Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1930, v USA panuje prohibice a Chicago ovládá gang Al Caponeho. V boji o miliardy dolarů plynoucích z nelegálního prodeje alkoholu korumpuje úplatky představitele města a policie a likviduje obchodníky, kteří od něj alkohol odmítnou koupit. Jeho heslem je, že s dobrým slovem a pistolí dojde dál než jen s dobrým slovem. Do Chicaga je vyslán zvláštní zmocněnec ministerstva financí Eliot Ness, který má řídit vládní akci proti distribuci lihovin a proti násilí. Dozví se o velké zásilce whisky a ve spolupráci se zvláštní policejní jednotkou vykoná razii ve skladu. V bednách však alkohol není. Al Capone, tisk i zkorumpovaní policisté se mu vysmívají. Setkání s poctivým pochůzkářem Jimem Malonem ho přivede k myšlence vytvořit malý neúplatný tým. Spolu s Malonem vyberou na policejní střelnici nejlepšího střelce, Itala Georga Stonea, původním jménem Guiseppa Petriho. Čtvrtým mužem se stane policejní účetní Oscar Wallace, kterého Nessovi poslali z Washingtonu. Ness prohlašuje, že chce využít všechny zákonné prostředky k tomu, aby Al Caponeho dostal do vězení… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (54)

  • Ennio Morricone měl pro film zkomponovat výrazný policejní pochod. Se zadáním si však příliš nevěděl rady, proto připravil režisérovi devět verzí s doporučením, aby nezvolil tu sedmou. Brian De Palma po ní samozřejmě sáhl. (major.warren)
  • Filmaři pracovali v amerických státech Montana a Illinois. Natáčení začalo 18. srpna 1986 a skončilo na začátku roku 1987. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. června 1987 v New Yorku. (Varan)
  • Robert De Niro se na roli Al Caponeho pečlivě připravoval - za 5 týdnů se změnil k nepoznání. V Itálii kromě oprášení neapolského přízvuku přibral 14 kilogramů, obličej se mu zakulatil a měl viditelně tlustší tělo. Aby vypadal ještě silnější, půjčil si latexový oblek a nosil jej na začátku filmování. Rovněž strávil 14 hodin u holiče, nechal si ostříhat, upravit a nagelovat vlasy. . Rovněž studoval stovky Caponeho fotografií a všechny staré filmové týdeníky, které se mu podařilo dohledat. Producent Art Linson byl z jeho proměny tak unesen, že odmítl zveřejnit jakékoli fotografie a nedovolil záběry s ním zařadit ani do upoutávek, aby účinek Robertovy změny byl ve filmu co největší. (Rocky62)
  • Původní anglický název The Untouchables převzali známý český producent DJ Wich a americký raper Rasco pro název společné desky z roku 2010 s podtitulem "Al Capone’s Vault". Na přebale jsou oblečeni jako mafiáni. (MTHRFCKR)
  • Zásilky kanadského alkoholu v bednách s javorovým listem a honička po střechách uprostřed města inspirovaly tvůrce počítačové hry "Mafia" ke dvěma misím. (MTHRFCKR)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu trojice Oscar Fraley, Eliot Ness a Paul Robsky. (Hans.)
  • Místo scény přestřelky na nádraží byla zvažována srážka vlaků. Nízký rozpočtu nakonec zabránil použít tuto variantu. (M.B)
  • Původní verze scénáře předepisovala závěrečnou přestřelku Nesse (Kevin Costner) a Stonea (Andy Garcia) s Caponovými muži přímo na nástupišti při nasedání do vlaku. Studio Paramount ale usoudilo, že najít a pronajmout si autentickou vlakovou soupravu z třicátých let by příliš zatížilo filmový rozpočet, proto režisér Brian De Palma scénu přesunul na schodiště do hlavní budovy chicagského nádraží. Souboj na schodech nabízí paralelu se starším De Palmovým snímkem Carlitova cesta (1993). (Karlos80)
  • V opeře nezpívá nikdo jiný než jeden z největších světových tenoristů, Ital Mario Del Monaco (27. 7. 1915 - 16. 10. 1982). (Karlos80)
  • Přestože se mu přičítalo velké množství zmařených životů, Alphonse Gabriel "Al" Capone se ocitl ve vězení za zcela jiné delikty - nelegální držení zbraně a především krácení daní. Žádná vražda mu nebyla nikdy dokázána. V roce 1931 byl odsouzen k 11 letům vězení a nakonec pobýval i na známé "Skále" -  v legendárním sanfranciském Alcatrazu pod číslem AZ-85. V roce 1939, kdy v důsledku nákazy syfilidou u něj započaly zjevné známky demence, byl za dobré chování propuštěn. V roce 1947, už plně odkázán na péči příbuzných na Floridě, jej po záchvatu mrtvice stihl těžký zápal plic, jemuž bývalý král Chicaga podlehl. (Robbi)
  • Prohibiční zákon byl vyhlášen 16. ledna 1920 - pro mafii se stal zlatým dolem. Z ročních příjmů 100 milionů dolarů vydělal Al Capone 60 milionů výrobou a pašováním alkoholu. (blackrain)
  • Sean Connery (Jim Malone) dostal za film 50 tisíc amerických dolarů a 10 % ze zisku. (zigot7)
  • Frank Nitti po uvěznění Ala Caponeho převzal jeho říši. Jeho skutečný skon se liší od osudu přisouzenému jeho postavě (Billy Drago) ve filmu. V roce 1943 měl Frank prudký spor s několika šéfy v Chicagu. Když pochopil, že si právě podepsal ortel smrti, spáchal ve svém domě sebevraždu. (Kulmon)
  • Jim Malone (Sean Connery) při svém skonu s ohledem na utrpěná zranění adekvátně nekrvácel. Odvezli jej do nemocnice a podle jiné mrtvoly mu "upravili" krvavé oči. (Kulmon)
  • Pokud se nějaký policista ve filmu napije alkoholu, nedožije se konce filmu. (Kulmon)
  • Když Al Capone (Robert de Niro) náhle vytáhne basebalovou pálku a utluče k smrti dva ze svých mužů, jde o ztvárnění skutečné události ze 7. května 1929. Dva Caponeho nejobávanější zabijáci Albert Anselmi a John Scalise zosnovali spiknutí za účelem zabít šéfa a převzít jeho gang. Capone se to dozvěděl a všechny své muže včetně zrádců Anselmiho a Scalise pozval na banket. Uprostřed svých pohůnků vytáhl pálku, oba ubil a pak každého střelil do hlavy. (Kulmon)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Reklama

Reklama