Jon AvnetScénář:
Russell GewirtzKamera:
Denis LenoirHudba:
Edward ShearmurHrají:
Al Pacino, Robert De Niro, Carla Gugino, John Leguizamo, Donnie Wahlberg, 50 Cent, Brian Dennehy, Trilby Glover, Dan Futterman, Frank John Hughes (více)VOD (3)
V ulicích New Yorku začíná řádit sériový vrah, který u obětí zanechává básně popisující jeho hrůzné činy. Případ dostávají na starost dva ostřílení detektivové (Robert De Niro a Al Pacino), přičemž se ukazuje, že hříšník se může skrývat i v řadách policie. (Satan)
Videa (3)
Dexter se svědomím a setkání starých pardálů po letech mohli vydat na další významný zápis do filmové historie, ale Gewirtzův scénář bez jediného zvratu a pevnější logiky završila neskutečně rutinérská Avnetova režie. Ten chlap chvilku vypráví v klasickém francouzském stylu, po chvíli jde do kamerových zrychlovaček a celek zaštiťuje vykrádáním Mannova opusu. Levná béčková kriminálka, která by měla dostat doživotí natvrdo v nejzapadlejší poličce videopůjčovny. ()
Jsem na vážkách. Na jednu stranu stavím výborné výkony De Nira a Al Pacina, kteří se výborně doplňovali, hláškovali, nadávali a já nevím co všechno a navíc jim zdatně sekundovala Carla Gugino a na druhou stranu zpackaný, předvídatelný scénář, který nedával jinou možnost, než užívat si obou hereckých veličin. Konec mě bohužel nepřekvapil - překvapilo by mě, kdyby to bylo jinak. Za herecké výkony a zúcty k oboum veličinám dávám 60%. ()
Opravdu hodně jsem se těšil na tohle krimi a to hlavně z důvodu přítomnosti obou známých herců. Naivně jsem si myslel, že by nevlezli do nějakého propadáku, jenže to jsem se tentokrát přepočítal. Jelikož největší slabinou byl samotný scénář, který byl čitelný již od první půlhodinky, očekával jsem, že kvalitu navýší hlavně jejich herecké výkony. Leč i ty byli hodně průměrné. Najde se tu několik dramatických scén, které diváka alespoň na chvíli probudí z letargie, ale jinak to postrádalo pořádnou šťávu. Bohužel ač velice nerad tentokrát nedám ani to průměrné hodnocení. Což mě vzhledem k obsazení dost mrzí. 45%. ()
Nechápem účasť hereckej elity v tomto snímku. Ide o prostú priemernú kriminálku, ktorá chcela byť seriózne vypointovaná v závere, no závisí od inteligencie diváka, nakoľko sa to podarí. Nebyť prítomnosti hviezdneho dua, o tento film by som ani nezakopol. Po technickej stránke ide o veľmi zle odvedenú prácu, cez strih, kameru, réžiu... ()
Otázka na úvod: Víte, co překoná úsměvnost Marka Wahlberga v popelářském ohozu? No přece Robert De Niro v teplákové soupravě. Ne, teď vážně. Righteous Kill je taková srágora, že by měl Avnet položit hlavu na špalek a konečně odtáhnout někam, odkud na nás ty jeho shity nebudou moct dosáhnout. Scénář je od začátku do konce hrůza, hlášky tu vlastně nejsou (obdivuju střihače, který uplácal tak dobré trailery) a hlavně je to děsná nuuuuuuudaaaaaaa, jež musí ve chvílích vaší nepozornosti snad couvat, jinak není možné, aby mi těch 90 minut utíkalo takhle pomalu. P.S.: Carla Gugino nikdy nebyla ošklivější a oplácanější. WTF?! 3/10 ()
- Rooster (Al Pacino) na začátku filmu zmíní amerického šachistu Roberta "Bobbyho" Fischera, který se v roce 1972 stal mistrem světa, když porazil Borise Spaského z SSSR. O životním příběhu Bobbyho Fischera byl natočen film Tah pěšcem (2014). (Matej.Mirejo)
- Turk (Robert De Niro) nosí hodinky značky Omega Speedmaster Professional, Rooster (Al Pacino) Tutima Flieger Chronograph F2 a Spider (Curtis Jackson) nosí Breitling. (dyfur)
- Režisér Jon Avnet prohlásil, že se nechal silně ovlivnit způsobem natáčení Alfréda Hitchcocka, kdy je divák vtažen do děje a podílí se na odhalování pachatele. (don corleone)