Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (511)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 nominací: Herečka HR - Meryl Streep, Herec VR - Philip Seymour Hoffman, Herečka VR - Amy Adams, Herečka VR - Viola Davis, Scénář - A ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nudný a strašně ukecaný film na téma, které už bylo natočeno nesčíslněkterát a těžko dokáže ještě něčím překvapit. Ač se Meryl Streep a Phillip Seymour Hoffmann snaží sebevíc, z plátna čiší kvůli odtažité režii a nekonečným dialogům chlad a celé dílo vyznívá hrozně neosobně a zdlouhavě. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Pochyby mohou být stejně mocným a vytrvalým poutem jako jistota“ Neochvějná víra v Boha by měla skýtat útočiště před pochybami ohledně nedokonalosti našeho smyslového poznání, může tedy věřit člověk, jež nikdy nepochyboval? Jsou pochyby spásou, prokletím, nebo jednoduše jsou a měli bychom je akceptovat jako nutnou daň za naše bytí? Podtitul těmi nejzvučnějšími cenami (Pulitzer, Tony) ověnčeného dramatu Johna Patricka Shanleyho nutí k prozíravosti: A Parable (Podobenství). Zasazení děje do Spojených států amerických počátku 60. let tím pádem není příliš podstatné, ač své opodstatnění má (rasová segregace). Důležitější jsou dobou nepodmíněné pochyby. Pochyby postav, posléze také naše, neboť precizně vybalancované herectví Streepové a především Hoffmana neumožňuje nabýt jakékoliv jistoty. Ďábelskými pařáty vyzbrojený otec Flynn se nebrání progresi, byť v některých ohledech je pokrokový až příliš, sestra Alojza, povoláním „stíračka“ a „shazovačka“, oproti němu symbolizuje sebedestruktivní zkostnatělost církve. Morální (třebaže pochybující) vítěz je nakonec jenom jeden, ale těžko říct, zda-li je zároveň vítězem celkovým, přesněji tím, kdo víc získal, než ztratil. Opět jsme vystaveni pochybám a to pochybám nevyvolávajícím zlost, nýbrž – alespoň v mém případě – znepokojující, ale svým způsobem příjemné mrazení v zádech. Slovy obtížně popsatelné vědomí nevědomí je u amerických filmů jevem poměrně nezvyklým, proto potěšujícím. Shanley využívá každé možnosti, jak své mistrně vystavěné drama oddivadelnit (vizualizace vyprávění o ženě a spoustě peří má navíc návaznost na listí a kapky deště, vyvolávající svou „nezachytitelností“ v člověku stejné zoufalství) a hodně mu pomáhá Roger Deakins. Jeho práce s kamerou si nenárokuje pozornost na úkor hlavního dění, ale dokáže jej příjemně osvěžit, ať znejišťujícím podhledem či naopak uklidňujícím božím nadhledem. Osvěžující je rovněž jemný, lehce načernalý humor („Jsem na sladké“), přítomný v množství nerušivém, ale dostačujícím. Nakonec mi to nedá, abych ještě jednou nepochválil největší chloubu Pochyb – herce. Všichni tři, Hoffman, Streepová i Adamsová, jsou dokonale přesní v každičkém gestu. Jednou z pár věcí, o kterých po zhlédnutí Pochyb nepochybuji, je právě kvalita jejich herectví. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, Flipper, C.C.Baxter ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem opravdu nečekal. Je až k neuvěření, jak strašně moc vystihuje název Doubt to, o co ve snímku jde. Ani chvilku si divák nemůže být jist, na čí straně je pravda, čí pohnutky jsou čistší, kdo má ušlechtilejší motivy atd. Což by nebylo možné bez úžasného scénáře a dialogů, kteréžto bych nejradši korunoval na krále mezi dialogy :-D ... Vážně si napamatuju, kdy naposledy jsem takhle hltal každé slovo, které postavy vypustily z úst. Chválit herecké výkony by bylo nošením dříví do lesa, uznávám, že minimálně letos mají Akademici dost těžkou práci. Závěrem už jenom podotknu, že ačkoli bych tomu před zhlédnutím nevěřil, tak jsem si právě našel "to svoje" drama roku 2008. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po pekle zvanom Mamma Mia! som potreboval presne takýto liek. Meryl Streep je tu FANTASTICKÁ, ale ani typovo presne obsadený zvyšok nezostáva v jej tieni (Amy Adams je ako myška-mníška prekvapivo presvedčivá a Hoffmana som snáď ešte nevidel v úlohe, ktorá by mu viac sedela fyzicky i výrazom - on JE farár). Film ide proti očakávaniam. Čakáte vyhrotené oscarové tlačenie na pílu, no výborne napísaný scenár zostáva pekne pri zemi a vyhýba sa akémukoľvek démonizovaniu či vynášaniu jednoznačných súdov. Pripadalo mi to osviežujúco nehollywoodske. Navyše... momentálne nemôžem nemilovať film, v ktorom Meryl nespieva a neskáče po posteli. ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hrozná nuda, kde příběh se hrozně táhne a všecko co film má obsahovat hrozně nudí, včetně hereckých výkonů, které taky žádný zázrak nejsou a popravdě asi jsem moc zaujatý hlavně na P. S. Hoffmana, ale ani ten nic úchvatného nepředvádí, a ten nápad, ten příběh mi příjde naprosto zbytečnej. Ono to je přesně takové, jak říká obsah zde, ale opravdu jsem na tom neviděl nic, co by mohlo film trošičku vyvyšovat. Opravdu je to hrozně unavující a ten příběh mně příjde, jak pro sektu dělanej. Rozhodně nic úchvatného. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $33,446,470Tržby Celosvetovo $50,907,234Tržby za predaj DVD v USA $12,814,373 //počet predaných kusov 716,419║ Absolútne sklamanie, ani nie tak z výkonov hlavných predstaviteľov(Streep, Seymour Hoffman), ktorý fakt nemali dohromady čo hrať ako z úplne prázdneho filmu, kde sa rieši len jedna klebeta, takže neskutočne neefektný film, ktorý fakt nič nedá, nič neponúkne. /35%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělé divadlo, ale pouze nadprůměrný film. Shanley napsal perfektní scénář, našel si výborné spolupracovníky, ale přesto Pochyby naplno šlapou jen jako herecký koncert a souboj dvou protikladných pohledů na víru. Jako film nabízejí výtečnou hudbu Howarda Shorea, pestrou Deakinsovu kameru, ale podivně odtažité režijní pojetí. Shanley se pokusil divadelní potenciál obohatit i vizuálními prostředky, ale v nich se projevuje křečovitá teatralita a neuhlazenost, která napětí spíš brzdí než posiluje. To je škoda, protože herecké výkony i závěrečná otázka, která zůstane viset ve vzduchu, mohly klidně tvořit součást výjimečného filmu. Netvoří, byť jsou Pochyby bezesporu moc dobrým počinem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak silné umí být pochyby? Patří k člověku stejně jako jeho schopnost přemýšlet. Druhý celovečerní film Johna Patricka Shanleyho představuje svět školních lavic katolické školy v Bronxu, kde vládne silnou rukou pyšná a sebevědomá sestra v podání Meryl Streep. Vedle ní jako kontrast působí milá a slabá Amy Adams a magickou hereckou trojici dokončuje "kamarádský" Phillip S. Hoffman jako kněz a ředitel školy v jedné osobě. Shanley těží z hereckého obsazení, jak jen může. Přestože film není dějově příliš silný, právě herci tento nedostatek v každé scéně dokáží vynahradit. Jedna ze scén v podání Meryl Streep a Violy Davis je opravdu precizní a symbolizuje dobu, v které se film odehrává v její celé zrůdnosti. Pochyby jsou zajímavým a silným filmem z netradičního prostředí, který je i přes pomalejší tempo, herecký koncertem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Patrick Shanley .. What do you do when you're not sure? ___ Elegantní, divadelně aranžované, drama plné konverzačních soubojů. Snímek nikomu z postav nestraní a postupným rozkrýváním linek vzbuzuje v postavách vzájemné pochyby, které vcelku účinně přenáší na diváky. John Patrick Shanley však na výsledek netlačí a je škoda, že je celek poměrně chladným, v mnohém přesto chladně výstižným. Představoval bych si při takovém choulostivém tématu trochu ohnivější vášně. Z celé čtveřice (Akademií) vyzdvihovaných hereckých partů jsem na vážkách a cením si především dvou z nich. Tím prvním je jako vždy přesvědčivý Philip Seymour Hoffman, tou druhou je nejméně zkušená, ale neuvěřitelně stoupající Amy Adams. ___ That's the topic of my sermon today. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohuzial... A tak veeeelmi som sa tesila. A nakoniec obrovske sklamanie. Tak ako z konania sestry Aloysius, tak z celeho filmu. Urcite sa to da pripisat mojej absolutnej a nevyvratitelnej nenavisti voci Cirkvi ako takej, ale to je uz moj osobny problem. A pochybnosti o tom ziadne nemam... Rovnako ako o vynikajucich hereckych vykonoch. Ale to je uz druha vec. Tak ako saty NErobia cloveka, ani herecke vykony NEznamenaju automaticky vynimocny film :) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ve vytříbeném hereckém souboji Meryl Streep a Philipa Seymoura Hoffmana se překvapivě neztrácí ani Amy Adams, která tak dokazuje, že její herecký rozsah zdaleka nekončí u pomatených princezen. Pochybám by sice prospělo zkrácení některých scén, ale jako drama s přesahem jsou daleko kompaktnější, než zbytek letošních "oscarových vábiček", a v závěru se jim opravdu podaří přinést silnou pointu, která Vám z hlavy jen tak nepůjde. 