Reklama

Reklama

Hraběnka Walewská

Obsahy(1)

Roku 1807 se seznámí císař Napoleon Bonaparte (Charles Boyer) s polskou hraběnkou Marií Walewskou (Greta Garbo), do níž se ihned zamiluje. Provdaná Marie se však k větší povolnosti dá přimět až polskou šlechtou, která vidí ve Francouzích možné osvoboditele... Podle románu Waclawa Gasiorowskiho "Pani Walewska". Svého času extrémně drahý film - vyžádal si na dnešní poměry skrovných 2,7 miliónů dolarů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (7)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výpravný napoleonovský velkofilm, jehož hlavním motivem je vztah Napoleona a jeho polské milenky Marie Walewské, jejíž význam je tu, po pravdě řečeno, malinko zveličen. Každopádně se však jedná o jednu z nejslavnějších a nejlepších rolí tajuplné Grety Garbo, která by si podmanila nejen velkého Bonaparta. Zřejmě svůj nejlepší výkon podává i Charles Boyer, jehož Napoleon je možná i tím nejlepším, s kterým jsem se mohl na filmovém plátně setkat. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Produkci tohoto historického filmu božské Garbo předcházela velice zajímavá rošáda. V té době se vrátil z cesty po Evropě Louis B. Mayer a jednou z jeho nových hvězd byla Hedy Lamarr, pro kterou dlouho nemohl najít vhodný film na americký debut. Nakonec ji půjčil Walter Wanger Productions, aby s ní natočili Alžířany. Za to si vyžádal pro příští film Charlese Boyera. Ten se stal po boku Garbo Napoleonem a ačkoli Alžířani byli obrovským hitem, Hraběnka Walewská si vedla tak-tak. Byl to konečně poslední film Garbo, jejíž filmy vždy měly stěžejní úspěchy v Evropě, před tím, než se ocitla na neblaze proslulém seznamu Jed pro pokladnu. A stejně, jako si von Sternberg vylámal zuby na příštím filmu Hedy Lamarr I Take This Woman, na Conquestu si vylámal zuby Machatý. Dokonce Paramout se měl inspirovat a s Marlene Dietrichovou natočit film o Josephině, ale z toho naštěstí sešlo. Tolik jen k souvislostem, které ovlivnily příběh Marie Walewské. Film samotný je velice dobrým, rutinovaně natočeným filmem, bohužel v době, kdy Garbo zahálela a těžila z výhod své druhé smlouvy. Bývala bych byla ale raději, kdyby byla ochotná točit více. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

U nas stale hodne neznamy Clarence Hnedy podla mna natocil 2 najlepsie filmy : Anna Karenina a tento Marie Walewska - bola to manzelka Napoleona Bonaparteho. Rezisersky fakt namakane, reziser Hnedy to natocil fakt namakane, kazda scena na urovni, a hlavne hodne sa keca. Kulisy su vyborne, a mne nevadilo ani zvelicovanie roly Marie Walewskej ako Napoleonovej milenky. V Roli Bonapateho sa objavil Charles Boyer /Stesti byt Zenou, Bose nohy v Parku, jak ukrast venusi/ a ako Marie Walewska sa predstavila genialna Greta Garbo /Ninocka, Anna Karenina/. Videl som aj vybornu Mariu Ouspenskayu /Vlkodlak 1941/. Na rok 1937 hodne, ale hodne drahy film : 90 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmová história, ktorá vykresľuje Bonaparteho najprv ako hrdinu a obrancu (Poľska) a neskôr ako blázna. Ani jedno však Bonaparte nebol, bol predovšetkým dobyvateľ a mocichtivec, podobne ako Hitler o 100 rokov neskôr. Bonaparteho spomínam ako prvého naschvál, pretože to on dostáva hlavný priestor a grófka Walewská je až na druhom mieste, aj to len v roli milenky. Čo sa týka zaradenia filmu, ide o vtedajšiu typickú štúdiovku s malou výpravou, ktorá dáva predovšetkým veľký dôraz na romantiku. Pri 2-hodinovej stopáži je tej romantiky priveľa. Charles Boyer zvládol Napoleona ale bravúrne. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Krásný, na svou dobu velice výpravný film propracovaný i pokud jde o početný kompars, výpravu, kostýmy, uniformy a další dobové reálie. Charles Boyer je podle mého názoru vůbec nejlepším filmovým představitelem Napoleona, odpovídá podobou, výškou, postavou, chováním a je velmi charismatický. Greta Garbo není typ herečky, kterou by si člověk pro roli zpočátku nezkušené, idealistické (a 21leté...) Marie představoval, je typově spíše "femme fatale", nicméně překvapivě celkový dojem z jejího výkonu je velmi dobrý. Film se celkem drží historické reality, několik odchylek představuje hlavně idealizace hraběte Walewského, který byl ve skutečnosti jedním z těch, kdo Marii přemlouvali, aby Napoleonovi z politických důvodů vyhověla, dále fakt, že Napoleon o narození Alexandra věděl od počátku, k poslednímu setkání nedošlo v Rochefortu, ale už v Malmaisonu apod. Celkově podle mého názoru jeden z vůbec nejzdařilejších napoleonských filmů. ()

Reklama

Reklama