Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neuvěřitelně smutný příběh, ve kterém nejde o žádný heroický supermanismus válečného hrdinství. Ústřední postavou je záložník námořní pěchoty Jerry, voják oddaný vlasti, který prošel válkou a poznal neskutečné běsnění a utrpení přímo v ohnisku bojů Perského zálivu a Afghánistánu. Trpí těžkými psychickými komplexy a jeho život je tím po návratu do vlasti těžce poznamenán. Jako otec tří dětí se nemůže vyrovnat hlavně s bídou, která ho provází jeho každodenním životem. Dostává se do nevyřešitelných, vážných finančních problémů, které mu neulehčí ani jeho vlastní žena. (tahit)

(více)

Recenze (17)

emma53 

všechny recenze uživatele

Režiséra debutního počinu Badland chválím za to, že jsem celých 165 minut seděla téměř bez hnutí a film si udržel mou pozornost. Ovšem nedokážu přesně specifikovat proč. Jeden z činitelů bude asi Jerry v podání Jamieho Dravena, protože mě přinutil alespoň trochu se vcítit do jeho postavy, která rozhodně nebyla charakterově jednoznačná a on jí hrál výtečně. Druhým plusem byl vhodně vybraný soundtrack českým Luďkem a se songy Bruce Springsteena a Raye LaMontagneho. Věřím, že taková válka si dokáže vybrat krutou daň a tady jsem mohla registrovat dva muže, kteří se s tím nedokázali vyrovnat. A v tom je jádro pudla, že to na mě působilo místy až moc pateticky s příliš šokujícími a neuvěřitelnými momenty a konec to v poslední minutě zazdil úplně. Skoro bych řekla, že tenhle snímek je určen především pro ty, kteří si tím svinstvem skutečně prošli a dokáží projevit možná víc empatie něž pouhopouhý český divák. A ani malá, roztomilá Celine mě se svým poskakováním moc nepřesvědčila, takže sorry, výš já nejdu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Kolik takových osudů ve skutečnosti Amerika má? Nejde o příběh nabitý akčními scénami, ale o běžného vojáka z válečné minulosti, která se vryje při sledování filmu hluboko pod kůži. Příběh nežaluje, ale balancuje na hraně fikce a reality a tak trochu experimentuje, ale velmi chytře, že dokáže zaujmout. Nelze si zde ale nepovšimnout, že hlavní postava vybočuje ze stereotypu obvyklých amerických hrdinů. Další zajímavou věcí, na kterou se snaží film upozornit, je fakt, že kdo projde válečným peklem, těžko se vrací do života. Nemůžu napsat nic jiného, než to, že jde o působivou výpověď, která má docela reálné rozměry. Jeden z mála filmů o odvrácené tváři Spojených států, jejíž politika, není ke svým vojákům vždy tak přívětivá, jak se prezentuje. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Bylo by to ještě lepší, kdyby byl hlavní "hrdina" sympoš. Nebo kdyby mu alespoň pořád netrčely vlasy. Ale jinak super příběh, i když trochu americká přehnanost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak po tomhle na mě padla těžká deka. Že válečné veteránství není jen poplácávání po ramenou a vyměňování si storek se svými spolubojovníky, to je mi jasné. Ostatně filmů, zabývajících se válečnými traumaty tady bylo už víc než dost. Ale nikdy to nebyla takhle intenzivní ukázka válkou zničené psychiky člověka, se kterým si osud zahrál tím nejhorším možným způsobem. Působivý debut se stejně působivými hereckými výkony v podání vesměs neznámých tváří. Jeden z těch filmů, které už nebudete chtít nikdy vidět. 90% ()

popkec 

všechny recenze uživatele

Působivý a u nás prakticky neznámý snímek. Začátek je pozvolný, pak příjde zlomová scéna a film se pořádně rozjede. Z příběhu nebudu prozrazovat raději vůbec nic, rozhodně to ale stojí za to. Herecký výkony jsou výborné, vše je doprovázeno povedenou hudbou. Zakončení mi zůstane v paměti ještě dlouho. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

'Hustý'...jak říkají současní puberťáci. Nic sem od tohoto filmu nečekal...rozumějte...nikde jsem o něm neslyšel žádné chvalozpěvy na některé rádoby super filmy...a ono se to vyplatilo...silný příběh, výborně zahrané role ne moc známými herci a hlavně určitá syrovost, která z filmu dává šmrnc. Od začátku do konce to stálo za to a to při této délce stopáže není lehké udržet. Doporučuji... ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Neškodilo by kdyby rejža trochu hýbnul kostrou,ale zdlouhavost celého filmu zachran'uje krásná hudba.Taky mi trochu vadila televiznost a ne úplně přesvědčivé výkony herců.Příběh ale má sílu aby tohle všechno přebil.V první moment wtf konec byl vlastně geniální.Vnitřní život může být hnusné peklo.PS:když se mi to tak rozleželo,měním ze 4 na 5. ()

Brasi 

všechny recenze uživatele

Našlapanej film. Časem. Toho je tu na všechno hromada přímo obří. Škoda, že převážně na to, abychom sledovali jednu z postav, jak jde, utíká, spí nebo jenom někam/na někoho kouká - tu do blba, tu zase vražedným pohledem. A to je v kombinaci s nepřirozenými hereckými výkony (mezi kterými bohužel kraluje ústřední dvojice - muž dvou tváří Jerry a Celina, která by i za dvě rozdílný grimasy byla ráda) poměrně vražedná záležitost. Naopak by se mi docela zamlouvalo, že veškerý Jerryho děsy z války se odehrávají v jeho nitru a my tak vidíme pouze jejich výsledky, nebýt ovšem toho tříminutovýho fuckin' monologu, který to pro mě docela šíleným způsobem zdí. Spoiler! No, a pak tu máme konec, který zneguje jedinou šokující scénu (a popravdě, koho z nás v jejím průběhu nenapadlo, že to tak bude?) a fakticky celou výpověď filmu úplně degraduje. Konec spoileru Nejzajímavější na celým filmu se mi zdá výrazný rozdíl mezi hodnocením na imdb (5.6 z 10) a csfd (aktuálně s mým hodnocením 84%). Před zhlédnutím jsem měl pocit, že by Badland mohl být filmem, který se dokázal dotknout palčivých míst US společnosti, ale teď ve mně převažuje dojem, že se mu jenom podařilo zahrát na českou antiamerickou notu. ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Tak tohle budu hodně dlouho rozdýchávat... na film jsem narazil náhodou a neměl jsem tušení, o co v něm půjde, půl hodiny to nevypadalo na nic extra, ale pak přišla klíčová scéna, která mě doslova zatloukla do křesla ... film je o vetránovi, který válčil v Iráku a byl beze cti propuštěn z armády. Doma má tři děti a těhotnou manželku, žijí v maringotce na hranici bídy ... tenhle film jistě Američané na žádný festival nepřihlásí, tohle byla opravdová americká noční můra ... ()

lubomir91 

všechny recenze uživatele

Našlo by se pár chyb, které by se na tom filmu dalo vytknout. Ale jde o to, že vám to hraje na city takovým způsobem, že na nějakých detailech vám naprosto vůbec nezáleží. Jen mě fascinuje, kolik málo lidí o tomto filmu ví. Kdyby se více rozšířil, určitě by měl větší úspěch. Lidi tento druh filmu hledají a chtějí... ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

velmi podařený film který jsem dokázala sledovat od začátku až do konce a říkala jsem si je tohle opravdu možné, aby se bývalý voják, který se vrátil z války se mohl takto změnit a udělat to co udělal? Začínám to plně chápat, prostě jsou to nesmyslné války které zničí celou osobnost člověka a pak neví do je správné a dokáže napáchat velké zlo pro všechy blízké, silný emocionální zážitek, který mě opravdu dostal se vším všudy. Vřele doporučuji ()

bravo1 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem z podobných amerických filmů vyrostl. Začátek - depkařský úvod v doprovodu té ohrané, rádoby melodramatické hudby, mně naznačil, že se bude jednat o další americkou slátaninu, snažící se všemi možnými prostředky naivně působit na emoce. Proč je film tak dlouhý? Jsou zde statické záběry na hlavního hrdinu s tou již zmíněnou hudbou. Od nějaké dvacáté minuty jsem začal skákat na konec. Překvapení v ději je, ale jen kvůli němu by mi nestálo za to, protrpět si desítky nudných minut. Jednu hvězdu dávám za nápad, že režiséra napadlo věnovat se tématu vojáků, kteří si prošli bojovým peklem - provedení je ale odpadní. ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Tento film by asi nikdy nemohl soutěžit o Oscary, neboť by Američtí diváci a akademici, zvyklí na happyendy, nerozdýchali tolik negativismu, záporné energie, beznaděje a činů proti těm, které oni (ale i my) tolik ubožňují - proti rodině. Jedná se o mimořádný zážitek, který není pro každého, film má řádnou stopáž - skoro 3 hodiny, ale ujišťuji vás, že se nebudete nudit. Konečná pointa, kterou samozřejmě neprozradím, vás přeci jenom drobet uklidní. Doufám tedy, že jsem jí správně pochopil...:-) Zvláštní je, že k hlavní postavě i přes to, co udělala, citíte určité sympatie a s napětím sledujete, jak se jeho osudy vyvinou. Pro mě vyjímečně silný, emocionální zážitek. 5*, fuck...:-) ()

Hladas_123 

všechny recenze uživatele

Velice smutný a zároveň naprosto skvělý film. Celou dobu jsem si myslel, že vím, kam film směřuje, ale konec mě vážně rozsekal... To už jsem dlouho nezažil. ()

RoDiDi 

všechny recenze uživatele

Zase jednou hodně silný zážitek. Málo známý, ale šokující a smutný film. Ani ta dlouhá stopáž mi kupodivu nepřišla až tak dlouhá a utekla dost rychle. No a ta mrňavá slečna byla geniální. ()

hypnos11 

všechny recenze uživatele

Desive hroziva atmosfera je to, co si z thoohle filmu nejspis zapamatujete. Prvni pulhodinka nenasvedcuje tomu, ze by melo jit o neco jineho, nez drama o rodine veterana z iraku, otce tri deti, ktery zrovna ztratil praci, vztah s tehotnou manzelkou temer na bodu mrazu.. A pak se najednou stane neco, co cloveku vypali diru do srdce. Vec, kterou by necekal snad nikdo. Akt, ktery se stane hybatelem deje zbytku filmu, je vec naprosto sokujici, 5* jsem nedal jenom proto, ze jsem to nedokazal stravit a pochopit, jak by nekdo mohl udelat neco takoveho. Po tomto nepovedenem paleni mostu se zda, ze by prece jenom pro hlavniho hrdinu mohla zbyt nejaka nadeje, ale vse nakonec speje ke tragickemu, ale dokonalemu konci. Tenhle film ukazuje odvracenou tvar americke spolecnosti, a ta mu to evidentne vraci svym hodnocenim - na csfd 82, imdb 62. ()

Reklama

Reklama