné čo sa mi naozaj páčilo, bol práve soundrack Alexandra Desplata, ktorý bol perfektne dosadený k obohateniu atmosféry a príbehu, pre nás pripravený Wesom Andersonom. Mr.Fox síce má vysoké hodnotenie, mňa ale neoslovil. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Snímek s prostorovými loutkami a modely prostředí pojatý z části (ve velkých cecích) jako ploškový animák o tom, že být jiný je vlastně fantastické. Vyprávění překypující nápady je pevně provázané s formou a současně zůstává věrné typickým Andersonovským výstřednostem a charakteristické melancholické atmosféře (sekvence s vlkem je nezapomenutelná). Třikrát fuj českému majiteli práv za to, že takto skvělý snímek nepustil do kin a čtvrté fuj českému publiku za to, že distributora k tomuto rozhodnutí nepřímo přimělo. ()

Související novinky

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

15.12.2023

Čeká nás dosud nevídané spojení. Oblíbení herci George Clooney a Adam Sandler se vůbec poprvé společně objeví na velkém plátně díky novému filmu vznikajícímu pod hlavičkou streamovací služby Netflix.… (více)

Wes Anderson chystá film pro Netflix

Wes Anderson chystá film pro Netflix

07.01.2022

Režisér Wes Anderson (Život pod vodou, Grandhotel Budapešť) rozhodně nezahálí. Je to teprv pár týdnů, co do našich kin dorazil jeho nejnovější snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, a… (více)

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson točí další animák

Wes Anderson točí další animák

26.12.2016

Jen málokterý režisér má tak výrazný rukopis jako Wes Anderson. Jeho filmy s veselými barvičkami a vycentrovanou kamerou jsou nezaměnitelné, a pokud patříte mezi Wesovy fanoušky, můžete se začít… (více)

Reklama

Reklama