Reklama

Reklama

Je podzim a 16tiletá minnesotská školačka Juno náhle zjišťuje, že je těhotná. Otcem dítěte je její nejlepší kamarád Bleeker. V čekárně interrupční kliniky se svérázná Juno rozhodne, že dítě porodí a předá k adopci. Rodinu si však vybere sama. Se svým plánem se svěří otci i nevlastní matce a pak už nerušeně pokračuje ve školní docházce. Zvolený adoptivní pár patří ke zbohatlíkům, ona je upjatá puntičkářka, on pohodář. Juno za nimi zajede, podepíší dohodu a život jde dál. Podaří se Juno splnit plán, který si stanovila? A co na to všechno říká Bleeker? (Filmbox)

(více)

Zajímavosti (52)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 7,5 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 143,5 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 232,4 mil. (NIRO)
  • Ve scéně, kdy Juno (Ellen Page) hovoří s otcem (J.K. Simmons) o tom, jestli jsou lidé schopni zůstat si věrni navždy, otec spravuje nějakou součástku. Podle scénáře měl dělat rodinné finance. (kriplozoik)
  • Scénář filmu byl v roce 2005 druhým nejlepším, resp. nejvíce zmiňovaným scénářem dle tzv. „Černé listiny“ Franklina Leonarda (seznamu dosud nezrealizovaných scénářů "putujících" Hollywoodem). (kriplozoik)
  • Juno (Ellen Page) je ve filmu 16 let, její představitelce přitom bylo už dvacet. (KajusaK)
  • Úvodní animovaná sekvence byla vytvořena společností Shadowplay. Záběry chodící Juno (Ellen Page) se natočily na běžícím pásu, který byl později odstraněn. (Cheeker)
  • Podle Jasona Reitmana, se ve scéně na konci filmu, kdy Vanessa (Jennifer Garner) pije, jednalo o skutečné víno. Když natáčení končilo, byla už herečka trochu opilá. (Cheeker)
  • Jméno Juno má pro Kanaďany několik zásadnějších významů - přičemž z Kanady pocházejí i členové štábu jako třeba Ellen Page (Juno), Michael Cera (Paulie Bleeker) nebo Jason Reitman. "Juno" bylo kódové označení pláže, na níž se během Dne D vylodily kanadské jednotky. (Zhruba 1 000 vojáků bylo během dobývání pláže zraněno nebo zabito.) "Juno" je také název výročních kanadských hudebních cen. (Cheeker)
  • J.K. Simmonse (Mac MacGuff) scénář nadchnul natolik, že prohlásil, že by byl šťastný, kdyby si mohl zahrát třeba i jen učitele, který ve filmu vůbec nemluví (anebo kteroukoli jinou roli). (Cheeker)
  • Přestože se ve filmu poměrně často telefonuje, nikdo nepoužívá mobil. (Cheeker)
  • Ellen Page (Juno) obdržela za svůj herecký výkon 13 různých ocenění. (Devitka)
  • Režisér Jason Reitman na DVD zmiňuje, že některé předměty v Bleekerově (Michael Cera) pokoji, včetně plakátu s hebrejskou abecedou na dveřích a zarámovaného certifikátu o cereminiálu Bar Mitzvah, visícího na zdi, mají naznačovat, že Bleeker je žid. (HappySmile)
  • Existuje také korejský film podobného jména, v němž se také objevuje mladá dívka, která otěhotní se svým stejně starým přítelem, nicméně další zápletka příběhu je naprosto odlišná. (HappySmile)
  • Ellen Page vymyslela, že Juno bude nosit culík s dlouhými prameny vlasů na stranách, a sama se tak každý den česala. (HappySmile)
  • Scéna, v níž Juno brečí na kraji silnice, byla přidaná, až po dokončení hlavního natáčení, kdy už se Ellen Page nechala ostříhat. Takže v této scéně má falešný cop. (HappySmile)
  • CD, ze kterého Mark (Jason Bateman) pouští písničku "Superstar" od Sonic Youth, je kompilace cover-verzí písniček The Carpenters s názvem "If I Were a Carpenter" (1994). (HappySmile)

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reitmanova „žena ve stínu“

Reitmanova „žena ve stínu“

06.08.2010

Jason Reitman se definitivně zařadil mezi tvůrce, jejichž nové projekty sledujeme s velkým zájmem. Pro drama Young Adult se navíc spojil se scenáristkou Diablo Cody, která pro něj napsala už… (více)

Playboy podle Diablo Cody?

Playboy podle Diablo Cody?

29.09.2009

Za svůj první scénář dostala Oscara. Kromě toho byla Juno solidní hit, takže to vypadalo, že před Diablo Cody leží dálnice ke slávě. Poté, co „hororová satira“ Bacha, kouše! v zámořských kinech v… (více)

Reklama

Reklama