Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 1

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 025)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Těžko jde tomuto něco vytknout z mého pohledu. Od Boyla filmy buď miluju nebo odsoudím a tohle je ta první varianta. Neuvěřitelně z filmovaný příběh zajimavý už od prvních minut, díky realnému zachycení cizí krajiny a také povedenými scénami (suchý záchod). Dobře propletený děj vyprávěný prostřednictvím vysvětlovaní jeho znalostí mi přišlo originální a dobře vyřešeno. Když k tomu připočtu jeden z nejlepších soundtracků vůbec, který provází film, tak se divím, že tento snímek není v TOP 200, kde bych našel daleko větši braky!! Pro mě každopádně jeden z nej filmu roku. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl film hodnotit v jakémsi vakuu, nejspíš bych skončil s hodnocením výrazně nižším. Nicméně nejsem žádný vědec, který se pitvá ve vakuu a musím přihlédnout i na ostatní aspekty, které dělají Milionáře z chatrče takovou milionovou pohádku pro každého. Danny Boyle spojil dohromady hned několik zaručených postupů a vyplatilo se mu to po celém světě. Ve své podstatě je to dokonale převlečený film za něco jiného, než čím skutečnosti je. V samém jádru se odehrává tuctová pohádka o celoživotní lásce, dále pak symbol prostého chlapce, který dokáže sjednotit celou komunitu a v neposlední řadě útok na city v podobě sirotčího a bezohledného světa, v němž vyrůstal. Kdyby Američané nebo Angličané natočili na základě těchto tří témat film odehrávající se v nejpajzlovitějších pajzlech někde v Evropě nebo Americe, nikdy by nedosáhli tohoto výsledku. Dannymu Boylovi v tomto ohledu tleskám, neb zdejší filmový styl převést do indického prostředí, to vše obohatit kamerou, která o sobě často dává vědět a navrch šoupnout podmanivou hudbu A. R. Rahmana se ukázal jako opravdu skvělý tah. Nenáročný divák si myslí, že viděl nejlepší film svého života, náročnější divák žasne, jak se podařilo tomu filmu zamaskovat s takovou grácií svojí jednoduchost. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Dobře podaný a natočený mix podivných náhod, které zavedou našeho "hrdinu" ke skvělému happy endu. Napoprvé to bylo skvělé, ale napodruhé jsem "prozřel" a uvědomil jsem si, jak naivní to je. Happyend jak z pohádky, aneb jak chlapec z kadibudky ke štěstí přišel. ()

Susinnon 

všechny recenze uživatele

A čo by som nedala 5? Odjakživa som nenapraviteľná naivná romantička a tento film bol rozhodne nenapraviteľne naivne romantický... Rozplynula som sa ako mliečna čokoláda s jogurtovou náplňou na jazyku... A Jamal bol proste na zožratie :) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle báchorku nežeru, i když je perfektně natočená. Jde o fantastický kalkul, čistě na efekt, který jednoznačně vyšel. ()

Mol odpad!

všechny recenze uživatele

Fakt jsem se snažil a chtěl jsem tomu dát nějakou šanci a slušný hodnocení, ale nejde to. Dvě hodiny koukat na hnus a špínu Indie a nějaký "cikány", jak tam kradou turistům boty. To fakt ne. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Pravda a láska zvítězí", jak se píše u nás v Indii. Film s kvalitními dětskými výkony, ve zpracování klasického romantického příběhu čerpající z orientalistického západního pohledu na Indii i z pravidel Bollywoodu. To vše před decentní kulisou sociálních problémů současné Indie i globálního šoubyznysu. Postmoderní rozplétání zdánlivě nahodilé hry soutěžních i filmových odkazů na vícerozměrné hranici kultur. Roztomilá, chytrá a emotivní asociační hříčka, v 21.st. pro někoho určitě i promuslimská agitka :) ♫ Hudba i závěrečné taneční číslo jsou jen pozvánkou do pravého Bollywoodu s A.R.Rahmanem. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Evropané nemají ani potuchy, že něco takového ještě dnes může existovat, přesto je až děsivě skutečný, Neskutečně pravdivě a zajímavě natočené drama, které je vlastně velice nevšední, ale zároveň působí tak skutečně, až mrazilo po zádech. Danny Boyle není zrovna režisér, který by mi sedl ale Danny Boyle nezklamal, sice jsem neočekával, že se bude prolínat v čase, tak jsem měl ze začátku menší problém, ale naštěstí film je přehledně pospojován, že jsem během pár minut pochopil, o co se jedná. Film, který mě rozesmál, zároveň rozbrečel a chytl za srdce. Výborná hudba, scénář a především námět podle skutečné události. Herecké obsazení neznám a možná právě proto jsem si ho i tolik oblíbil. Film, který se málokomu nezaryje pod kůži. A ten konec byl klasicky hollywoodsky přeslazený, jenže po tom všem utrpení co si mladý hrdina musel projít jsem si sám přál aby vše dobře dopadlo. Nemám filmu co vytknout . ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle. Ja neviem ako to ten chlap robí, ale kto umí, ten holt vážne umí. Náčrt tohto príbehu znie tak nezaujímavo ako sa len dá- úplne klišovitý, ničím výnimočný film. Veď aký úžasný len môže byť film o outsiderovi, ktorý hrá v televízii Milionára? A čuduj sa svete- jeden z najlepších filmov aký som za posledný rok videl. Príbeh malého chlapca zo slumu ma bavil od začiatku do konca a na jeho konci ma naozaj veľmi príjemne zahrial pri srdci. Indické prostredie a neznámi herci (ktorí ale hrajú veľmi dobre) filmu vôbec neškodia, skôr naopak. Pre našinca je to príjemne exotické. Vizuál je opäť raz premakaný (efektné titulky, filtre- Boyle to proste vie) a k danému prostrediu sa hodí. Navyše je doplnený mimoriadne vydareným soundtrackom (myslím, že po dlhšej dobe možno aj zájdem do obchodu- chcem povedať, torrenty to istia ;-)). Boyle skĺbil špičkový vizuál-nadupaný soundtrack-napínavé scény-humor-drámu-drsné scény a dojemný sentiment do jedného veľmi chutného koktejlu. Rozhodne sa oplatí pozrieť.//////Druhý krát ma to až tak nebavilo, takže znižujem hodnotenie. A ten šialený prísun cien tiež nechápem, hoci Dannymu Boyleovi toho Oscara prajem. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Příběh má hlavu a patu, režijně super, herecky velmi překvapivě taky. Vizuálně se Slumdog povedl taktéž, soundtrack hodně našlápnutý. Ale film roku 08? Kdeže.. Emočně mě to samozřejmě dostalo, o to víc mě postupem času mrzelo, že nemůžu přehlížet, jaká je to pohádka. Co mě nejvíc vyvedlo z míry - není náhodou jasné že soutěž Milionář je předtočená? Nebo je tomu v Indii jinak? Pokud někdo náhodou ví tak mne prosím opravte.. Ten závěr by ale fakt postrádal grády. Už ke konci filmu jsem přemýšlel, jak ho ohodnotit a poslední hřebík do rakve pěti hvězdičkám udělala titulková scéna, která mi fakt nešmákla a snad i pokazila zážitek z emotivního konce. 80% EDIT:// po druhém shlédnutí se mi titulková scéna začala líbit,:) ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak se z chudé žáby přes noc vyklubal bohatý princ, a to jen z lásky... No husťárna, a podržte se, s dobrým koncem! Za happy endy se Oscar poslední dobou nedává, ale uvidíme, tenhle film na něj rozhodně má... ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách velmi dobrý film, ovšem na 5* to není, stejně jako na Oscara jsou mnohem lepší kandidáti. ()

Valdorffun 

všechny recenze uživatele

Nafouknutá bublinka. Oscary měli jít jinam, i když střih si ho určitě zaslouží. Srovnání s Městem Bohů je na místě snad jen v případě toho střihu a celkové dynamiky, spojené s pěknou hudbou. Pár zábavných scének z prostředí slumu, ale to je všechno. Scény okolo milionářské soutěže docela prázdné, vývoj mezi bratry a kamarádkou dost jednoduchý. Kdyby film natočil někdo z Bolywoodu, dostalo by se mu stejného ohodnocení jako v případě Danny Boylea? Nemyslím si. Celkově docela průměrný filmek, který ve mě nezanechal žádnou stopu. Ale třeba je to moje chyba, možná jsem moc provinční:-) ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Naprosto prekvapeni z cireho nebe, ktere me smetlo z gauce nekam do koutku a nechalo me nervozne ukusovat zbytky nehtu v netrpelivem ocekavanai dalsiho vyvoje! Jednoduse Danny Boyle zazaril tak jasne, ze je v mych ocich ohrozen i jeho legendarni Trainspotting. ()

vadic 

všechny recenze uživatele

Přes mou velkou náklonnost k filmům Dannyho Boylea jsem ke Slumdogu přistupoval s určitým despektem. Vlastně ani nevím proč. Nejspíš to bude ještě větším obdivem k Fincherovy :) Slumdog mě emočně téměř minul, paradoxně jsem se vnořil až při závěrečné scéně na nádraží, která jinak kýčem jen srší. Je to hlavně díky Latika's theme, který mě úplně dostal na kolena. Slumdog u mě zůstane zapsán hlavně díky tomuto themu, Paper Planes a dokonalé Freidě Pinto. ()

drexik 

všechny recenze uživatele

Minimálně jednu věc jsem si uvědomil, v Indii bych se narodit opravdu nechtěl. Co se týče filmu nedá se nic vytknout. ()

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama