Reklama

Reklama

Naděje umírá poslední. Z dílny bratrské dvojice vietnamských emigrantů Tony Bui (nar. 1973) a Timothy Linh Bui (nar. 1970) známe dva snímky, spjaté s jejich rodnou zemí. Jednak Tři sezóny (1999), líčící v propojených povídkách příběhy několika lidí žijících v Ho Či Minově městě, a pak Zelený drak (2000), v němž se odvíjejí osudy několika přistěhovalců, kteří se po ukončení války ve své zemi dostali do kalifornského uprchlického tábora. Ve filmové kariéře pak pokračoval pouze starší ze sourozenců, který se odpoutal od své etnické příslušnosti a natočil drama Čekání na zázrak, v němž sledoval několik obyvatel Los Angeles, jejichž zoufalé a osamělé osudy se v předvánoční době protnou. Striptérka Rose (Jessica Bielová), starající se o nemocného synka, plachý majitel pohřebního ústavu Qwerty (Eddie Redmayne), propuštěný kriminálník Jack (Ray Liotta), váhající nad pomstou, a bývalý kněz Charlie (Forest Whitaker), hledající sílu ukončit svůj život – to jsou hlavní protagonisté filmu, odehrávajícího se z velké části pod rouškou tmy. Melodramatické příběhy postav v sobě mají nepopiratelnou citovou působivost hlavně díky prestižnímu hereckému obsazení, které dokázalo překonat i některé scenáristické naschvály. Zvláštní zmínku si zaslouží práce francouzského kameramana Jonathana Sely, přesvědčivě zachycující v noirových odstínech noční zákoutí Los Angeles a svým namodralým laděním (jež zřejmě dalo filmu originální název) také citové rozpoložení hlavních aktérů snímku. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poslední film Patricka Swayzeho a já ho nepoznal hanba mi. Musím říct, že tyhle lidský protínačky nemám moc rád a na film jsem se díval proto, že sjíždím filmografii Eddieho Edmayneho, jinak bych s nezájmem prošel kolem. Silný příběhy v podobných filmech mě vždycky přijdou udělaný právě proto, aby se ty lidi a jejich osudy různě protli.Samozřejmě má to v sobě velký emoce, ale já se nedokážu odprostit od toho, že podobných filmů je dost a tudíž je to prostě na efekt. Herecky nemám výhrad včetně tance u tyče v podání Jess. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Timothy Linh Bui .. Forest Whitaker hledá svoji kulku, Eddie Redmayne svoji první holku, Ray Liotta odpuštění rodinného kruhu, Jessica Biel naději svému synu... Nízkorozpočtová, výborně obsazená skládačka několika lidských osudů a jejich hříchů lásky. Kolik takhle koncipovaných, tvůrčích snímku je ročně vyprodukovaných? Moře. A jednotlivé kousky pak mají velmi složitou cestu se něčím odlišit a vymanit se výše do elitní skupiny nápaditých kousků. Pro mnohé bude Powder Blue pamětihodná odhalená Jessica Biel, když se však vyhneme těmto laskominám, moc ojedinělostí zde není. Styl, kamerové filtry, hra světel - to vše hezky vykresluje atmosféru a tu výtečně podbarvuje perfektní soundtrack, ale ani tohle není neobvyklé. Scénář nabízí v podstatě tuctovou skládačku s vlažným koncem. To byl vůbec největší problém filmu, ač si nadhazoval sebevíc, silné emoce ve mě nevyvolal. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

A to som prave zacala mat pocit, ze mi tu chyba prsne to, co tak neuveritelne zboznujem. Som rada, ze prisiel Powder Blue v pravy cas, aby mi dokazal, ako velmi som sa mylila... Minimalisticky, ale zaroven tak neuveritelne silny film, ktory ma vzdy emocne rozprasi na marne kusky. Nie je to len tou fantastickou hudbou, nadherne ludskym a az priam naturalistickym scenarom, ale je to hlavne hereckymi vykonmi, ktore v sebe odzrkadluju snad vsetku bolest, ktoru hlavni hrdinovia zazivali. Pribeh, v ktorom zazijete vzlety aj pady, radosti aj starosti a co je pre mna podstatne, prezivala som to s nimi, a to naozaj velmi intenzivne. Tlieskam. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Totálně vykonstruovaný shit, který je vymyšlen tak, aby všichni trpěli. Jenže problémy, který řeší např. Forest Whitaker jsou tak debilní, že je to až komický. Nebo ten zasypanej Ray Liotta!!! To už jsem se fakt gebil. Akorát Jessica Biel je fakt sexy a ta její linie mě i docela bavila. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Cítíte se osaměle? Napadlo vás, zda někde existuje ten ,,pravý“ člověk, který čeká jen na vás?….. Kdo jsou ti lidé čekající na zázrak? Jaká je jejich minulost? Jakou mají budoucnost? Postupné odkrývání zapadajících střípků okořeněné striptýzovým uměním. Neobyčejné příběhy plné tajemství a věci, které ničí jejich sny, ale také touha po kapce naděje. Prožívám pocity štěstí, kterých není moc. Soucítím s bolestí, které je mnoho. Smutný film, připravte se na citové vydírání. Mám rád takovéto filmy o lidech, na které Bůh zanevřel. Z přehlídky herců zmíním jen R.Liottu, kterého jsem v lepší roli neviděl a roli P.Swayzeho. Nezapomenu ani na srdceryvný soundtrack, jenž doprovází ono vysvobození, které je pro některé až tam nahoře, kde počkají na ty které opustili. PŘÍBĚH ***** NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Didier Rachou: 1 - Amor Porteno ,2 - Dripping Whispers ,3 - Never Meant to Hurt You ,4 - Collarbone ,5 - Werewolf ,6 - synapse ,7 - powder blue ,8 - Get Busy (with Katalyst) ,9 - Breathe (Bliss Featuring Sophie Barker) ,10 - The Woman Is the Way ,11 - grand theft auto ,12 - confessions ,13 - darkness and light ,14 - imogen heap urban species - serve chilled [hed kandi] (1 of 2) - blanket, ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem si naprosto jist, že nechci vidět své dítě umírat, sedět čtvrtstoletí v base, zabít někoho při autonehodě ani nechat se zastřelit prostitkou s pinďourem. A už vůbec necítím potřebu týrat se sledováním podobných příběhů, neboť pohřbů blízkých mám za sebou již docela dost a ve filmu hledám spíše zábavu či odreagování. Přesto jsem si z dosud nezjištěného důvodu Powder Blue odvážně vrazil do přehrávače a tak jsem zjistil, že tohle není emocionálně ničící forma dramatu, takže jsem si po skončení nemusel ošetřovat žádný nový šrám na duši. Nakonec se musím omluvit Jessice Biel za to, že jsem na ní civěl tak drze, až jí to mohlo být poněkud nepříjemné. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama, který mi svojí koncipovaností a atmosférou připomnělo Crash, opět různě se proplétající silný osudy ruzných osob a to vše zabalený opět ve skvělým podání a s dárečkem v podobě pro mě oscarovýho výkonu Foresta Whitakera (kolikátýho už?) a nečekaně skvělý Jessicy Biel, která tu vypadá správně ustaraně, utahaně, ale zároveň i nesmírně sexy, když tancuje u tyče. Nicméně to co mě tady nejvíc dostalo byl Patrick Swayze, nejenže jsem ho vůbec nepoznal, ale i za tu chvilku co tam byl, nechal zapomenout na všechny svoje sračko role, co v posledních letech měl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Čekání na zázrak má možná ty nejčistčí úmysly, je ale tak emočně přepjaté a vyskytují se v něm tak nedůvěryhodně vystupující postavy, že to nezachrání ani přítomnosti Foresta Whitakera ani snaživé výkony ostatních herců. Nevěřím tomu filmu a nevěřím ani jeho hrdinům. Místo aby mě chytnul za srdce, mám z něj nanejvýš rozpaky. Nepotěšil mě a ani já jeho tvůrce nepotěším. Celkový dojem: 25 %. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrná podívaná, kde mě nejvíce pobavil Patrick Swayze a cirkulace pravé nohy... to bylo několik odlehčujících scén v jinak pochmurném dramatu. Určitě za pozornost stojí herecké obsazení v čele s nahou Jessicou Biel a zajímavý příběh, který místy bohužel drhne a nikterak nepřekvapí. Mé hodnocení 3 hvězdičky… ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Záběr, který jsem viděl už stokrát někde jinde vystřídal druhý záběr, který jsem viděl pouze padesátkrát někde jinde. (Ne)sofistikované a (ne)originální film s naprosto ne(otřelým) dějem, jeho konstrukcí i celkovými výrazovými prostředky. Očividně trend posledních let. Ale tak proč ne když to tak frčí. Však proč se jí nejvíce jogurty Danone ? Protože jsou nejlepší ? Nebo protože mají tak cool reklamu a barevné krabičky ? ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Tohle já prostě můžu. Drama, které ve Vás vyvolává silné emoce, ať už jakéhokoliv druhu... Netřeba vyjmenovávat jména hlavních aktérů, všichni tu předvedli mimořádný výkon a díky nim jsem tomuhle příběhu uvěřil. Velký podíl na mém hodnocení má samozřejmě podmanivá hudba, provázející celý snímek... Za mě 90%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po včerejším emocionálním nářezu, který se jmenoval Gran Torino jsem si dnes pustil tento film. Sice to nebylo tak silné, jako Gran Torino, ale své kouzlo to mělo. Hodně se mi líbila Jessica a není to jen tím, že se nám konečně odhalila v celé své kráse, (a tahle holka je čím dál krásnější!!!), ale taky proto, že jsem měl pravdu, co se jejího herectví týče. Myslím, že pokud bude dostávat role jen v těch lepších filmech a nebude točit sračky, tak jednou by z ní mohla být herečka první úrovně. A o Forestu Whitakerovi, či Rayi Liottovi mi připadá zbytečné psát, že byli skvělí. Mám pouze jednu výtku: Chtělo by to silnější konec. Ale ani tenhle fakt mi nijak neovlivní mé hodnocení, které je z velké části pro Jessicu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazený koktejl (dalších) lidských osudů, který se ale bohužel těžko odlišuje od těch jiných spletenců z časů minulých (To, co dýchám, Crossing Over). Poslední filmová role důkladně nalíčeného Patricka Swayzeho, výborný a častokrát nedoceněný Ray Liotta, standardně dobrý Forest Whitaker, velmi zajímavý Eddie Redmayne i odhalená, ale hlavně uvěřitelná Jessica Biel.. Když se spojí slušný scénář a poctivá režie, která se v tomhle případě blíží stylu Michaela Manna, může z toho vylézt atmosférická podívaná. Tvůrci si ale až moc přejí, aby divák ujížděl a přemýšlel nad každou scénou, která se právě odehrává. Jenže Powder Blue obsahuje mnoho pro mně těžko akceptovatelných náhod i nevyjasněných motivů. Výtvarně chladná stylizace ponurého L.A. navíc už není takovou sázkou na jistotu (jako třeba v Crash).. neobjevných 65%.. ()

PinPrick 

všechny recenze uživatele

Síťový narativ plný zoufalých existencí zasazený do LA, z jehož genia loci nezbylo nic. Nevadí. První polovina je vizuálně podmanivá, ba přímo opojná, a scény v nočním klubu s umírněným herectvím Raye Liotty a Jessicy Biel jsou ve spojení s hudbou Cat Power mimořádné. Pak se děj bohužel stane příliš dovysvětlujícím, kdy to ve scéně odkazující na Wendersův Paříž, Texas musí být už každému jasné. Z patosu mi bylo k závěru na zvracení. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Drama není až tak moje parketa. Byl jsem natěšený hlavně proto, že se půvabná Jessica Biel zbaví svých svršků. Ale vidím, že film má i jiné kvality než jen exibici jejího těla. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Jen Boží láska je věčná. A nic není zadarmo (nikoliv z té finanční stránky). Opravdu je nutné vždy něco ztratit, abychom mohli něco získat? A stojí některé ztráty za to nové? Po zhlédnutí tohoto filmu se mi chtělo křičet z okna, že život stojí totálně za h...o!!! Ale ještě mu dám šanci. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádej je asi to správne slovo, ktoré vystihuje tento mozaikovitý príbeh. Nádej na zmenu k lepšiemu, nádej na vyrovnanie sa so svojimi chybami a nádej na odpustenie a lásku. Obsahová, myšlienková stránka filmu je veľmi dobrá, príbeh má čo ponúknuť. Len forma bola na mňa trochu pomalá, akoby zasnená a bez energie či atmosferického náboja. Platí to hlavne pre prvú polovicu, potom sa to v tomto smere zlepšilo a ja som si na tempo postupne zvykol. Ide o takú hodnotnú jednohubku, ktorá je ale trochu zasnená a komótna, preto snímok nemusí sadnúť každému . 70/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který se mi velmi líbil, byť z krapet přeslazeného závěru jsem byl mírně otrávený. Pokud jde o obsazení, Jessica Biel mě zas tak nebere (byť scéna s jejím tanečkem u tyče za doprovodu úžasné skladby Werewolf od Cat Power je pravděpodobně vrcholem celého snímku), Eddie Redmayne mi je vyloženě protivný, a zbytek ansámblu hraje "pouze" velmi dobrý standard, z něhož vyčnívá jen výkon Patricka Swayzeho, který je zde ve své poslední roli naprosto famózní. Nikdy bych nevěřil, že to někdy napíšu, a jeho úmrtí před 5 lety mě tehdy vcelku nechalo chladným, ale toho chlapíka je vážně škoda - byl to dost možná mnohem lepší herec, než jsem si kdy stačil uvědomit. Celkově se nemohu ubránit dojmu, že POWDER BLUE představuje typ filmu, kterých jsem v poslední době už viděl mraky - mám na mysli všechny ty mozaikovitě vystavěné příběhy o lůzrech a vyděděncích společnosti, kde se v jedné scéně šuká, v další umírá, aby v tom byl pěkně působivý kontrast, všichni mají posraný život, mizernou práci a nad hlavou Damoklův meč hrozící smrti či chudoby - ale pořád to nic nemění na tom, že když je takový film dobře natočený, rozhodně stojí za vidění. Snad si lze jen postesknout, že je tam vše tak vážné, že už nezbude žádné místečko ani pro špetku humoru, který by tu tíseň a všudypřítomnou vážnost trochu odlehčil, ale nechť - na tomto poli filmů je humor nahrazen nadměrným výskytem nepravděpodobných momentů, které hraničí se zázrakem, a nezbývá asi, než se s tím smířit. Protože něco takového, jako většina děje tohoto filmu, by se v "realitě" nikdy stát nemohlo, přiznejme si to. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Do chvíle, než začne sněžit, se jedná o vizuálně velmi povedený mozaikový film. S pádem první vločky padá i úroveň filmu, v momentě, kdy je taťka zasypán hromadou sněhu a z rukou mu padá fotografie, mně spadla čelist a já v němém úžasu sledovala, jak hluboko je najednou možné klesnout. Z deprese do patosu za necelé dvě hodiny, to je celkem šrumec. Bohužel si ten závěr ani při nejlepší vůli nedokážu odmyslet, nad některé přepjaté scény bych se i povznesla (druhé setkání s transsexuálem je jednou z nejhloupějších sekvencí vůbec, některé její scény by se neztratily v dobré parodii), ale patos nad umělými vločkami neskousnu. ()

Reklama

Reklama