Reklama

Reklama

Je podzim a 16tiletá minnesotská školačka Juno náhle zjišťuje, že je těhotná. Otcem dítěte je její nejlepší kamarád Bleeker. V čekárně interrupční kliniky se svérázná Juno rozhodne, že dítě porodí a předá k adopci. Rodinu si však vybere sama. Se svým plánem se svěří otci i nevlastní matce a pak už nerušeně pokračuje ve školní docházce. Zvolený adoptivní pár patří ke zbohatlíkům, ona je upjatá puntičkářka, on pohodář. Juno za nimi zajede, podepíší dohodu a život jde dál. Podaří se Juno splnit plán, který si stanovila? A co na to všechno říká Bleeker? (Filmbox)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 198)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Juno je komedie, která se od začátku až do konce pohybuje v mnohokrát ověřených vodách amerického mainstreamu. V Evropě by podobné téma tvůrci zpracovali buď do podoby osudového dramatu nebo maximálně jako hořkou tragikomedii, Reitman ale natočil příjemný pohodový film o nepříjemných věcech. Pečlivě ulámal všechny potenciální hroty, takže hrdinka, která zjistí osudový průšvih v podobě nechtěného těhotenství, má skvělého chápajícího otce, macechu, která má - světě, div se - porozumění větší než vlastní máma, výbornou kamarádku, které je možné se vždycky svěřit a díky níž není nikdy sama, a konec konců i fajn kluka, se kterým i přes počáteční zádrhel hodlá navázat plnohodnotný vztah. Čím víc o ději uvažuju a podrobuju ho kritické analýze, tím víc zjišťuju, že je po obsahové stránce tak na 3 hvězdičky. Všechny potenciálně nepříjemné konflikty jsou už dopředu zaretušovány. Jen pro příklad, když se Juno rozhodne jít na potrat, nečeká ji skupina rozhořčených, bigotních a nepřátelsky naladěných demonstrantů, jak je to v Americe běžné, ale rozpačitá, komicky vyhlížející spolužačka, která evidentně neprotestuje z vlastní vůle, a celá scéna končí úsměvným dialogem. To, co film povyšuje nad průměr, jsou právě vtipné dialogy a řada hlášek, které vtipně posouvají děj dopředu, a i když už dávno nejsem teenager, myslím, že dobře vystihují pohled náctiletých, a zejména výborný výkon Ellen Page v hlavní roli, která je prostě jako hubatá praštěná puberťačka neodolatelná. Film disponuje navíc velmi dobře poslouchatelnou hudbou a zajímavé jsou už úvodní titulky s využitím animace. I když má tahle komedie řadu slabin, opravdu jsem se pobavil a odcházel z kina s příjemným pocitem, takže s oběma očima zamhouřenýma: 90 % celkového dojmu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Emocionálne nefunkčný pokus, čo sa týka môjho zážitku. Občasné nelogické chovanie sa postáv, a snaha režiséra vytvoriť niečo výnimočné - až priveľmi okate - ma vo výsledku vôbec nezaujalo. Silný námet, ktorý by bol mal pod inými umeleckými rukami určite potenciál stať sa nesmrteľnou klasikou v žánru komediálnej drámy. Ps: Spájanie žánrov komédia-dráma je z môjho uhlu pohľadu najväčšia výzva pre tvorcov vôbec. Je len málo fungujúcich filmových klenotov, ktoré to zvládajú. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vynikající svébytná komedie s fantastickou Ellen Page, prvotřídním nápadem přetaveným do výborného scénáře a s citem natočené Reitmanovou zkušenou rukou, obohacená o skvěle zvolený soudtrack. Ne každý rok se objeví alespoň jedno podobné citlivé drama, které se dokáže alespoň částečně oprostit od zavedených klišé, či je patřičně skrýt, a to víc je Juno cennější kousek, který pobaví a přitom vás zahřeje u srdíčka...90% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jako jo, je to takovej milej film, ale ze bych z toho byl nak hotovej, tak to v zadnym pripade. Problem je, ze i kdyz se film snazi tvarit desne originalne, tak na nem nic originalniho nevidim. Co se tyce hercu, tak Michael Cera je takovej malej pochcanek, kterej ma problem ze sebe vytlacit i to minimum dialogu, co ma. Garner taky nic moc, moc dobre nehraje a ani nak zvlast hezky nevypada. To Jason Bateman byl aspon sympatak. No a Simmons neni spatnej, jenze uz sem tak nak zvyklej ze Spider-mana, ze neskutecne prudi, takze mi tady nesed. A pak tu mame Ellen Page, ktera je fakt perfektni, akorat obcas sem jeji chovani moc nechapal a tudiz byla misty protivna. Celkove, i kdyz to je prijemne a dobre natocenej film s peknou hudbou a super Ellen, pochybuju, ze si za par dnu vubec vzpomenu, co se tam vsechno delo, navic, kdyz se toho moc nedelo a obcasnej vtipek to nezachrani. No tak po druhym skouknuti jsem se precejen bavil o poznani vic a hvezdicku pridavam. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

To krásné vyznání lásky mě složilo na lopatky... :) Vršit superlativy na film a úžasnou Ellen Page tu v záplavě pochvalných komentářů nemá cenu. Soustředil bych se spíše na názor o údajně nepřiznaném remaku korejské lehce dramatické komedie Jeni, Juno. Remake, skutečně? Povrchní inspirace budiž, ale kopírka ani náhodou. Počáteční premisa si je u obou snímků podobná, máme Juno v názvu (v korejském kousku se tak jmenuje kluk) a oba mladíci spadají do kategorie vykulených ocasů, co si je lze jako nastávající otce představit jen stěží. Tím veškerá podobnost končí a každý snímek si jde vlastní cestou... Juno je svéráz. Juno má kuráž a charisma. Juno je přirozená a okouzlující. Juno to vyboulené břicho vážně sekne. Juno je prostě boží. 9/10 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (52)

  • Úvodní animovaná sekvence byla vytvořena společností Shadowplay. Záběry chodící Juno (Ellen Page) se natočily na běžícím pásu, který byl později odstraněn. (Cheeker)
  • Jméno Juno má pro Kanaďany několik zásadnějších významů - přičemž z Kanady pocházejí i členové štábu jako třeba Ellen Page (Juno), Michael Cera (Paulie Bleeker) nebo Jason Reitman. "Juno" bylo kódové označení pláže, na níž se během Dne D vylodily kanadské jednotky. (Zhruba 1 000 vojáků bylo během dobývání pláže zraněno nebo zabito.) "Juno" je také název výročních kanadských hudebních cen. (Cheeker)

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reitmanova „žena ve stínu“

Reitmanova „žena ve stínu“

06.08.2010

Jason Reitman se definitivně zařadil mezi tvůrce, jejichž nové projekty sledujeme s velkým zájmem. Pro drama Young Adult se navíc spojil se scenáristkou Diablo Cody, která pro něj napsala už… (více)

Playboy podle Diablo Cody?

Playboy podle Diablo Cody?

29.09.2009

Za svůj první scénář dostala Oscara. Kromě toho byla Juno solidní hit, takže to vypadalo, že před Diablo Cody leží dálnice ke slávě. Poté, co „hororová satira“ Bacha, kouše! v zámořských kinech v… (více)

Reklama

Reklama