Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 1

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 025)

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Indie jako na dlani se vší svojí brutalitou a kastovní rozděleností. Příběh otázek a odpovědí je zde jen kostrou na který je tohle všechno umě nalepeno. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Příběh dojímavý pro toho, kdo se chce nechat dojmout. Jeho předností jsou ony quasireálie Indie, možná až příliš laskavé, ale jinak dost naivní a v syžetu nepřesvědčivý příběh. Možná bych se odhodlal na 4*, jenomže ten závěrečný karneval na nástupišti aspoň zdání uvěřitelnosti dokonale odjebal. Sošku bych nedal vůbec za nic, zejména ne za zvuk, i když možná ve "vyladěném" kině by byl dojem jiný. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Originální zápletka, napětí, nezapomenutelné scény ( útěk z kadiboudy se mi vryl hluboko do paměti, stejně tak nápověda pana moderátora a scény z indického města..) ()

tkald 

všechny recenze uživatele

Jamal Malik sedící v křesle milionářské soutěže odpovídá na poslední otázku, za 20 milionu rupií, ke které ho nedovedly znalosti vyčtené z encyklopedií, ale sám život. Příběh dítěte, které si prošlo "běžným" životem Indie. Z pohledu Evropana životem plným nejistoty a bezmocnosti. Co byl smysl života Jamala a jeho přátel? Přežít. Odkázán sám na sebe prochází Indickou školou života - kriminalita, drogy, násilí... Realistické zachyceni Indie bylo pro mnohé tvrdým prozřením. ()

Dudelino 

všechny recenze uživatele

To je tak průměrnej film! Upachtěná romantika plná Indů. Nikdy nepochopim, to pozdvižení, co tenkrát způsobil... Kdyby to šlo, tak dám dvě a půl *. V tomhle případě rád zaokrouhlím dolů. ()

1990Jirik 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film, který mě osobně tedy posadil na zadek. Ano on námět sám o sobě nic moc není, tedy pokud si nevezmeme v úvahu chudoby dnešní Indie a onoho hlavního hrdiny, který prakticky celý život živoří kde si v bahně a špíně indických velkoměst a najednou díky lásce vleze do soutěže kde vyhraje neuvěřitelných 20 mil rupií.. Leckoho naštve , podání filmu , kde vše obětuje pro tu svojí vyvolenou a naopak jeho vyvolená je motorem jeho existence, odpovědí a motivace pro všechno co dělá. Ale sakra mě se to prostě takto líbilo, líbily se mi nástrahy a všelijaké klacky , které oboum padaly celý film pod nohy a nakonec se tak opravdu stalo a přece jen se konal Happy End.. Indické filmy respektive filmy , které jsou o Indickém prostředí jsou z 90 % procent přeplácané krávoviny, s hulákáním a nesmyslným dějem, tohle se však řadí mezi oněch 10% a proč 5 * už jen prostě za to, jak nám na Policejní stanici odvyprávěl životní příběh právě z té špinavé nefalšované INDIE. Ještě si dovolím poznatek a to sice ten , že pro klasického chudého obyvatele Indie , tohle musí být modlou na filmovém plátně, jelikož názorně ukazuje bídu a dává jim toho "hrdinu". ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně moc dobrý film o světě, kam my naštěstí nepatříme. Můžem na život v Čechách nadávat jakkoli, ale proti žití chudáků v asijské dálce jsme prostě v pohodě. Film o tom, jak i nevzdělaný chudák může znát všechny ty složitý a těžký odpovědi a přitom neví odpověď na něco, co zná policajtovo pětiletý dítě. Herci jsou skvělí, režisér se hodně povedl, zejména dětské scény ze slumu jsou dechberoucí, tahaj za srdíčko. 95% ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Opět jsem čučel s otevřenou pusou, ale bohužel k závěru jsem ji zavřel a kouzlo vyčpělo, nevím čím to, jakoby něco ve scénáři malinko zaskřípalo... ()

arsko 

všechny recenze uživatele

Film si nezalouží nic jiného než plný počet hvězdiček. Velmi dobrá filmová ukázka toho jak se žije v Indii. Film byl napínavý i dojímavý. Obsazení bylo skvělé a výkony herců též. ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Váhám. Film v sobě nesl mnoho dobrého, a nakonec mu ty čtyři dám. Ale jedna podstatná výhrada. Film stále osciluje mezi dvěma naprosto odlišnými žánry - pohádkovým a happyendovým příběhem s kladným hrdinou (což je kvalitní, ale stále obtížnější žánr), a drsným realistickým dramatem na krutém pozadí, žalujícím o odporných surovostech (vypalování očí dětem). Tyto dva žánry se prostě tlučou, na dort si také nedám kečup a kyselou okurku. Lze říci, že to mohl být i záměr, ale mně to rušilo dojem z filmu, který zůstal rozpačitý. Asi jako kdyby Méďa Béďa vysvobozoval Cindu z Osvětimi. ()

Tereza11 

všechny recenze uživatele

První co se mi vybaví při zmínce o tomto filmu je naivní klišé..je to taková vyumělkovaná pohádka...plná strhujících příběhů...jen na první dobrou.. Jak chudý honza ke štěstí přišel a vše mu spadlo do klína...o všech a o všem se naučil při cestách, necestách s bratrem a ejhle v dospělosti mu to vynese balík...ale kdo by to chudákovi po všech tě eskapádách nepřál ...:-) ()

NagatoPein 

všechny recenze uživatele

6 rokov som sa filmu vyhýbal, 6 rokov som si hovoril, že už si ho konečne musím pozrieť. A stalo sa. Nie je taký úžasný formou alebo prevedením, ale tým, čo prezentuje a to je veľké a za to mile rád dám plný počet. Vďaka. ()

pirat87 

všechny recenze uživatele

nevedel som co ocakavat od tohto oscaroveho filmu kazdopadne za mna velka parada od zaciatku az do konca som sa vobec nenudil...pocet vyhranych oscarov je asi prehnany kazdopadne za mna krasnych,plnych "Mumbajskych" 5***** ()

Generi 

všechny recenze uživatele

Prehnané hodnotenie filmu, ktorý je gýčovito našroubovaný do vkusu oskarového diváka. Vymyslené a nepresvedčivé, škoda ()

BlackDemon 

všechny recenze uživatele

Farebnosť prvej polovice filmu je neskutočná. Jeden z mála filmov od ktorých som nedokázal odtrhnúť oči. Skvelý soundtrack, sympatickí herci. ()

RedRose991 

všechny recenze uživatele

Film je dobrý, zaujímavý, v niektorých veciach originálny. Má silnú myšlienku a je dobre natočený. Napriek tomu ma trochu sklamal. Možno kvôli vysokým očakávaniam. Možno mi nesedela naivná priam až nereálna popoluškovská zápletka v pomerne vážnom filme, ktorý akože odrážal realitu, čo si navzájom odporuje. Neviem prečo, ale po filme som ostala trochu zmätená, nezanechal vo mne žiadnu výraznejšiu emóciu. Myslím, že trochu šokoval publikum zobrazením reality a aj kvôli tomu má taký úspech, ale nie kvôli filmu samotnému, jeho obsahu, zápletke alebo napätiu. Patrí medzi tie lepšie snímky, ale prekvapuje ma jeho zaradenie medzi osudové či legendárne filmy. ()

Mermaidee 

všechny recenze uživatele

Tahle slaďárna se nedá hodnotit jinak než pětihvězdou. Je velmi málo filmů, na které se ráda podívám podruhé, potřetí, počtvrté... Jenže Jamal s Latikou jsou prostě sympaťáci. ()

Tomas129 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Hezký scénář, ale občas mi něco přišlo příliš naivní, ale jinak opravdu moc hezké. Trochu mi to přišlo jako směs Forresta Gumpa a Pretty Women, ale mělo to od obou těch filmů jen malou část :-) Každopádně stojí za shlédnutí! :) ()

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama