Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 1

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 025)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Sympatický film, příjemně balancující mezi nevinnou komediíí, dojímající romantikou a drsným dramatem, který začíná být nebezpečně přeceňovaný. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Filmový rok 2009 nemohl začít lépe. Danny Boyle natočil velkolepou oslavu života ve všech jeho podobách. Život jako boj (to když se musíte brodit v exkrementech, aby jste získali autogram, který vám bratr stejně ukradne), život jako zklamání (zabití matky před vašima očima), život jako utrpení (škola pro žebráky, kde se neostýchají vám vypálit oči), život jako nepředstavitelná souhra náhod, která prostě někdy vede k výhře 20 milionů rupií, protože to tak prostě mělo být. Život jako tragická pohádka se šťastným koncem. Slumdog Millionaire. 100% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Šílený hype, točící se okolo tohoto nezávislého Boyleova "bolly" projektu filmu paradoxně více pomohl než uškodil, protože Milionář z chatrče JE vynikající film. Není to však žádný zázrak ani zjevení, ale pokud jsem u Temného rytíře o titulu film roku pochyboval, zde bych jej s čistým svědomím ponechal. Danny Boyle po jednom z nejambicióznějších britských titulů o dovolené za sluncem Sunshine zabředl do špinavých, nepřátelských a pro člověka ze západu nehostinných ulic nejrůznějších indických měst, obklopil se Bollywoodskými herci, našel perfektního představitele hlavní role (Dev Patel) a jedno z nejkrásnějších stvoření, co jsem kdy ve filmu viděl (Freida Pinto), film doplnil o tradiční indickou hudbu, tradiční bollywoodské prvky (asi nejvíc mě překvapilo závěrečné taneční vystoupení) a opět dokázal, že patří mezi nejlepší tvůrce s nejrozmanitějším zaměřením současnosti. Konečně jsem našel svého Oskarového favorita. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pěkný, zručně natočený film, dojemná pohádka, kruté drama rozvojového světa... Jenže také letošní Oscarovou sklizní přeceněný snímek, od kterého jsem podle nadšených ohlasů ze všech stran čekala mnohem víc... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

film bude mít u mně navždy jenom jedno mínus, a to, že přebral Temnému rytíři oscary (i když je mi jasné, že kdyby Slumdog z nějakého důvodu na oscarech vůbec nebyl, rytíři by to nejspíše stejně nepomohlo a oscary by dostal Button - ovšem ten by si to zasloužil více) Jinak je to Boylův magický průvodce životem jednoho indického chlapce, jeho strastiplné cestě za "princeznou" a miliony.. Úžasně natočené, ozvučené a zahrané drama z prostředí indických slumů a beznaděje. Některé scény jsou prostě esencí geniality a Boyle jasně ukazuje, že umí natočit všechny možné druhy filmů. Škoda té někdy přehnané klišovitosti a taky kýčovitosti, + příliš pohádkového příběhu. Na druhou stranu, strašně pěkne se na to dívá a tak mi nezbývá nic jiného než poděkovat za tento kouzelný výlet do Asie. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatrče? Co dřív? Pocit? Umělecký dojem? Realitu? V drtivé většině se na ČSFD, když už něco napíšu, řídím prvotním dojmem.... Milionář je film, který hned tak z hlavy nevypadne, ale? Těch "ALE" je tu poměrně dost.... Film znepokujuje, dojímá... tak to má být... MYslím, že film je to dobrý... sám úplně přesně nedokážu popsat (nebo nechci????), proč dám jen 4* místo 5*... 5* hvězdičkami jsem hodnotil už i slabší filmy, ale působily na mě tak.. Tady mě fakt něco ruší..... Tak nějak mně tam vyskakuje nějaká účelnost či podbízivost.... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle je absolútnym kráľom filmov s okrajovým zaradením žánru a hlavne filmov s prvotriednou originalitou nápadu. Dokonalý film po všetkých stránkach. Audiovizuálna extáza je už tradičným pojmom v Dannyho filmoch, ale to, čo nasadil do divákových očí a uší v tomto snímku presahuje všetku genialitu. Kamera, hudba, strih, farby, a hlavne to, čo dokázal vycucať z (polo-amatérskych) hercov som naposledy videl len v 'Cidade de Deus'. Ku všetkému spomenutému hoďte pár superlatívov, ktoré kvôli tejto filmovej skvelosti momentálne nenachádzam v myšlienkach. Príbeh očarí už od začiatku a prechádza od zobrazenia nemilosrdného života v krajine tretieho sveta, cez špinavosti v celosvetovo uznávanej hre (a vyššej spoločnosti celkovo) až po krásnu, jemnú romantickú zápletku. To všetko v retrospektívnom rozprávaní v prestrihoch deja zo súčasnosti. Stačí sa len usadiť a vstrebávať tento fajnšmekrovský zážitok. 100%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Krásný naivní film, který když vás pohltí, nejde než na konci propadnout slzám. Slovíčko "když" bych ale zdůraznil, protože tohle je snímek, který má sice poutavý, dojemný příběh plný naděje, ale když se nad dějem přece jen občas trochu více zamyslím, tak vlastně nepřináší mnoho. Velice příhodné je Vojtovo (H34D) přirovnání k Forrestovi a to právě pro svou naivitu, emoční působivost a jakousi bezelstnost hlavního hrdiny. S Městem bohů už bych si srovnávat nedovolil, sice je prostředí Brazílie x Indie a jejich nejnižší společenská třída na první pohled srovnatelné, film však nikoliv. Město bohů má diametrálně odlišný námět a mnohem větší hloubku. Dalším aspektem hodným zmínky je kamera. Často opravdu fantastické a procítěné záběry se střídají, řekněme až s několika trapnými zpomalovačkami, které bych z větší části raději vynechal. To samé v bledě modrém platí i o soundtracku, který nás filmem provází. Střídají se písně nádherné s několika horšími, ale to už si netroufám kritizovat, jelikož hudba je velmi subjektivní aspekt, který bych v tomto případně nezobecňoval. Nakonec se ze Slumdog Millionaire vyvrbil vcelku koukatelný, ale nikterak výživný film, který si v mých očích získal lepších 70%, ale Boyle mě tentokrát nedostal tak jako jinými svými skvělými snímky. Nejde o to, že bych chtěl jít proti proudu, ale o to, že na pohádky, ať už byly sebelepší, jsem nikdy moc nebyl. Na druhou stranu, pokud chce mít někdo šanci na Oscara, je takovýto film tím pravým....EDIT 23.2.2009: tak nakonec film i režisér, to jsem nečekal...ale co, to na hodnocení nic nemění ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keďže som režiséra pred týmto filmom nepoznala, očakávala som typicky uhladenú, súmernú drámu, zodpovedajúcu akademickým konvenciám, preto ma prvé pozretie iritovalo a sklamalo. Až po zhliadnutí 127 hodín som začala akceptovať Boyleov osobitý filmársky štýl - rýchle strihy, obrazové polohy či farebné kamerové exhibície. Zatiaľčo v 127 hodín boli tieto formálne aspekty dôležité pre udržanie divákovej pozornosti ako opozícia k jednoduchému scenáru, tu slúžili najmä na vykreslenie exotického prostredia Indie, čoby sveta plného kriminality, chaosu a zmätku, kde láska dvoch mladých ľudí nemá k všadeprítomnej zločinnosti žiadne opodstatnenie. Príbeh sa odohráva v troch časových rovinách, divák v nich musí spracovať množstvo zaujímavých podnetov, ktoré sú síce skratkovité, excentrické a bayovsky videoklipové (nepokoje, týranie, vraždy, žobranie,...), avšak dej posúvajú do ďalšieho levelu. Ústredný motív lásky naberá gýčový charakter, no práve vďaka netradičnému pojatiu, extravagancii, odovzdanosti k látke, celkovej sviežosti a pozitívnej energii, príbeh Jamala a Latiky nejde nemilovať. Film pracuje s osvedčenými postupmi (romantická línia, koniec), ale zároveň je úprimný, duchaplný, nevinne rozprávkový a v porovnaní s bežnou americkou produkciou originálny a nápaditý. Úchvatné kontrasty, skvelá hudba a perfektné herecké výkony - Deva Patela som si v záverečnej tanečnej choreografii úplne zamilovala. Filmami roku 2008 sú pre mňa Núdzový východ a Temný rytier, no v rámci daných 5 nominovaných filmov Oscar jednoznačne patrí sem. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle opět nezklamal, sice jsem neočekával, že se bude prolínat v čase, tak jsem měl ze začátku menší problém, ale naštěstí film je přehledně pospojován, že jsem během pár minut pochopil, o co se jedná. Každá část děje je velice důležitá a kdo zaspí, ten o mnoho příjde. Velké plus mají neznámí herci, kteří zvyšují zážitek o stupeň výš, jež čekáte cokoliv, i to co nechcete a právě proto je tento film tak silný a nepředvídatelný. Abych to celkově shrnul, tak herecké obsazení a jejich ztvárnění jsou ohromující, jež například sekvence z milionáře jsou napínavé a dost zajímavá, už kvůli nesympatickému moderátorovy… Jednoduše film, který nemá jedinou chybu, a už od počátku až do závěru je poutavý, dramatický a plný emoci s naprosto brutálním vizuálem(typickým pro Boylea), já hodnotím 5 hvězdičky… ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Strhující ... bez jakýchkoliv debat ... prostě všechno ... Moje srdce zhýčkané Evropanky je rozcupováno emocemi na malilinkaté kousíčky ... to všechno dokonale doplňuje svíravě krásná Rahmanova hudba ... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která ze mě ale nedokázala vyždímat "požadované" emoce a v mnoha chvílích mi byly osudy hrdinů dost ukradené. Režie byla povedená, ale mohla být i lepší, scénář byl občas dost předvídatelnej a herecké výkony mě nijak neuchvátily. Myslím, že jedním z hlavních taháků filmu bylo samotné prostředí Indie, a taky hra Chcete být milionářem udělala svoje. To ale přece ještě kvalitní snímek netvoří a ten zbytek prostě až tak výjimečnej nebyl. Přese všechnu kritiku, kterou jsem sem vypsal jde o zajímavý film, který stojí za zhlédnutí. Udělejte si názor sami. Já na osud nevěřím, to se radši znovu podívám na Sunshine:) ___ PS: S odstupem jsem na ten film ještě naštvanější, kvůli tomu oskarovému humbuku..Nejsem takovej debil, abych filmu kvůli tomu strhnul hodnocení, ale fakt bych tam ty tři hvězdy občas naprásknul rád. Už se těšim, až se na tenhle film pozapomene. PS2: Tak jsem. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

MIlionář z chatrče je moderní pohádkou a hlavně nevšední road movie napříč čase a prostorem o boji s osudovou předurčeností. Velmi kouzelné 8,5/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Chytře odvyprávěná pohádka o a) štěstí, za b) osudu, za c) životě, za d) soutěži Chcete být milionářem, která dokáže člověka zaujmout i když tyhle prvoplánové cajdáky zrovna moc nemusí. Je to příběh mrňavého Jamala, kterého život vedl po cestě odpovědí co Danny Boyle dotáhl do detailů. Krásně se mu podařilo vystihnout směšnost civilizovaného světa, kdy například po jedné drastické scéně z dětství řekne moderátor laciný vtip. Herci jsou vybráni taky hodně slušně ať už ti mrňaví nebo přímo Dev Patel s krásnou Freidou Pinto. P:S: Všimli jste si těch anglicky laděných otázek v závěru soutěže? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Milionář z chatrče" je dokonalý interkulturní hybrid, se kterým mohou mít problém především ti, kdo kýč nahlížejí jen z jedné (západní) strany filmařské mince. Pohádka o tom jak Bollywood dobyl Hollywood. Sám nevím, na který z nich jsem vlastně koukal. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Maybe it's written. Po prvním shlédnutí jsem si říkala, že kdyby se to obešlo bez celé té soutěže tak by to bylo podstatně lepší, ale po druhé musím názor změnit. Nebýt tam Milionář, vytratilo by se veškeré napětí. Od začátku je sice jasné, jak to skončí, ale to mi nijak výrazně nevadilo. Podstatně víc se mi líbila dějová linie s malými bratry, kteří se snaží přežít a do budoucna bych se nebránila podobně laděnému filmu:-) Hezky promyšlené, všechno do sebe zapadalo jako písmenka do křížovky, ale u mě to přeci jen na ten plný počet není:-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Za nafouknutou bublinu. Ale tak berme to jako další Mojí velkou indickou svatbu, film, který vás nasměruje k pravé Indii. Tady funguje minimálně A. R. Rahman a Anil Kapoor. Irrfan Khan je v pohodě, a zpětně se ukazuje, že Deva a Freidu čeká slibná budoucnost. ()

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama