Reklama

Reklama

Je podzim a 16tiletá minnesotská školačka Juno náhle zjišťuje, že je těhotná. Otcem dítěte je její nejlepší kamarád Bleeker. V čekárně interrupční kliniky se svérázná Juno rozhodne, že dítě porodí a předá k adopci. Rodinu si však vybere sama. Se svým plánem se svěří otci i nevlastní matce a pak už nerušeně pokračuje ve školní docházce. Zvolený adoptivní pár patří ke zbohatlíkům, ona je upjatá puntičkářka, on pohodář. Juno za nimi zajede, podepíší dohodu a život jde dál. Podaří se Juno splnit plán, který si stanovila? A co na to všechno říká Bleeker? (Filmbox)

(více)

Recenze (1 197)

Cival 

všechny recenze uživatele

V Juno jásám jen nad Juno. Obyčejný malý milý film, který je hypeován v podstatě jen kvůli neodolatelné Ellen Page, jejíž charisma se tu opětovně zpeněžuje. Má to své momenty a roztomilý celkový feeling, oscarovou nominaci za scénář ale považuju za nepěkný omyl, jemuž nezabránily ani násilně nastrčené voice-overy nebo občas dost škobrtavé popkulturní narážky. Juno okolo mě jen profrčela, aniž by zanechala cokoliv, na co budu s láskou vzpomínat i za týden ... za měsíc... Asi je na mě příliš přítulná. Ta inteligentní nezávislá optika mi připadala až příliš jemná, důrazem na milé detaily a pohodu až příliš hladivá a užvatlaným soundtrackem až příliš vlezlá. Ale možná je to tím, že je mi tenhle typ poetiky cizí. Možná je to tím, že mám radši film loserský nežli chcípacký. Možná tím, že si vždycky radši vyberu Zbouchnutou než Juno (a ano, vím, že je to srovnávání hrušek s jablky). Každopádně úspěch Juno ukazuje, že dnešním hitům schází realita a jemná člověčina. A když tu díru někdo zalepí něčím víceméně banálním, co hladí po srsti, poletují pozlacené sošky... ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Fajn lo-fi komedie s překvapivými charakterovými piruetkami, úchvatnou hlavní hrdinkou a vtipnou konfrontací dětské Myspace naivity se zahořklým hard rockem dospělosti. Jen mi není jasné, proč tam hlavní hudební motivy obstarávají ti nejjemnější Skoti a ne Sufjan Stevens. Každopádně emo palce nahoru. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že mi z takovéhle ódy na chápavost rodičů, maloměstskou pohodu a zodpovědnost úplně všech, nebude na blití. Ale ono zkrátka nebylo, a kdo ví jestli to byla víc zásluha neskutečně dětské a přitom "tak nějak jinak dospělé" Juno, neuvěřitelně lidských manželů Loringových se všemi jejich ve filmu vyobrazenými charakterovými vadami nebo nevyzrálostmi, nebo těch narážek a satirismů a cynismů, kterými je ta překvapivě (v tom nejlepším slova smyslu) dlouhá hodina a půl protkaná. Jo, taky to mohly být ty kytarové odrhovačky, co se tak porůznu ozývají, a které jsou pro svou chytlavost naprosto zakázáníhodné:) Každopádně tahle "komedie" je kolekcí vynikajících hereckých výkonů - Ellen Page zajisté promine, času má ještě spoustu - ale hlavně na Jennifer Garner a její scénu v obchoďáku nezapomenu asi nikdy. Tohle bylo něco naprosto jiného, než co jsme od ní zatím mohli vidět, a bylo to úžasné a nádherné, jen slzu zamáčknout. Jason Reitman nebo Cody Diablo nebo třeba oba, to máte fuk, tak nebo tak s divákem mávají jak se jim zachce, pohled na některé postavy se mění tak jako život sám. A tohleto prostě nic jiného není, je to život - SKORO. Nemůžu v tuhle chvíli nevzpomenout na famózní britské Cold Feet, což byl ovšem seriál, a tak bylo toho prostoru daleko víc, ale Juno prostě dokonalá není;) Ale čert to vem, 90% to vynese i tak. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Juno je ještě o prenatální nehtík provokativnější komedie než Zbouchnutá, kde sice rovněž padlo pár zmínek o potratu, hlavní hrdinka nicméně k celé záležitosti nepřistupovala s chladností ledovce. Stále se však nacházíme na území žánrovky pro masové publikum, čili ani ten největší cynik nezůstane cynikem do úplného konce a taky nějaká ta slza ukápne. Rád bych viděl „nekorektní“ verzi filmu, a nechť mi nikdo netvrdí, že neexistuje, neboť osoba jako Diablo Cody prostě nemohla napsat něco tak mírného. Tím zase nechci vzbudit přehnaná očekávání ze strany puritánů – postavy v Juno mluví ne vždy slušně o ne vždy slušných věcech, akorát dokáží výsledek zaobalit, aby vyzněl spíše roztomile než sprostě. Dobrých padesát procent výsledných kvalit filmu jde na konto Ellen Page, deset zaobstarává příjemný soundtrack a zbytek scénář, režie a ostatní herci. Ač na pár místech usiluje o kulantní prezentaci nějaké všepoplatné myšlenky (poslední, nejposlednější záběr je jednoduše kouzelný), těžko najít pro Juno vhodnější adjektivum než „milá“. Milá komedie o (svým způsobem) milé události a jejích následcích – jelikož jsem nečekal zázrak srovnatelný s neposkvrněným početím, nemám v tuto chvíli důvod nehýřit nadšením. 85% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Tommy987, Jordan, Mahalik, tangerine1 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je to pěkné a milé, to ano, ale reálné a jako ze života mi to teda moc nepřišlo, všechny postavy byly vzhledem k tomu problému až podezřele v klidu. Ale jinak fajn. PS: Ta písnička na konci je skvělá. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ten pravý syr na moje makaróny. Proste ma to dostalo. Viem, že Ebertovo vzdychanie o filme roka je asi prestrelené, ale ten film je skrátka neodolateľný a ja nemám najmenšiu potrebu mu čokoľvek vytýkať. Vynikajúci herci (Ellen ich zatieňuje, ale aj ostatní sú presní a životní), svižný scenár, nesentimentálne dojímavý záver a aj trochu toho poučenia (napríklad, že Dario Argento točí najlepšie krváky). ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Silná dramatičnost látky se zde překvapivě dobře prolíná s Reitmanovou drzou komikou, jež mě bavila jak v jeho krátkých filmech, tak i částečně v předchozí cigaretové satiře. Stále se ale nemůžu zbavit dojmu, že celovečerní stopáž jej nutí k nepochopitelné zkratkovitosti, která nezodpoví spoustu otázek. Škoda že Cerův loser je pořád stejně nesympatický jako v Superbad, protože z Pageové protivného spratka vyrostl roztomilý spratek a opravdická herečka. 3 a ½. (Plus velký otazník nad tolika Oscarovými nominacemi). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Komedie nominovaná na Oskara. Co to je sakra? Juno ! Tak zní ten paradox, který svým námětem možná dokáže chytnout, a že určitě dokáže. Jenže nedávno jsem měl tu čest vidět také komedii s podobným námětem...Zbouchnutá...a musím tvrdit, že u ní jsem se dokázal bavit lépe. I přesto, že Juno je spíše drama než komedie a když komedie tak inteligentní, nemůžu si zvyknout na hlavní herečku, která svým až chraplavým hlasem vypadá na dost nepříjemnou herečku, krom toho i svým chováním, takže to okamžitě snižuje samotnou kvalitu celého filmu. Celé se to pak odehrává hopem tak neskutečným, že to končí vesměs normálně, takže nominace na Oskara je podle mě dost nepochopitelná. Sice to není žádná legrace, žít život takový jaký nám ho osud napíše, ale řekl bych, že může být napsaný daleko zajímavěji a originálněji než u Juno. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7,5miliónaTržby USA $143,495,265Tržby Celosvetovo $231,450,102Tržby za predaj DVD v USA $58,087,559 //počet predaných kusov 3,441,584║ Jason Reitman to vie za kamerou o tom niet pochýb, možno mi tam len chýbala nejaká uletenejšia scénka, lebo celé sa to nesie prevažne v komornejšej nálade. /60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně živý film u kterého budete trnout i roztávat... Ellen Page v hlavní roli báječná, soundtrack správně atmosférický a nad vším Jason Reitman, který už jednou dokázal, že umí nevážně vyprávět o vážných věcech. Juno má indie duši, ale nestřílí vám do hlavy hřebíky, ze kterých bolí hlava ještě týden. Moralit málo, hlášek hodně, Juno je hořká komedie (tentokrát se výjimečně nejedná o protimluv), která vám bodne. (90%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ellen Page je fajn. Avšak Juno mi už tak moc fajn nepřišla. Nadávat na hodiny sexuální výchovy, v kterých se mluví o bezpečném sexu a hned na to se vyspat s "vysněným sportovcem" a otěhotnět to chce opravdu dávku ...ignorance. Ona pro mě od počátku nebyla příjemnou postavou a nedokázal jsem ji věřit. Už tomu hloupému Michaelu Cerovi jsem věřil jeho pohnutky a myšlenky mnohem více. Její zmoudření ani obdiv k hororům Daria Argenta jsem ji nedokázal věřit. Tohle pro mě není to typické americké děvče, vlastně vůbec žádné americké děvče. Scénář byl dost jednoduchý a skoro až primitivní a nebýt úsměvu Jennifer Garner a občasných sympatických pohledů Ellen Page, šel bych ještě o dost níže s hodnocením, protože nic víc v tomhle snímku není. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Diablo Cody .. Co znamená být sexuálně aktivní? ___ Ta známá Bettie Page. Ou, pardon, Ellen Page !! :-) Teď už tuto kouzelnou mladou herečku těžko někdo přehlédne! Již v její výrazné prvotině Hard Candy jsem obdivoval její výkon, který výrazně držel uvěřitelnost zápletky v přijatelných rovinách. Ellen je prostě jiná. ___ Příjemná, skvěle napsaná, nezávisle vzhlížející jednohubka se zajímavým, leč vlastně obvyklým životním tématem - těhotenství. Pravda, jen ten věk matky zarazí.. Je příjemné, jak Jason Reitman zvládl vtipně a odlehčeně tohle téma podat, chvílemi jsem neměl daleko jak ke smíchu, tak i dojetí. Zpracování je hřejivé, barvité, zatraceně pohodové a i díky hudbě zkrátka příjemné. I přesto že Ellen všechny zastiňuje, tak snad poprvé mi (zvláště) Bateman s Garner upřímně nevadili. J.K. Simmons bohužel nedostal prostor ke svému exhibicionismu a Michael Cera je prostě loser Cera. ___ Další remake ve stylu Departed (nepřiznaná kopie) a Akademie i tamní publikum sedí na zadku (a přitom by stačilo rozšířit si obzory za oceán a to z obou jeho stran..). Ellen Page je boží, ale jinak jsou nominace docela mimo, zvláště v režii to je přímo urážka pozice, kterou měl po právu obsadit Ridley Scott. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Režisér Jason Reitman pomalu pomaloučku míří do topky mých nejoblíbenějších režisérů, jelikož si po fenomenálním celovečerním debutu Děkujeme, že kouříte a před vizuálně uhrančivým a tak trochu podprahovým Lítám v tom posvítil na Juno, velmi netradiční a otevřený snímek o negativním fenoménu generace Y. Přitom ale zachoval všechny charakteristické aspekty svého tvůrčího stylu - jeho film je vizuálně atraktivní (v případě Lítám v tom bych použil až výraz uhrančivý) a velmi esteticky vyvedený, opět se velmi ostře vymezuje proti tzv. americkému snu a dost zjevně tento zažitý mýtus kritizuje, jeho filmy nejsou šokující, ale cynické a, vydělíme-li z úvahy jeho debut, opět jde o velmi netradiční romantickou komedii, v podstatě až její antitezi... Seznamte se, Jason Reitman, pohrobek nezávislého amerického filmu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"This is even better than Susperia." Juno se nevyhne srovnání se Zbouchnutou a Napoleon Dynamitem. Což je vůči všem třem snímkům trochu nefér. Jedním si je sice podobná tématem a druhým zdánlivě "geek" atmosférou, ale jinak prakticky nic společného nemají. Oproti Napoleonovi jsou tady všichni normální, byť tu a tam poněkud výstřední, a řeší běžné problémy. Oproti Zbouchnuté se zase hraje na vážnější notu. Což ani v nejmenším neznamená, že by Reitman junior nezvládal navzdory vážnému tématu i skvostně a trefně pobavit. Navíc to umí bez tisíc a jedné variace na popkulturní hlášky. Znovu narozdíl od Judda Apatowa. Juno je velmi sympatický a příjemný snímek, který pro mě paradoxně brzdí zde nejvíce vyzdvihovaný klad. Ellen Page. Netvrdím, že nehraje výborně, ale někdy tlačí na pilu až přespříliš. A čistě osobně mě také bylo líto odsunutí Paulieho na vedlejší dějovou kolej. Ta postava je tak sympatická, že bych celý film nejraději viděl udělaný z jeho Tic-Tacového pohledu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Vlastně to nebyla zas až taková pecka, ale dost to ve mě zůstalo a dojalo takovým tím přirozeným, nevykalkulovaným způsobem. Dá se říct, že je to hezkej film s moc hezkou hudbou :) Btw úvodní titulky se velice povedly. ()

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reitmanova „žena ve stínu“

Reitmanova „žena ve stínu“

06.08.2010

Jason Reitman se definitivně zařadil mezi tvůrce, jejichž nové projekty sledujeme s velkým zájmem. Pro drama Young Adult se navíc spojil se scenáristkou Diablo Cody, která pro něj napsala už… (více)

Playboy podle Diablo Cody?

Playboy podle Diablo Cody?

29.09.2009

Za svůj první scénář dostala Oscara. Kromě toho byla Juno solidní hit, takže to vypadalo, že před Diablo Cody leží dálnice ke slávě. Poté, co „hororová satira“ Bacha, kouše! v zámořských kinech v… (více)

Reklama

Reklama