8/10 P.S. Kázání o pomluvách bych tesal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Před: Mám nemalé pochyby zda Shanley zvládne ukočírovat natolik nelehkou látku, tak aby se vyhnul všem nástrahám lacinosti, zbytečné doslovnosti a církevní korektnosti. A hlavně mám pochyby o výkonu Amy Adams vedle dua Hoffman Streepová. Po: Teď již nemám sebemenších pochyb nejen o Amy, ale i o tom, že lépe už to napsat, natočit a zahrát ani nešlo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co člověk dělá, když nemá jistotu? O tom bude dnešní kázání.…. Herecké výkony tří hlavních protagonistů a někdy dokonale mrazivé – až divadelní dialogy. To jediné stojí více než za zmínku. Problém, který nedělá církvi dobré jméno a hledání jistoty. Ta může být pouhou emocí, nikoliv faktem. Nenechává to na mě žádné stopy, byť jsem zvědav, jaké bude vyústění příběhu. POCHYBNOST MŮŽE BÝT POUTEM JEŽ JE STEJNĚ MOCNOU ŽIVOTNÍ OPOROU JAKO JISTOTA. A pravda? Asi spatřila ďábla. Není tu nic, co by stálo za zopakování! Snad jen A.Adams. Ale možná jsou to jen klevety. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep miluji a ve filmu "Mamma Mia" byla excelentní! Film "Doubt" mne ale zklamal. Pouze kecy na téma homosexuální pedofilie........ opakuji "POUZE KECY".......(dávám 2* za perfektní herecké výkony). ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavé, herci výteční, ale celek všechno zabíjí. K čemu mi je úžasná, v lidi věřící Amy Adams nebo charismatický Hoffman, když by se celá premisa jejich konání vešla do deseti minut? Místo toho sleduji hodinu a půl herecké exhibice protahované až do nejabsurdnějšího maxima. Přitom by stačilo občas střihnout navíc, někde něco jen naznačit, ale ne - rutinní režie dotáhne film až do závěru, který celému příběhu vlastně definitivně podráží nohy. Právě kvůli tomu, že je celý dramatický oblouk menší divácká zrada, musím jít v hodnocení až takhle nízko. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni drama, ktery se prvni polovinu tvari jako spis takovy komedio drama, nebo to na me aspon tak pusobilo, o jedny cirkevni skole, sympaticky ucitelce a farari a nesympaticky reditelce, ktera kazdyho kontroluje. Jenze to je jen v prvni polovine, druha nabidne seriozni drama na vazny tema, ktery je fakt fantasticky vygradovany a ktery je vlastne cely o jedny da se rict pomluve a pochybach. Ruku v ruce s tim de konec, kterej sice trochu naznaci, ale taky necha na pochybach. No a tim, ze se dej odehrava v cirkevni skole, tak mu to pridava na zajimavosti, navic je skvele natocenej. A to sem se jeste nezminil o hercich. Amy Adams tu sice spis funguje jako mila a lehce naivni sestra, ale roli zvladla, ale pak tu jsou Hoffman a Streep, ktery se k hlavnimu slovu dostanou az v druhy polovine filmu, ale fakt to stoji za to. Hoffman je sice extra vyzranej, ale roli sympatickyho kneze zvladnul paradne a ke konci skvele pritvrdi. No a Streepova celymu filmu kraluje, zvladla to presne tak, jak bylo potreba, takze, i kdyz je jeji postava spis nesympaticka, udrzela to tak, ze ji zaroven clovek musi aspon trochu chapat. Proste paradne napsany drama se skvelym obsazenim za slabsich 5*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělá konverzačka, na které ohromí především brilatní herecké výkony (čtyři nominace na Oscary za ně hovoří za vše) a precizní scénář plný konverzačních konfrontací. Meryl Streep odehrála svoji další báječnou roli a vysloužila si tak rekodrní 13 nominaci na Oscara. Philip Seymour Hoffman neumí zahrát jinak než perfektně v posledních letech a tak není divem, že nás i akademii opět okouzlil svým výkonem. Příběh je celkem zajímavý a vzájemné rozplétání příběhu začne v jednotlivých postavách probouzet jejich pochyby. Všechno se nese v poklidném tempu až do konce a ani tam nám režisér žádný šok nepřinese. Myslím, že rezisér mohl klidně více přitlačit na emocích, ale jinak se jedná o parádní "konverzačku", kterou doporučuji........... ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Proč mají Pochyby čtyři herecké nominace na Oskary a jednu za scénář, je mi dneska už jasné. Film totiž stojí na těchto dvou nohách a plně na ně spoléhá. Naštěstí má na co spoléhat. Scénář nabízí skvělé herecké příležitosti a oba dva hlavní herci je využili beze zbytku. Tohle drama, které se se svým komorním prostředím stylizuje spíše do divadelní podoby, bohužel nemůže konkurovat velkým hollywoodským produkcím a za pár let se na něj zřejmě zapomene. Pro mě to byl však nezapomenutelný zážitek. Naprosto famózní herecké výkony M. Streep a F. S. Hoffmana mě nutí dát plný počet. O zasloužené nominaci pro A. Adams bych si dovolil zapochybovat, zatímco V. Davis, kterou jsem dodnes neznal, mě opravdu hodně překvapila. ()

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama