Reklama

Reklama

K jedné z nejtemnějších událostí novodobých polských dějin se vrací film slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy. Vypráví o zavraždění téměř pětadvaceti tisíc polských vojáků i civilistů, které provedla sovětská tajná policie NKVD v roce 1940. Toto traumatem poznamenané téma dlouho provázela řada zfalšovaných důkazů, rozporuplných faktů a nejasností, proto bylo příznačně nazýváno Katyňská lež. Přitom hromadné hroby obětí odhalili Němci již v roce 1941. Moskva ale na oplátku z masakru obvinila Němce, západní evropské státy o hrůzyplné události raději mlčely. Až v roce 1990 Rusko přiznalo, že Stalin vraždy příslušníků polské vojenské a společenské elity skutečně nařídil. Přesto ruská strana stále odmítá odtajnit dokumenty, jež se týkají této události a uznat masakr za genocidu... Filmové drama začíná 17. 9. 1939, kdy Sovětský svaz napadl Polsko, krátce předtím šokované drtivým útokem německé armády. V popředí děje jsou manželé Jerzy a Anna, na jejich příběhu jsou ukázány osudy příbuzných zajatých polských důstojníků, později také složitý úděl zajatců, končící tragédií… Scénář vznikl podle knihy "Katyń: Post Mortem" spisovatele Adrzeje Mularczyka. Pohled režiséra Andrzeje Wajdy zaznamenává nejen brutální zvěrstva obou režimů, stalinského i nacistického, v Polsku čtyřicátých let, způsobená totalitní ideologií a státní mocí, která v zahraničí nekompromisně prosazuje svou moc, ale také jejich následnou propagandistickou manipulaci i tresty pro všechny, kdo se oficiální lživé propagandě pokusí postavit. Dobové dokumentární záběry zůstávají součástí filmové výpovědi, stejně jako velmi realisticky a nekompromisně zobrazený masakr. Snímek přitom nepodporuje žádnou ideologii, na události pohlíží z hlediska obyčejných lidí. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Upřímně-jednu za to, ze to tocil Wajda, jinak neskutečná nuda, snad kromě závěru. Proti ruská propaganda jak vysvítá, i evropský soud rozhodl, ze polské důstojníky zavraždili germáni! Pokračování goebbelsovske propagandy jak vysite.

djmichal01

djmichal01 (hodnocení, recenze)

Pravda co rusové udělálí po konce světové válce ve Smolensku poprava masové vraždy podlé pravdy a skutečností.

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Hodina a půl naprosté nudy a posledních 30 min. drastických záběrů tento film nezachrání ať je jakkoliv pravdivý.

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

Pro poláky je Katyň opravdu prokletý místo. 1940 a 2010... vůbec bych se nedivil, kdyby v tom měli prsty rusáci i teď!

tom9117

tom9117 (hodnocení, recenze)

Koniec filmu je naozaj surovo a realisticky ukoncený ale prvá polovica filmu mohla byť lepšia! Táto likvidácia poľských dokonca dôstojníkov bola zbytočná, to radšej mali zomrieť v boji čestne nie takouto čistkou.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Není Rudá armáda jako Wehrmacht... Popravy polských důstojníků spáchalo NKVD, vyhlazovací genocidu v SSSR zase jednotky Waffen SS... Jinak to byly armády jako každé jiné a v propagandě si velmi podobné... Obě strany si myslely, že bojují za stejnou věc.

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

Tak jsem rad, ze nejsem za idiota. Jinak Ruda armda zvitezila, proto jsou ti hodni a tak to ma byt.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Pardon. Uplne jsem zapomnel na neutralni staty a ten Benelux mi taky vypadl. Ale s tim Norskem si nejsem uplne jisty. Budu se na to muset mrknout. Kazdopadne v Evrope bylo pred valkou vice nez dost nedemokratickych rezimu.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

No možná bych k těm demokraciím započítal jeětě Benelux, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko a Norsko. :) Jinak bych řekl, že nejen rudá, ale obecně ruská armáda. Tyto dva národy se neměly nikdy v lásce ( z ruské strany proti Katyni např. 1612). Ovšem jak je obvyklé, nedá se nalézt jednoznačný viník.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

To je samozrejme taky pravda. Ja jsem psal o obdobi behem 2. svetove valky/po valce. Samozrejme se taky nesmi zapomenout na fakt, ze Polsko (stejne jako vsechny evropske zeme mimo Francie, Anglie a Ceskoslovenska) bylo pred valkou totalitni. Jinak co se tyce podilu na Mnichove, tam to bylo spis vyuziti situace (stejne jako ze strany Madarska). Tohle by bylo na dlouhou diskuzi, protoze tech souvislosti je hrozne moc. Ale fakt, ze ruda armada nebyla v polsku nikdy vnimana pozitivne (narozdil od Ceskoslovenska), zustava.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Jenže v dnešní době se opět věci zvrhávají k tomu vidět vše jednostrannou optikou (propolsky, proNATOvsky). Poláci (oprávněně) ukazují na zločiny rudých, jenže je třeba mít na paměti, že ony východní oblasti, které SSSR obsadil v roce 1939, pro změnu násilně okupovalo Polsko po roce 1918, kdy se dovolávalo historických práv na tato území z doby před prvním dělením Polska (obyvatelstvo v drtivé většině ukrajinské a běloruské), ačkoli např. proti Československu na těšínsku se naopak snažilo uplatňovat národnostní hledisko proti historickému. Je třeba proto připomenout, že v době Mnichovské krize Polsko mobilizovalo proti Československu a po Mnichovu násilně Těšínsko obsadilo pod patronátem Wehrmachtu. Poslechněte si někdy české vojáky, kteří protektorát opustili přes Polsko, sběrný tábor Bronowice byl skoro takový malý koncentrák. Ne sice vyhlazovací, ale nebýt toho, že se vojákům podařilo nashromáždit nějaké peníze a kupovat jídlo na černém trhu, asi by valná část pomřela hlady. Beckův režim byl dost pronacistický a nebýt Hitlerova zájmu o polské území, možná by nakonec Poláci kráčeli vedle Němců. Proto nemám moc rád stavění Poláků do role neposkvrněných obětí.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Dobry ted v tom mam trosku poradek a muzu smysluplne zareagovat. Ruda armada osvobodila vetsinu Evropy, o tom zadna. Jenze Wehrmacht byl taky obycejna armada tvorena obycejnymi lidmi. A co si budeme povidat, Ruda armada za sebou mela taky spoustu zverstev. Tady bych se trosku Wehrmachtu zastal. Za vetsinu zverstev z nemecke strany totiz nemohl Wehrmacht, nybrz SS. A jinak ruda armada sice osvobodila Evropu, ale Polaci k ni nikdy nemohou mit kladny vztah. Uz jen kvuli 17. zari 39, Katyni a Varsavskemu povstani. To ze u nas byli (az do 68) skutecne osvoboditele je fakt, ale v Polsku jako osvoboditele chapani nebyli. Navic (na to se taky zapomina) v Polsku, ale i ostatnich zemich (napr. Madarsko), zustala Ruda armada i po valce, takze byli logicky chapani jako okupanti.

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

TonDiEgo prohlásil že tenhle film je propagandistickej protože Rudá armáda je tady v roli záporáka a tudíž je srovnávána s wehrmachtem. Já sem na to reagoval s tim že v plno filmech je to tak že Rudá armáda sou za klaďasi ale tenhle film je jeden z mála který je vyobrazujou takový jaký ve skutečnosti byli (ne zrovna kladný hrdinové ale armáda s dost velkym kvantem válečnejch zločinů) tudíž v tom vážně propagandu nevidim, spíš historický fakta.

TonDiEgo

TonDiEgo (hodnocení, recenze)

Uz z moralneho hladiska je nepripustne aby niekto cervenu armadu vykresloval v obodobne negativnom svetle ako wehrmacht. A tento film presne toto divakovi podsuva. Pre Hitlera bol Stalin uhlavny nepriatel cislo jedna, nie zapad, ale vychod bol Hitlerovym hlavnym cielom. Uz len z primarneho dovodu, preco Hitler viedol vojnu, nemozno ako kolvek moralne davat na jednu uroven cervenu armadu s wehrmachtom. Wehrmacht s hitlerovskou ideologiou viedol vyhladzovaciu vojnu s cielom "vycistit" dobite uzemia. Rusi primarne nebojovali za Stalina, ti bojovali za svoje rodiny a to v mnohych pripadoch doslova. Malo sa o tom hovori, a preto takmer nikto si nedokaze predstavit aku genocidu rozputali hitlerovske vojska v byvalom sovietskom zvaze. Tam zahynulo daleko viac civilistov ako v koncentracnych taboroch - a nebolo to v priamom dosledku bojov. Ako som pisal, ziadna armada na svete nie je bez poskvrny, ani ta cervena. Ale je podstatny rozdiel v tom za co bojovala ona a za co bojoval wehrmacht. A preto je poburujuce, ked niekto metaforicky dava najavo, ze su si rovni. Ano Katyn bola vojnovym zlocinom, ktory vsak bol mnohonasobne odcineny oslobodenim celej Europy vratane Polska od nacizmu, ktory predstavoval zanik Europy, ak by bol zvitazil. Cervena armada nebojovala za komunizmus, bojovala za slobodu - to ze situaciu po vojne zneuzili komunisti je uz druha vec. To vsak s cervenou armadou a jej hlavnou zasluhou na porazke nacizmu nesuvisi.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Pockat ted to uplne nechapu. Fakt mi neprijde, ze by Ruda armada byla v Katyni vykreslena jako "ti hodni" (coz ostatne v polskem filmu vzhledem k historickym souvislostem nebude nikdy). Ted jsem teda fakt mimo. Vysvetlete mi, jak to tady puvodne bylo mysleno...

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

Taky netvrdim že zrovna u tohohle filmu tomu to tak je (i když u většiny filmů kde se střetává Rudá armáda s Wehrmachtem tomu tak vážně je) já sem reagoval na TonDiEgo Kterýho právě to vykreslený Rudý armády evidentně vytočilo.

liborek_

liborek_ (hodnocení, recenze)

Jestli vám jde jen o ty koncentráky/lágry, tak ty používali už Britové během Búrských válek...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Presne tak. Sovetsky Gulag navazuje na tradici, ktera byla v Rusku velmi dlouha. Na sibiri byl mimo jine i treba F. M. Dostojevskij a jini. Takze Stalinuv vynalez to rozhodne neni, ten jenom dovedl k dokonalosti (viz. Souostrovi Gulag, A. I. Solzenicyn). A nevim jestli se da mluvit o nejakych zazitych klise. Viz treba uvodni scena, kdy Polaci prchaji na nemeckou stranu pred Rusy. Nezda se mi, ze by tam byla ruda armada vykreslena jako "ti hodni". Ostatne viz. ten samotny masakr v Katyni. Zrovna u filmu s timhle nazvem mi prijde spojeni ruda armada a "ti hodni" dost podivne.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Žralok: Stalin s Hitlerem byli "spojenci" (ale spíš dočasný spolupracovníci, protože obě strany věděly, že k válce mezi nima nakonec dojde) 1939-1941. Lágry vznikly v Německu mknohem dřív, ale skutečně inspirací byly sibiřský gulagy. Na druhou stranu v Rusku se do táborů na Sibiř posílalo mnohem dřív. Nemám rád, když se věci vytrhávaj z kontextu.

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

Ano ano za vyvrazdovani zidu muzou soveti, jinak by nemce pracovni tabory vubec, ale vubec nenapadly. Slava trpicimu Polskemu narodu!

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

Stačí se trochu zajímat o historii a zjistíš že první koncentráky vznikly právě po vzoru Stalinovo pracovních táborů a bylo to v době kdy Stalin s Hitlerem byly spojenci vole

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

:D:D:D ano ano, Hitler se kouk na Stalina a rekl si: ty vole, to chci taky a budu tam posilat zidy jupiiiiiii. OMG WTF LSD MHD Idiote

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

Jo takže zažitý klišé- Wehrmacht sou ty špatný a Rudá armáda ty hodný a vod koho asi Hitler převzal koncentráky a pracovní tábory? Že by to bilo od Stalina a jeho gulagů na Sibiři?

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Mno. Historii taktez znam a zajimam se o ni. Ale ze by ruda armada byla v Katyni zobrazena stejne jako wehrmacht? To mi teda tak nejak neprislo? Muzu se zeptat v cem byla zobrazena stejne bez rozdilu?

TonDiEgo

TonDiEgo (hodnocení, recenze)

Ziadna armada na svete nie je bez poskvrny. Tak ako v kazdej sa najdu ozajstni hrdinovia, su aj zakerni a zbabeli chudaci, co nevahaju vpalit gulku dietatu medzi oci. Ale ako inak ako propagandou mozno nazvat to, ked niekto dava na roven cervenu armadu s wehrmachtom (bez rozdielu)? A snazi sa o to v kazdom jednom zabere filmu? Mozno prave z dovodu, ze reziserov otec bol jednym zo zavrazdenych v katynskom lese, by sa nemal do takejto citlivej temy pustat. Narobi tym viac skody ako osohu. Clovek sa nedozvie nic, co by nevedel. Ale historia je mu v tomto pripade podsuvana velmi manipulativnym sposobom. Ja sa o dejiny zaujimam blizsie, ale clovek ktory sa o ne nezaujima po zhliadnuti takehoto filmu vyvodi velmi mylne zavery. A zvlast dejiny druhej svetovej vojny by sa nemali nijakym sposobom manipulovat, lebo ludstvo je schopne vdaka tomu si ju zopakovat. Paradoxne vznik prave 2.svetovej vojny je toho nazornym prikladom, kam vedie okrem ineho aj podobna manipulacia dejin vo velkom. To je asi tak vsetko z mojej strany k tomuto filmu.

jjemi

jjemi (hodnocení, recenze)

Závažné téma, nudný film. Vyvražděním všech polských důstojníků otevřel Stalin dveře Hitlerovi. Poláci mají bohatou a pohnutou historii, jen to neumí prodat jako anglosasové, škoda.

upas

upas (hodnocení, recenze)

čekal jsem od toho víc. silné téma a poměrně slušné hodnocení (75%), ale tak nějak to vyšumělo...

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

Hmm tak možná sem slepej nebo tak ale já jí taky neviděl TonDiEgo prosim tě můžeš mně a uživateli Helmut02 říct ve kterej části filmu ta propaganda přesně byla? Já bych se na tu část pořádně zaměřil abych jí tam taky objevil ale jinak sem jí vůbec nepostřech. Asi sem se na ten film nekoukal dostatečně pozorně jinak bych tam tu propagandu určitě viděl že? :-D. Tenhle film srovnávat s propagandou je prostě kravina!

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Vazne? To by me teda zajimalo, v cem ta propaganda je... Ja jsem ji tam teda nevidel

TonDiEgo

TonDiEgo (hodnocení, recenze)

Filmy by sa nemali tocit so zurivostou, zvlast pri takej citlivej teme. Takto sa celkom zaujimava tema zvrhla na obycajnu propagandu.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Hlavne ze to celej den propagujou na CT24, kde byl dneska dokonce rozhovor s Andrzejem Wajdou :-D

popkec

popkec (hodnocení, recenze)

Na hlavní stránce je kdejaká blbost ale aby tam bylo upozornění že tohle vysílá česká televize a navíc ve hlavním vysílacím čase to ne. Občas je výběr filmů do TV tipů více než podivný :/

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Nevim proc, ale mam pocit, ze kdyz jsem na tom byl ve Svetozoru, tak tam neco pustili ve spatnem poradi. V prvni pulce to na sebe nejak nenavazovalo. Ovsem vynikajici konec vsechno nastesti vyvazil.

fabuloz

fabuloz (hodnocení, recenze)

Otec režiséra filmu Adrzeje Wajdy, byl rovněž zabit při katyňském masakru.

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

bola zla myslienka nominovat to na oscara.. vobec nato nema.. a vlastne nedozvedelsomsa zaco to vsetko vlastne bolo.. a stim cielom som tento film kukal.. maly by to tu vysvetlit..cele.. ja som prvich 30 minut iba prerusovane pozeral.. vobec neuputa to cloveka.. aspon mna nie

liborek_

liborek_ (hodnocení, recenze)

Cicis: Narazil jsem na to náhodou. Původně jsem hledal jen "jiné" názory a pohledy na Stalina, které jsou mimochodem taky velmi výživné... :-) Tento článek je ale fakt nechutný blábol na entou..

Cicis

Cicis (hodnocení, recenze)

Keď si to neprečítam v tom komunistickom plátku,tak by som neveril že dnes je niekto schopní napísať takéto nezmysly.Dobre Liborek že si ten zdroj tam uviedol.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Zajímalo by mě, jestli film 1612 vznikl narychlo jako reakce na Katyň, i když asi ne, protože vznikaly prakticky zároveň. A protože v Polsku už nějaký pátek mají Ohněm a mečem, rusové táhnou do boje s Tarasem Bulbou. Každopádně to svědčí o tom, že vzájemné vztahy mají k dokonalým daleko. Přesto mám pocit, že Poláci narozdíl od děvkaření našeho politického vedení nehledají bezhlavě spásu v podlézání novému hegemonovi. Na film jsem každopádně zvědav.

liborek_

liborek_ (hodnocení, recenze)

"Slavný polský režisér Andrzej Wajda, aby se zalíbil novým pánům, natočil dokonce o Katyni film, který mají povinně zhlédnout všichni příslušníci polské armády. Němci zavražděných 21857 polských občanů (...), z jejichž smrti je obviňován J. V. Stalin, využil v boji s kultem osobnosti N. S. Chruščov a v rozbíjení SSSR Michail Gorbačov. V boji s komunisty pak Boris Jelcin a Vladimír Putin." Tak tohle mě už vážně dostalo... Při čtení tohoto výblitku ( http://www.ksm.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1521&Itemid=89 ) jsem si málem ukroutil hlavu. Dotyčný 62letý idiot se ani neumí pod ten zvratek podepsat...

Cicis

Cicis (hodnocení, recenze)

Film nám ukáže na osude niekoľkých poľských rodín aj povojnové dôsledky masakru poľských dôstojníkov v Katyni. Po spoločnom prepadnutí Poľska v r.1939 sovietskymi a nacistickými jednotkami padlo do zajatia sovietov asi 15-22 tis.poľských dôstojníkov.Najvyššie vedenie SSSR rozhodlo 5.marca 1940 o likvidácii internovaných dôstojníkov.Boli prevezení do Katyne pri Smolensku, Mjednojebu pri obci Tver a do Pjatičaky pri Charkove.Vštetci boli zavraždení príslušníkmi NKVD výstrelom do tyla a zahrabaní v hromadných hroboch.V r.1943 keď Smolensk obsadila nemecká armáda ,na základe udania miestnych občanov odhalili hromadné hroby.Nemci zvolali medzinárodnú komisiu ,ktorá jednoznačne potvrdila pôvodcov tohto ohavného činu.Rusi to zvaľovali na Nemcov, ale komisia potvrdila presný čas úmrtí.Rusi sa k tomu priznali až za vlády Gorbačova a neskôr Jelcin odtajnil niektoré usvedčujúce dokumenty. Film je o tragédii ktorá postihla elitu poľského národa počas vojny a perzekúci rodín popravených dôstojníkov v povojnovom komunistickom režime

VLADEK

VLADEK (hodnocení, recenze)

Dočkáme se i my, že nějaký český režisér zpracuje únor 1948?

RaduzK

RaduzK (hodnocení, recenze)

Jméno Andrzeje Wajdy je zárukou kvality. Tentokrát se mu však podařilo něco opravdu vyjímečného. Už začátek filmu na mě mocně zapůsobil - při scéně ze 17. září 1939, během níž se na mostě setkávají prchající lidé (jedni utíkají před Němci na východ, druzí před Rusy na západ) mi přecházel mráz po zádech. Wajda tak symbolicky zobrazil zoufalství všech Poláků v září 1939. Poté děj filmu velice rychle pokračuje, jedna událost následuje za druhou, a než se divák naděje je film téměř u konce, přičemž právě závěr je nejsilnějším momentem celého filmu. Wajdowi se podařilo natočit jeden z nejlepších polských filmů všech dob (a možná vůbec ten nejlepší). Škoda jen, že si nemohl dovolit takový rozpočet, jaký mají hollywodské produkce - film by byl určitě ještě lepší. Film bude polským kandidátem na Oscara, a já věřím, že tentokrát by Poláci mohli uspět. Zbývá už jen dodat, že i hrstka ruských novinářů, kteří měli možnost film vidět při projekci na polské ambasádě v Moskvě, film nijak nekritizovala a naopak vyzdvihla snahu Wajdy toto téma nepolitizovat a ukázat je s jistým odstupem a snahou o objektivitu. Pevně doufám, že se film dostane i do českých kin, protože takových filmů by se mělo točit více....

Jirásek

Jirásek (hodnocení, recenze)

No, jak znám ruskou náturu, tak pochybuji, že se Wajdovi povede film uvést v Moskvě. Rusové sice Katyň přiznali, ale že by až tak zpytovali svědomí...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Přáním režiséra je uvést tento film v Moskvě. No to jsem zvědav.

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama